Gulyás: Arra kérjük a baloldalt és külön Gyurcsány Ferencet, hogy az oltás elleni kampányt fejezze be

2021. március 11. 10:04

24 órán belül nyilvánosságra fogja hozni a kormány a kínai és orosz vakcinákkal kapcsolatos szerződéseket – derült ki a kormányinfón.

2021. március 11. 10:04
null

Bár múlt hét csütörtökön minden eddiginél szigorúbb korlátozásokat jelentettek be, ezek hatása még nem érződik, így ma délelőtt soha nem látott mennyiségű új fertőzöttet találtak.

8312 az új fertőzöttek száma, ezzel a járvány kezdete óta összesen 489 172 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 172 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 16 497 főre emelkedett. A gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 344 267 fő, de az aktív fertőzöttek száma is már 128 408 főre emelkedett. 8329 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 911-en vannak lélegeztetőgépen – tájékoztatott a koronavírus.gov.hu.

Ilyen előzmények után került sor a kormányinfóra, ahol Gulyás Gergely ismertette a kabinet szerdai ülésének döntéseit.

„A harmadik hullám a második hullám legnehezebb napjánál is nehezebb lehet”mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter a napi adatokra reagálva.

Gulyás arra kért mindenkit, hogy tartsa be a védelmi intézkedéseket. Hozzátette: van még egy eszköz, ami segíthet a járvány leküzdésében, ez pedig az oltás.

ismertetve a beoltottak számát, és hozzátéve azt, hogy Európában a legjobb ütemben halad a magyarországi oltakozás.

Elmondta: húsvétig minden regisztrált idős ember beoltására sor kerülhet, bár még mindig több százezer 65 év feletti nem regisztrált – nekik Müller Cecília fog levelet írni. Egyébként a mutánsok is őket veszélyeztetik a legjobban, a kórházban ápoltak 80 százaléka 65 év feletti – derült ki a miniszter szavaiból.

„Arra kérjük a baloldalt, és külön Gyurcsány Ferencet, hogy az oltás elleni kampányt fejezze be” – mondta Gulyás, hozzátéve hogy a bizalom aláásása emberéletekbe is kerülhet.

Gulyás elmondta, hogy a kormányülésen főként a vakcinaszerződésekkel foglalkoztak, amelyeket nyilvánosságra fognak hozni, mert közérdekű adatok, és erősíthetik a bizalmat az emberekben. Ezt az európai vakcinákkal ezért nem lehet megtenni, mert ezeknél az Unió nem adott engedélyt a nyilvánosságra hozatalra.

Gulyás közölte: a Bizottsághoz fordul ennek ügyében, mert a nyilvánosság mindannyiunk érdeke.

A gazdaságról elmondta: nem csak március 22-ig, hanem egész hónapra biztosítják a mentességeket, a vállalkozásoknak nem kell átalányadót fizetni, a KATÁ-t is elengedik.

Ezután az újságírói kérdések következtek. A Vadai Ágnes-féle kérdést így válaszolta meg a miniszter: önmagában az, hogy valaki kettős állampolgár, még nem teszi jogosulttá az oltásra, ahhoz TAJ-szám kell.

„Még a DK nem létezett, amikor a vezetői a magyar-magyar kapcsolatokban a gyűlöletkeltésre építettek. Ez elfogadhatatlan” – mondta Gulyás. Az jogosult oltásra, aki Magyarországon TB-kártyával rendelkezik. „A magyar állampolgárság nem keletkeztetet TB-jogviszonyt” – mondta a miniszter. Szerinte ezt a DK is tudja,  a gyűlöletkeltés és a hangulat fokozása miatt tesz valótlan kijelentéseket a párt.

Az Európai Bizottság megsértette a lisszaboni szerződét azzal, hogy egy vakcinaszerződés kapcsán csak részleteket közölt. Itt az idő, hogy minden szerződés teljesen nyilvános legyen - mondta Gulyás. Az uniós vakcinabeszerzések árát a bizottság hozza nyilvánosságra. 

Az orosz vakcina esetében 17 euró két oltás ára, míg a kínai vakcina esetében 31,5 euró egy oltás ára. 

Gulyás kérdésre azt mondta, hogy az ellenzék is támogatta az új egészségügyi jogviszonyról szóló szerződést. Megszünteti a hálapénz rendszerét és jelentős fizetésemeléssel jár. 96,3 százaléka írta alá az egészségügyi dolgozóknak. 727 olyan orvos volt, aki nem írta alá a szerződést, de 400 új belépő is van – tette hozzá. Az új jogviszony elfogadottsága jól láthatóan magas. 

Az érettségiről az hangzott el, hogy a tavalyi évben sikerült úgy lebonyolítani az érettségit, hogy veszélyhelyzet volt. Gulyás bízik benne, hogy az érettségi időpontjára sikerül letörni a harmadik hullámot. Az akkori vírushelyzet alapján lesz döntés arról, hogy csak írásbeli lesz-e, vagy lesz szóbeli is. 

A miniszter egy másik kérdésre elmondta: folyamatosan zajlik a védekezést irányító személyek beoltása, őt például már be is oltották, Szputnyik V-t kapott.

Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

Összesen 169 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
realista
2021. március 11. 16:46
Gulyás, nincs itt semmiféle oltásellenesség, mert az azt jelenti, hogy semmilyen oltás nem kell. Bár van néhány hülye, aki tényleg nem akar oltást. A kormány agresszív propagandájával, mellyel politikai alapon próbált szelektálni egyes vakcinák között (ez itt a reklám helye), ezzel elhiteltelenítve az oltási kampányt, azt érte el, hogy az emberek bizalma megingott, és saját maguk kívánnak választani a többféle oltás közül.
cukorborsó
2021. március 11. 15:30
Figyej má te guláságyu! miről hadoválsz te ökör? még a Vadkani Ágnes asszony ezs aszonta kell neki a vak-cina! frissitcsé gula!!! :)
yndi
2021. március 11. 14:14
Úgy tűnik, a napi halottak száma elérte a Gyurcsány emlegetését szükségessé tevő szintet. Soros emlegetése napi hány halottnál válik időszerűvé?
Falfirka
2021. március 11. 13:20
kérjétek, egy éve ezt kéritek. toppantottatok is balfaszok?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!