Operatív törzs: Hamarosan érkezik a Janssen-vakcina is

2021. március 12. 12:58

Az újabb oltóanyagot csütörtökön hagyta jóvá az Európai Gyógyszerügynökség, a különlegessége, hogy egyetlen adag is elég belőle.

2021. március 12. 12:58
null

Magyarország 4,36 millió adagot kötött le a Johnson & Johnson leányvállalata, a Janssen által fejlesztett vakcinából, „reményeink szerint az első szállítmányok hamarosan megérkeznek” – mondta a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) járványügyi osztályvezetője az operatív törzs nevében a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs pénteki online sajtótájékoztatóján.

Galgóczi Ágnes közlése szerint ezt az újabb oltóanyagot csütörtökön hagyta jóvá az Európai Gyógyszerügynökség. A 18 éven felülieknél alkalmazható vakcina előnye, hogy a megfelelő védettség eléréséhez egyetlen oltás is elég belőle. A technológiája hasonló az AstraZeneca- és a Szputnyik V vakcináéhoz: egy ártalmatlanított vírussal juttatják be a szervezetbe a koronavírus tüskefehérjéjének genetikai információját, amelyből antigénként viselkedő fehérje termelődik, kiváltva az ellenanyagválaszt – mondta az osztályvezető.

(MTI)

Fotó: MTI

Összesen 17 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
savrena
2021. március 12. 19:51
Én nem értek a biológiához. Azt olvastam, hogy a Janssen oltása módosított Ad26 adenovirust tartalmaz. A modositas a tuskefeherje genomjat jelenti. Ugyanezt olvastam a Sputnik V elsö oltásáról, Ad26 adenoviris modositva a tüskefehérje genomjával. A második oltás már más, Ad5 adenovirus. Ha van hozzáértö, kérem mondja el hogy mi a különbség a Janssen és a Sputnik V elsö adagja között. Gyártás-technológia, koncentráció, a vírus csomagolása, vagy?
Vasalo
2021. március 12. 14:49
Az illetö valoszinü nem hallotta a tegnapi sajtotájékoztatot, ahol a Johnson arrol beszélt, hogy április másik felében kezdenek el szállitani, és a vakcina hatása kb 50 nappal az oltás után jelentkezik.
llnnhegyi
2021. március 12. 14:35
Ez brutális fasizmus, liberalbolsevista terror lenne. Kirekesztés, elkülönítes, megbélyegzés, elzárás,börtön.... következik? Börtön világ az EU-ban!!??? Sztálin segijj! Lenin segijj!
KEde
2021. március 12. 14:29
Az a gond, hogy az EU (bizonyos Dider Reynders) most jelentette be, hogy csak az kaphat zöld útlevelet, aki az EMA által engedélyezett vakcinával oltatta be magát. A többiek nem utazhatnak szabadon. Ha így lesz az nagyon durva lesz, mindent megtesznek, hogy ne kerüljön az európai piacra más oltóanyag. Közben ezrek halnak meg, mert másoknak milliárdokra fáj a foguk.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!