Nagyon örülök a kamara hátrébb léptetésének – Csókay András a Mandinernek

2023. március 01. 14:08

„Nem lehet így fenyegetni orvosokat, hogy aláírnak vagy nem” – reagált Csókay András idegsebész a Mandinernek azután, hogy az Országgyűlés sürgősségi eljárásban 122 igen és 31 nem szavazat mellett, tartózkodás nélkül megszavazta az egészségügyben működő szakmai kamarákról szóló törvény hétfőn benyújtott módosítását.

2023. március 01. 14:08
null
Konopás Noémi
Konopás Noémi

„Személy szerint nagyon örülök a kamara hátrébb léptetésének. Nem lehet így fenyegetni orvosokat, hogy aláírnak vagy nem” – reagált Csókay András idegsebész a Mandinernek azután, hogy az Országgyűlés sürgősségi eljárásban 122 igen és 31 nem szavazat mellett, tartózkodás nélkül megszavazta az egészségügyben működő szakmai kamarákról szóló törvény hétfőn benyújtott módosítását. A törvény értelmében megszűnik az orvosok kötelező kamarai tagsága.

Csókay ezt úgy értékelte: „Sok orvos örül ennek, hogy nem kötelező a tagság mostantól, nem vonhatja be a kamara a működési engedélyt akár mondva csinált dolgok miatt. Milyen kamara az, amely ilyen etikai kódexet ír, hogy a »szúnyogot kiszűrik, a tevét meg lenyeli«, hogy a Bibliát idézzem”.

Mint arról a Mandiner is beszámolt, a törvényjavaslatot a Belügyminisztérium terjesztette elő hétfőn. Ezt azzal indokolták, hogy „a biztonságos egészségügyi ellátáshoz való jog alkotmányos alapjog. A Magyar Orvosi Kamara ennek az alapjognak az érvényre jutását veszélyezteti akkor, amikor – hatalmával visszaélve – nyomást gyakorol az orvosokra, hogy ne írják alá az ügyeleti szerződéseket. A Magyar Orvosi Kamara etikai eljárásokat kilátásba helyező fenyegetése elvtelen és elfogadhatatlan” – írták.

Arról, hogy mi vezetett ehhez a lépéshez, ebben a cikkünkben írtunk részletesen, ezen a linken pedig egy publicisztikát olvashat a témában. 

 

Megszavazták: megszűnik a kötelező orvosi kamarai tagság

Kedden az Országgyűlés 122 igen és 31 nem szavazat mellett, tartózkodás nélkül megszavazta az egészségügyben működő szakmai kamarákról szóló törvény hétfőn benyújtott módosítását. A törvényjavaslatot a Belügyminisztérium terjesztette elő hétfőn. Ennek értelmében megszűnik a kötelező orvosi kamarai tagság, a folyamatban lévő etikai eljárásokat pedig az orvosi kamara helyett az Egészségügyi Tudományos Tanács folytathatja le.

Nyitókép: Mandiner/Földházi Árpád 

Összesen 180 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Menhetten
2023. március 02. 20:20
Lehet, hogy kissé drága mulatság lesz az Orvosi Kamara beszántása... https://www.portfolio.hu/unios-forrasok/20230302/megjott-a-bizottsag-figyelmeztetese-a-kormany-legutobbi-huzasa-veszelybe-sodorhatja-az-unios-penzeket-600532?fbclid=IwAR1e_y_ORqwV_Ih4bOtayGZhxEKNpclhConq6JhI3GsoxeeFvSx-NCeS1A0
..--..
2023. március 02. 08:19
-zsoltkom- "Személy szerint nagyon örülök a kamara hátrébb léptetésének. Nem lehet így fenyegetni orvosokat, hogy aláírnak vagy nem" Bizonyára akkor nem örült Csókay, amikor a Fidesz képviselők szavazataival megengedte a kötelező kamarai tagságot. 2011.03.07. "Kötelező a kamarai tagság Az országgyűlés hétfői döntésével visszaállította a kötelező kamarai tagságot az egészségügyi dolgozók számára. Június elsejétől csak az végezhet egészségügyi tevékenységet, aki szerepel a működési nyilvántartásban, és tagságot vállal valamelyik szakmai köztestületben. Az Országgyűlés 310 igen, 48 nem szavazat és egy tartózkodás mellett fogadta el Réthelyi Miklós nemzetierőforrás-miniszter indítványát." https://bit.ly/3kMt55k A kötelező kamarai tagság visszaszavazása, majd eltörlése ugyanattól a szereplőtől nem azt adja -e tudtunkra, hogy nem szabad bírálni a kommunista Fidesz-kormányt, mert ellenkező esetben, ha kell beledögleszti még Jézust is barlangjába. Érdemes lenne kérdezni a Orbánt, hogy amikor engedték a kötelező kamarai tagságot, azt mivel indokolták... és Csókay, akkor melyik seggben volt éppen? Vagy csak azon múlott, hogy a Mandiner éppen-pont nem kérdezte Csókayt? Úgy tűnik, most mindenképpen Fidesz-kormány hűségesnek kell mutatkoznia a Mandinernek... a végén még ők sem kapnak engedélyt működni. Szar ügy.
pintyőke
2023. március 02. 07:49
Csókay nyilván nem elfogulatlan a MOK-kal, elítélte őt a MOK etikai bizottsága.
states
2023. március 01. 20:58
Igazi komcsi érvelés, ha valami nem kötelező, az diktatúra, ha kötelező az nem. Mit változtak ezek Kádár-rendszer bukása óta? Semmit.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!