Megszüntetik a kötelező orvosi kamarai tagságot

2023. február 27. 11:46

A Belügyminisztérium jelentette ezt be közleményben.

2023. február 27. 11:46
null

A Belügyminisztérium törvényjavaslatot terjesztett elő az egészségügyben működő szakmai kamarákról szóló törvény módosításáról, sürgős tárgyalást kérve az Országgyűléstől – olvasható a tárca közleményében. 

„A biztonságos egészségügyi ellátáshoz való jog alkotmányos alapjog. A Magyar Orvosi Kamara ennek az alapjognak az érvényre jutását veszélyezteti akkor, amikor – hatalmával visszaélve – nyomást gyakorol az orvosokra, hogy ne írják alá az ügyeleti szerződéseket

A Magyar Orvosi Kamara etikai eljárásokat kilátásba helyező fenyegetése elvtelen és elfogadhatatlan”

– írja a Belügyminisztérium.

A tárca szerint azzal, hogy a MOK az új ügyeleti rendszer működését akadályozza és ezzel az egészségügyi ellátást veszélyezteti, megszegi demokratikus köztestületi jellegének alapvető szabályát. A kamara visszaélésszerű magatartása veszélybe sodorja a betegek biztonságos ellátáshoz való alapjogát a kormány álláspontja szerint. 

A Belügyminisztérium törvényjavaslata sajtóértesülések szerint megszüntetné a hatalommal való visszaélés lehetőségét, az orvosi kamarai tagság kötelezettségének megszüntetését és a folyamatban lévő etikai eljárások Egészségügyi Tudományos Tanácshoz történő áthelyezését célozza.

Nyitókép: MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor

Összesen 434 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
brekker
2023. február 28. 12:28
Az intuíciót kiirtják, aki nem tartja be a protokollt kiközösítik, tulajdonképpen mi szerepe van a háziorvosnak? Helyettesítheti őt egy program. A protokollosítás felfalja saját monopolista létrehozóit.
brekker
2023. február 28. 12:20
PP bennfentes inkább vett egy üveg töményt és csendben kihűlt. Ha nem is így volt, ezt hirdette.
brekker
2023. február 28. 12:13
Elvileg persze a kamarai tagság a szakmaiságot biztosító dolog. De mi van, ha az egész szakma fogva van magasabb érdekek által?
brekker
2023. február 28. 12:10
Tisztelet a tisztességes orvosoknak! Akik rádnéznek, és úgy diagnosztikálnak, hány ilyen van vajon még? Egyből beperlik, ha probléma van, hogy miért nem küldte el a pácienst mindenféle vizsgálatokra. Amikre csak hónapokra van időpont. Kivéve, ha magánellátás. Csak a hülyének nem esik le miről van szó.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!