Soha ennyien nem voltak még lélegeztetőgépen, de oltásban jók vagyunk – vakcinaösszefoglaló

2021. március 12. 17:00

A Die Welt és a The New York Times dicsérik a magyar oltási kampányt. Magyarország második az uniós oltási ranglistán. Vakcinaösszefoglaló.

2021. március 12. 17:00
null
Konopás Noémi
Konopás Noémi

Rekordokat döntenek a koronavírus-járvány harmadik hullámának adatai: soha ennyien nem voltak még lélegeztetőgépen, és nem szorultak kórházi ellátásra. „A kórházban ápoltak február 18-a óta – amikor bejelentették a harmadik hullám kezdetét – a duplájára, a lélegeztetett betegeké pedig a triplájára emelkedett” – jelentette be Müller Cecília tisztifőorvos a héten. Pénteki adatok szerint 8718 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 949-en vannak lélegeztetőgépen. A kórházban ápolt betegek száma a második hullámban december 7-én volt a legmagasabb, akkor 8045-en szorultak ellátásra, míg a lélegeztetőgépen lévők számában a 674 volt az eddigi csúcs. Soha annyi új beteget nem regisztráltak, mint az elmúlt 24 órában, amikor is 9011 betegnél diagnosztizálták a fertőzést, ezzel pedig a járvány kezdete óta összesen 498 183 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. Pénteki adatok szerint elhunyt 130 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 16 627 főre emelkedett. 

Magyarország második az uniós ranglistán

Folyamatosan zajlik az oltás, eddig 1 229 827 fő a beoltottak száma, ebből 351 694 fő már a második oltását is megkapta. A Die Welt című német lap egyenesen 

nevezi Magyarországot. Mint írják: Magyarországon rendkívüli sebességre kapcsolták az oltási kampányt, és így az utóbbi két hét alatt az összes EU-tagállamot lehagyták. A lakosság 14 százaléka kapta meg legalább az első adagot a védőoltásból, míg például Németországban 9,4 százalék ez az arány. „Orbán Viktor magyar kormányfő mindenkinél gyorsabb volt” – jegyzi meg a lap a Szputnyik V-oltóanyag beszerzése kapcsán, hozzátéve, hogy a magyar miniszterelnök lépését sok megfigyelő PR-húzásnak tartotta, de kiderült, hogy valójában „sikeres oltási stratégia”.

Az orgánum arról is írt, hogy akár még gyorsabb is lehetne az oltási tempó, hiszen a leszállított oltóanyag 56 százalékát használták még csak fel, és 44 százalék a hűtőszekrényekben fekszik. Fontos megjegyezni, hogy azért „fekszik oltóanyag a hűtőszekrényben”, mert az Országos Gyógyszerészeti- és Élelmezési Intézet a Sinopharm- és a Szputnyik V-vakcinák minden egyes Magyarországra érkező oltási tételét megvizsgálja a beadás előtt.

„Magyarország már a második az uniós ranglistán a lakosságarányos átoltottságban, és a magyar lakosság 11 százaléka már beoltott, szemben az uniós 6 százalékos átlaggal” – ezt Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár közölte szerdai Facebook-bejegyzésében, kiemelve, hogy a magyar oltási program az egyik legeredményesebb Európában. 

Hazánkat lakosságarányosan csak Málta előzi meg,

a szigetországban 21 százalék felett van azok száma, akik megkapták a vakcina első vagy második dózisát. Ez a ráta Magyarország esetében a koronavirus.gov.hu adatai alapján, a Mandiner számításai szerint 12,5 százalék.

A The New York Times is méltatja a magyar oltási kampányt, mint írják, Magyarország a 12. legjobban átoltott ország a világon. 

Akadtak nehézségek azért: mint ismert, technikai és adategyeztetési probléma történt az AstraZeneca vakcinájával történő oltás során, amely 74 ezer embert érintett. Gulyás Gergely a héten ennek kapcsán elmondta, hogy ebből a 74 ezer emberből 16 ezren megkapták a múlt hétvégén az oltást, valamivel több, mint 50 ezer vakcinát pedig most csütörtökön és pénteken terveznek beadni. 

Összességében elmondható, hogy az eddig regisztrált 3,2 millió fő bő harmada lett eddig beoltva, ezzel a számmal pedig ott vagyunk az élmezőnyben.

Sokkal több fertőzött és halott lenne a keleti vakcinák nélkül

A magyar eredmény annak köszönhető, hogy nemcsak az Európai Unióban jóváhagyott vakcinával oltanak hazánkban – azok engedélyeztetése ugyanis rendkívül hosszadalmas – hanem nemzeti hatáskörben beszerzett keleti vakcinákkal is. Ezekből összesen további 3,5 millió ember oltására elég vakcina érkezik majd a következő hónapokban. Az eddig érkezett Szputnyik-vakcinával a regisztrált idősek oltását végezték és jelenleg is végzik a kórházi oltópontokon, a legutóbb érkezett 180 ezer adag első dózisú vakcinával akkor kezdődhet meg az oltás, ha arra a Nemzeti Népegészségügyi Központ megadja az engedélyt. 
Mint arról a Mandiner beszámolt, valószínűleg sokkal több fertőzött és több halott lenne, a dobogóról pedig Európa sereghajtói közé kerülnénk a „vakcinaversenyben” orosz és kínai oltóanyag nélkül. 

