Nagyon örülök a kamara hátrébb léptetésének – Csókay András a Mandinernek

2023. március 01. 14:08

„Nem lehet így fenyegetni orvosokat, hogy aláírnak vagy nem” – reagált Csókay András idegsebész a Mandinernek azután, hogy az Országgyűlés sürgősségi eljárásban 122 igen és 31 nem szavazat mellett, tartózkodás nélkül megszavazta az egészségügyben működő szakmai kamarákról szóló törvény hétfőn benyújtott módosítását.

2023. március 01. 14:08
null
Konopás Noémi

„Személy szerint nagyon örülök a kamara hátrébb léptetésének. Nem lehet így fenyegetni orvosokat, hogy aláírnak vagy nem” – reagált Csókay András idegsebész a Mandinernek azután, hogy az Országgyűlés sürgősségi eljárásban 122 igen és 31 nem szavazat mellett, tartózkodás nélkül megszavazta az egészségügyben működő szakmai kamarákról szóló törvény hétfőn benyújtott módosítását. A törvény értelmében megszűnik az orvosok kötelező kamarai tagsága.

Csókay ezt úgy értékelte: „Sok orvos örül ennek, hogy nem kötelező a tagság mostantól, nem vonhatja be a kamara a működési engedélyt akár mondva csinált dolgok miatt. Milyen kamara az, amely ilyen etikai kódexet ír, hogy a »szúnyogot kiszűrik, a tevét meg lenyeli«, hogy a Bibliát idézzem”.

Mint arról a Mandiner is beszámolt, a törvényjavaslatot a Belügyminisztérium terjesztette elő hétfőn. Ezt azzal indokolták, hogy „a biztonságos egészségügyi ellátáshoz való jog alkotmányos alapjog. A Magyar Orvosi Kamara ennek az alapjognak az érvényre jutását veszélyezteti akkor, amikor – hatalmával visszaélve – nyomást gyakorol az orvosokra, hogy ne írják alá az ügyeleti szerződéseket. A Magyar Orvosi Kamara etikai eljárásokat kilátásba helyező fenyegetése elvtelen és elfogadhatatlan” – írták.

Arról, hogy mi vezetett ehhez a lépéshez, ebben a cikkünkben írtunk részletesen, ezen a linken pedig egy publicisztikát olvashat a témában. 

 

Megszavazták: megszűnik a kötelező orvosi kamarai tagság

Kedden az Országgyűlés 122 igen és 31 nem szavazat mellett, tartózkodás nélkül megszavazta az egészségügyben működő szakmai kamarákról szóló törvény hétfőn benyújtott módosítását. A törvényjavaslatot a Belügyminisztérium terjesztette elő hétfőn. Ennek értelmében megszűnik a kötelező orvosi kamarai tagság, a folyamatban lévő etikai eljárásokat pedig az orvosi kamara helyett az Egészségügyi Tudományos Tanács folytathatja le.

Nyitókép: Mandiner/Földházi Árpád 

Kapcsolódó cikkek

 
 
 
 

Ezek is érdekelhetik