Így gyakorol nyomást a Magyar Orvosi Kamara az orvosokra egy kiszivárgott levél szerint

2023. február 27. 09:59

„Sztrájktörőnek” minősítik azokat az orvosokat, akik „önként vállalnak plusz munkát”, ők a MOK szerint „eladják a jövőjüket, a jövőtöket egy tál lencséért”.

2023. február 27. 09:59
null

Az Index ismerteti azt az esetet, mely szerint a Magyar Orvosi Kamara (MOK) etikai eljárás alá vonta az egyik vármegyei háziorvosi szakmai vezetőt, aki tájékoztatót tartott az új ügyeleti struktúráról kollégáinak. A MOK korábban egyértelműen deklarálta, hogy az ügyeleti ellátórendszer átalakításának szükségességével egyetért, és azokat az ellátásszervezési szempontokat is jóváhagyta, amelyek mentén az új ügyeleti struktúra előbb Hajdú-Bihar vármegyében állt fel, majd pár napon belül Győr-Moson-Sopron, valamint Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyékben is megkezdi működését.

A szombati Kormányinfón is rákérdeztek erre az ügyre, Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter azt válaszolta, hogy „elvtelen, tűrhetetlen és elfogadhatatlan” a MOK eljárása, amely az ellátást is veszélyezteti, amikor nyíltan fenyegeti azokat az orvosokat, akik a feladatukat ellátnák. „Ha a kamarában politizálni akarnak, akkor lépjenek be a nekik szimpatikus pártba” – fogalmazta meg a véleményét a miniszter. 

Igen-nem

Gulyás Gergely szavaira a Magyar Orvosi Kamara szombat este reagált. Közleményükben azt írták, a magyar orvosok nyomásgyakorló akciójában minden kolléga önkéntesen vesz részt, és a Kormányinfón elhangzottakkal ellentétben a Magyar Orvosi Kamara egyetlen háziorvos ellen sem indított és nem indít etikai eljárást azért, mert aláírja az ügyeleti szerződést.

Az Index azonban közzétett egy levelet, melyet a Magyar Orvosi Kamara Győr-Moson-Sopron megyei elnökének, Szijjártó Lászlónak tulajdonítanak, a levélben foglaltak alapján pedig úgy tűnik, valóban él a MOK nyomásgyakorlással. A levelet teljes terjedelemben közöljük alább:

„Tisztelt Kollégák!

Kötelező ügyelet az alapellátásban?

Az a hírt kaptuk, hogy egyes kórházak az OMSZ-szal szerződést kötnek az alapellátási ügyeletek ellátására. Ez szakmai érvekkel nem indokolható.

Az alapellátási ügyeletet háziorvosoknak kell végeznie, a kórházi orvosoknak így is gond a saját osztályaikon az ügyelet kiállítása.

Az alapellátási ügyelet területén a nyomásgyakorlásunk kapcsán kialakult helyzetre a megoldás, hogy a kormányzat kezdjen azonnal tárgyalásokat a MOK által megfogalmazott követeléseinkről. E helyett benneteket próbálnak méltatlanul ilyen munkára kényszeríteni és magasabb óradíjjal csábítani. A háziorvos kollégáitok a betegekért, egy korszerű egészségügyi rendszer megteremtéséért, a ti jövőtökért harcolnak. Ezért nem írják alá a szerződéseket.

Ha ti részt vállaltok az alapellátási ügyeletben gyakorlatilag „sztrájktörővé” váltok.

Akik önként vállalnak plusz munkát, eladják a jövőjüket, a jövőtöket egy tál lencséért.

Álljatok ki magatokért, a betegeinkért, a kollégáitokért! Az önként vállalt többletmunkaszerződésetek azonnali felmondásával egy hónap múlva, már csak maximum havi 2 ügyeletre vagytok kötelezhetőek.

Aki akarja letétbe helyezheti, aki akarja kitöltheti és már ma leadhatja a személyzeti osztályon. A mellékelt tájékoztatóban olvashatjátok, hogy ezért nem érhet benneteket semmilyen hátrányos megkülönböztetés, szankció. Ha ilyet tapasztaltok azonnal jelentsétek nálunk. A MOK ingyenes jogi támogatást ad ilyen esetben is. ([email protected])

Kollegiális üdvözlettel,

Dr. Szijjártó László elnök”

Nyitóképünk illusztráció. Fotó: Pixabay

Összesen 49 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
CsakIstenSzabad
2023. február 28. 09:04
A MOK levél olyan, mint egy klasszikus szakszervezeti kiáltvány. Akkor legyenek klasszikus szakszervezet, előjogok nélkül. Saját tapasztalatból egyébként is rendkívül rossz véleménnyel vagyok a háziorvosomról. Persze én vagyok a birka, mert még nem mentem máshoz. Csak a lustaság még nem vitt rá, mert egy évben csak egyszer kellett volna személyesen találkoznom vele. (De az se nagyon jött össze, csak telefonon keresztül diagnosztizált egy tüdőgyulladást.)
Reszelő Aladár
2023. február 28. 07:52
Ha jól értem, akkor plusz pénzért nem szabad elvállalni a plusz feladatot. Felteszem a plusz pénzért a kamat szerint semmit sem kell tenni.
KBA98
2023. február 27. 18:36
Ez egy beteg barom! Bár az Orvosi Kamara előző elnöke sem volt a minta példány, de legalább csöndben volt.
dolcsevita
2023. február 27. 13:33
Nahát, milyen érzékeny ez a Kincses Gyula elvtárs és ingyen élő kamarai bojkottbandája. Érdekes, amikor a doktorok több mint 100 %-os fizetésemelését terjesztette az országgyűlés elé a kabinet, akkor kussoltak. Nincs ma Magyarországon orvos, aki nettó millió Ft alatt keresne. Jönnek haza külföldről az orvosok szépen, csendben sunnyognak vissza a rendszerbe. Naná, egy legalább 20 éves praxissal rendelkező orvos közel 2 - 2,5 millát keres. Senki nem sajnálja, nélkülözhetelen, rendkívül fontos a munkájuk. Már azé, aki tisztességesen végzi. De ezek úgy vannak összerakva, hogy minnél többet kapnak, annál jobban elszemtelenednek és úgy bánnak a beteggel, mintha a lábszárkapcájuk lenne. Tisztelet a kivételnek. Ez a kamara meg? Megalakulása óta egy fő rendszerbojkott bagázs, külösen, amióta ez a kincses gyurcsánybáb vezeti. Zseniális húzás ez a kamarai tagságmegszüntetés, a világon semmire se volt jó a kamarai tagság, csak arra, hogy az egyre duzzadó létszámú, ingyenélő kincsesféléket eltartsa és busásan díjazza minden lehetséges alkalommal. Milliókkal. A következő lépés rögtön ezt követően lehet az Egészségügyi Szakdolgozói kamara megszüntetése. Működésében dettó orvosi kamara. Hatalmas éhesszájú apparátussal a háta mögött, és gátlástalanul nyúlják le évek óta a szakdolgozók pénzét, hogy legyen miből eltartani magukat.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!