Gulyás: Emberéleteket veszélyeztet a DK

Emlékezetes, több politikai párt kiállt a kínai és az orosz vakcinák hazai alkalmazásával szemben. A DK még petíciót is indított a kínai oltóanyag ellen. Ezt követően Gulyás Gergely több ízben is arra kérte a baloldalt és Gyurcsány Ferencet, a DK elnökét, hogy az efféle nyilatkozatokat és aláírásgyűjtést fejezzék be, mert ezzel emberéleteket veszélyeztetnek. „A vakcinákkal kapcsolatos félelemkeltés következményeként vannak, akik emiatt nem oltatják be magukat, és így meg is halhatnak” – mondta. 

A DK legutóbbi húzása, hogy Vadai Ágnes azzal a kérdéssel fordult Orbán Viktorhoz, hogy „hány határon túli kettős állampolgár jutott eddig oltáshoz a magyar készletekből?”. Erre a Fidesz azt reagálta, hogy „a baloldal a járvány harmadik hulláma közben is azzal van elfoglalva, hogy támadja a védekezést, szembe fordítsa egymással a magyarokat és folytassa az oltásellenes kampányát”. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter is válaszolt Vadai felvetésére, felidézte a kettős állampolgárságról szóló 2004-es népszavazást, és azt hangsúlyozta, hogy „a DK még nem is létezett, amikor vezető politikusai már abban jártak élen, hogyan lehet magyar és magyar között gyűlöletet kelteni„. Hozzátette: „amit a DK nemzeti ügyekben tesz, az ennek a folytatása”.

Nagy port kavart a sajtóban Zacher Gábor korábbi kijelentése, miszerint nem oltatná be magát kínai vakcinával. Mostanra átgondolta ezt a kijelentését, és egy lapinterjúban közölte, hogy már Sinopharm-vakcinát is elfogadná. Ennek kapcsán lapunknak azt hangoztatta, hogy a

„mutáns vírus rendkívüli módon elharapódzott, és amikor ilyen súlyos a helyzet, minden jobb, mint a betegség”. 

Kincses Gyula: A beadott vakcina a legjobb vakcina

Emellett korábban a Magyar Orvosi Kamara elnöksége arra kérte az Országos Gyógyszerészeti- és Élelmezési Intézetet főigazgatóját, hogy hozza nyilvánosságra a Szputnyik-V és kínai Sinopharm koronavírus elleni vakcinájának engedélyezésével kapcsolatos dokumentumokat, különös tekintettel az alkalmazási előiratra. Mint írták, „ennek hiányában a Magyar Orvosi Kamara elnöksége nem tudja tiszta lelkiismerettel ajánlani a kollégáinak a készítmények alkalmazását, mert az alkalmazási előirat az alapfeltétele a készítmény betegbiztonságot garantáló alkalmazásának, és ez alapozza meg az orvos jogi és etikai biztonságát”. Kincses Gyula ennek kapcsán a Mandinernek a héten azt hangsúlyozta: „mi nem elbizonytalanítottunk, hanem az orosz és kínai vakcinák szakmai és lakossági elfogadottságának érdekében kértük az OGYÉI főigazgatóját, hogy hozza nyilvánosságra az említett vakcinák alkalmazási előiratait. Ennek a hivatalos engedélyezésnek és a „használati utasításnak” a hiányában valóban nem ajánlható egyetlen gyógyszer vagy vakcina sem”. Hozzátette, hogy minden hivatalosan engedélyezett vakcina beadását támogatják, mert most a személyes védekezés mellett a mihamarabbi átoltottság elérése a kiemelt cél.

Egy kutatás szerint a Szputnyik V lehet az egyik legjobb vakcina

Eddig 50 országban engedélyezték az új koronavírus-járvány elleni Szputnyik V vakcina alkalmazását, azoknak az országoknak az összlakossága, ahol az első orosz vakcinát bejegyezték, meghaladja az 1,3 milliárdot. 

Mindeközben svéd kutatók szerint a Szputnyik V lehet az egyik leghatásosabb vakcina a koronavírus ellen. A svéd Umea Egyetem tudósai eredményeiket a PNAS tudományos lapban publikálták. Az általuk elvégzett tanulmány segít megérteni a vektoralapú vakcinák nagyobb hatékonyságának mechanizmusát. Ezek az oltóanyagok adenovírusokkal jutnak el a sejtekbe, és váltják ki az antitestes immunválaszt. Azt találták, hogy egyes védőoltások másfajta belépési mechanizmust használnak, mint azt korábban feltételezték, ami magyarázat lehet a nagyobb hatékonyságukra. 

