Miért is kötelező a kamarai tagság, csókolom?

2023. február 28. 10:00

Le minden kötelező kamarai tagsággal – legyen helyettük valódi érdekképviselet!

2023. február 28. 10:00
null
Kohán Mátyás
Mandiner

Erőre – bármilyen meglepő – egy politikai kormány erővel reagál. Miután a Magyar Orvosi Kamara piti részletkérdések miatt megpróbálta ellehetetleníteni azon új ügyeleti rendszer bevezetését, amellyel egyébként maga is egyetért, a Belügyminisztériumnak hirtelen pont eszébe jutott felvetni egy régi dilemmát, és eltörölni a kötelező kamarai tagságot.

Pontosabban, javaslatot tenni annak eltörlésére a parlamentnek. Azaz: kirántani a szőnyeget a MOK alól, melynek egyébiránt a nemrég durván megemelt, évi 49 ezres tagdíját korántsem tartja jó befektetésnek minden orvos.

A lépés nyilván durva, és mivel egyértelműen a kamara nyomásgyakorlási akciójára reagál, lehet, hogy egy háttéralku mentén olyan gyorsan el is tűnik a közélet porondjáról, ahogyan érkezett.

De ha már nevezett porondon illeg-billeg a kérdés, ugyan beszéljük meg össztársadalmilag:

miért tűrik magyarok százezrei a kötelező kamarai tagságot,

akár a MOK-ban, akár az iparkamarában?

Van ugyanis valami bizarr abban, ha az embernek kötelezővé teszik az érdekképviseletet. Felmerül a kérdés: tényleg az érdekemet képviseli az a szervezet, amelyben csak azért vagyok tag, mert kötelező? És honnan tudja, mi az érdekem,

ha akkor sem vonhatom meg tőle a bizalmam, amikor homlokegyenest szembepolitizál velem?

A kötelező kamarai tagság akkora logikai bukfenc, hogy önnyakát töri ki; kommunista csökevény, értelmetlen lehúzás.

Érdekképviseletet nem lehet arra építeni, hogy úgyis jön a tagdíj, szabad tehát az okoskodás, akciózás és kerékkötés. Érdekképviseletet arra lehet építeni, hogy a kamara jól teszi a dolgát: ő eltalálja az érdekemet, én meg a képviseletében mögé állok. Ha pedig nem találja el, akkor kiállhatok, ezáltal motiválva őt arra, hogy ugyan találja már el.

Először a teljesítmény, utána a bizalom – ezt teljesítménymotivációnak hívják, a kapitalizmus sikerének egyik titka, és érvényes a világ minden szakmájában. Kivéve a kamarai érdekképviseletben.

Mert ott valamiért fontos, hogy a tag ne dönthesse el, érdeke-e az, amit a kamara képvisel, és hogy benne akar-e lenni vagy sem.

Ennek egy oka lehet: az, hogy mind a kamara, mind a politika nagyon szeretné, ha a kamarának nem kellene az érdekemet képviselnie. Szeretnék maguk között elintézni a dolgot, régi sérelmeket számonkérni egy új reformon, vagy éppen simán áttolni egy durva adószabály-módosítást.

A kormány és az orvosi kamara konfliktusának szerencsés mellékhatása lesz, ha e romlott rendszer alól legalább az orvosok mentesülnek, és heti egy-két órát ügyelgető nyugdíjasoktól, netán a kormányzat egészségügyi reformjaival egyetértőktől nem várhat többé a kamara évi ötvenezres befektetést az érdekeik szöges ellentettjének képviseletébe.

De volna még teendő: minden volt katás nevében üzenem a kormánynak, hogy a demokrácia jegyében kiiktatni tartozik még egy kamarai mutyit. Tartsuk akár indokoltnak, akár túl durvának a kata tavaly nyári módosítását, az mégis lehetetlen, hogy a katások érdekképviseletét kötelezően ellátó

megerősítve azt a kisvállalkozók körében teljesen általános érzetet, hogy az ötezer forintos kötelező kamarai tagdíj értelmetlen lehúzás, melyért cserébe semmit nem kap az ember.

Jelzem: az érdekképviseletből megbukott kamarákat meg kell fosztani ki nem érdemelt privilégiumaiktól. Lépjenek ki ők is a „piacra”, egyék a tagok bizalmáért megdolgozó érdekképviseleti szervezetek keserű kenyerét – hogy meg ne eshessen többé az, hogy a kamarák tagjaik ellen politizálnak. A MOK tiltakozása egyenértékű a beismeréssel: igen, félnek a szabad választástól, mert nem érzik, hogy tagjaik akkor is mellettük állnának, ha ez nem lenne törvényi kötelesség.

Féljenek is. Le a kamukamarákkal, le a kötelező kamarai tagsággal – legyen valódi érdekképviselet!

 

Nyitókép: MTI/Vasvári Tamás

Összesen 327 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Piliscsabai
2023. március 28. 18:33
Jó kérdés miért kötelező kamarai tagnak lenni, egy igazságügyi mérnökszakértő három gittegyletnek kell tagdíjat fizetnie: - Igazságügyi Szakértői Kamarának - Magyar Mérnöki Kamarának és - Kereskedelmi és Iparkamarának, mert vállalkozásban kell csinálni
Paskai
2023. március 07. 06:09
Megszüntetni az Iparkamarát is! Szekus-kágébés Nagy Eleket, a nerexest, ebrúdon kidobni!
gonterl
2023. március 05. 18:14
Az gyalázatos, hogy nem a kamarák ellen teszik. A kötelező tagságot (az akár törvényes, akár elvárt) én is elfogadhatatlannak tartom.
ihavrilla
2023. március 01. 16:06
Amikor ( azt hiszem 2011-ben ) Orbánék bevezették a kötelező kamarai tagságokat, akkor az ellenzék még tüntetett is az egyesülési szabadság megszüntetése miatt. Ja, az emlékezet romlik.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!