A hét híre az is, hogy a Szputnyik V vakcina fejlesztői bocsánatkérést követelnek az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) igazgatóbizottságának vezetőjétől, Christa Wirthumer-Hochétól, amiért egy nyilatkozatában az orosz ruletthez hasonlította az oltóanyag rendkívüli esetben való alkalmazását. Egyébként az oltóanyag folyamatos felülvizsgálatát megkezdte az Európai Gyógyszerügynökség Humángyógyszer Bizottsága is. 

Nyilvánosságra hozott szerződések

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter egy napon belül nyilvánosságra hozta az orosz és a kínai vakcinákra kötött szerződéseket. Mint rögzítette:

az Európai Bizottságtól pedig azt kérik: hozzák nyilvánosságra a Brüsszel által kötött szerződéseket. A szerződéseket itt lehet megtekinteni

Folyamatosan érkeznek az oltóanyagok

Csütörtökön újabb vakcinaszállítmányok – 450 ezer adag Sinopharm- és 55 200 adag AstraZeneca-vakcina – érkezett Magyarországra. A kínai Sinopharmból ez a második szállítmány, az előző, több mint félmillió adagot mára gyakorlatilag felhasználták a háziorvosok a regisztrált idősek oltására – számolt be a koronavirus.gov.hu. A csütörtöki szállítmánnyal együtt már egymillió adag kínai vakcina érkezett hazánkba. Az AstraZeneca oltóanyagából eddig összesen 405 ezer adag érkezett, és értesülések szerint ebből a vakcinából a következő hetekben a vártnál jóval kevesebb érkezhet Magyarországra – írták.

Magyarország összesen 31 millió adag oltóanyagot kötött le, ebből 24 millió adagot várunk uniós beszerzésből, ennek eddig a 6 százaléka érkezett meg három gyártótól (Pfizer, Moderna, AstraZeneca).

Fontos hír az is, hogy hamarosan érkezik a Janssen által fejlesztett Johnson & Johnson vakcina, miután az Európai Gyógyszerügynökség jóváhagyta az oltóanyagot. Magyarország 4,36 millió adagot kötött le ebből. A 18 éven felülieknél alkalmazható vakcina előnye, hogy a megfelelő védettség eléréséhez egyetlen oltás is elég belőle. A technológiája hasonló az AstraZeneca- és a Szputnyik V vakcináéhoz: egy ártalmatlanított vírussal juttatják be a szervezetbe a koronavírus tüskefehérjéjének genetikai információját, amelyből antigénként viselkedő fehérje termelődik, kiváltva az ellenanyagválaszt.

Összesen 200 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Wezuv
2021. március 15. 11:27
Sajnos a vakcina elkésett (persze erről is orbán tehet), ezért vannak olyan sokan, volt idő, hogy bedurranjon a járvány. A vakcina hatása hónapok után jelentkezik szerintem, de nem vagyok szakértő...
llnnhegyi
2021. március 13. 14:07
Sajnos nagyon sok a halál eset. 1 millió lakosra kb.1700 ember,egy év alatt.. Brazília, akiket remsegesnek tartunk: kb. 217 millió lakos , kb.235 ezer halott 1 millió lakosra kb.1100 halott. Semmilyen" norma" nincs, mennyi az elfogadható katasztrófa idején. Béke időben naponta kb.345 -n halnak meg ,évente 135 000-n. Nem tudni,az elhunyt 17 O00 ből, hányan haltak volna meg covid-19 betegség nélkül. Pandemia esetén ez nem is túlzott? Hajlok erre.
hentes
2021. március 13. 09:37
1230000 beoltott Lehet hogy ez egy jó szám az EU-ban, de soknak nem sok. Levonjuk az orvosokat, ápolókat, szociális munkásokat, hajléktalanokat, metrósokat, rendőröket, katonákat nem tudom mennyi jön ki? Van 2,4 millió nyugdíjas. 3 milió 60 év alatti krónikus beteg. Akik naponta a tömött villamoson, buszon, vonaton utaznak dolgozni, azok is szeretnének legalább egyet kapni. Úgyhogy hajrá!
files32
2021. március 13. 09:36
Napi új fertőzöttek száma: 9444 (az előző napihoz képest +433) Napi új halálos áldozatok száma: 161 (az előző napihoz képest +31) Kórházi ellátást igénylők száma: 8897 (az előző napihoz képest +179) Lélegeztetőgépre szorulók száma: 989 (az előző napihoz képest +40) Első dózissal oltottak száma: 1 293 414 (az előző napihoz képest +63 587) Ebből második dózissal is beoltottak száma: 377 343 (az előző napihoz képest +25 649)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!