jövő

581 db cikk összesen

Fake News-t hozott le a gép, de megálmodta a sötét jövőt

A hétvégi iráni agresszió Izraellel szemben egy figyelemre méltó mellékjelenséget hozott: az Elon Musk tulajdonában lévő mesterséges intelligenciás chatrobotja, az X, az incidens előtti héten egy olyan hamis videóhírt hozott létre, amiben iráni rakéták csapódnak be az izraeli területekre. Felvetődik a kérdés: vajon a gépi intelligencia képes lehet-e valamiféle „jóslásra”?

2024.04.16 14:55

A háború, ami semmin nem változtatott

m+

A futuristák helyett a pragmatistáknak lett igazuk: a drónokról és online dezinformációról szóló szalagcímek között visszatértünk az első világháborúba.

2024.02.21 23:23

A jövő beruházásai prioritást élveznek

Az elmúlt időszakban egyre gyakrabban olvashatunk arról a tévhitről, miszerint a kiélezett nemzetközi gazdasági versengésben való helytállás, a támogatási versenyben való részvétel úgynevezett fiskális alkoholizmushoz, a költségvetési hiány elszállásához vezet. Elemzésünkben a beruházásokat ösztönző állami támogatások létjogosultságával kapcsolatban felmerülő kérdéseket és tévhiteket vesszük górcső alá az átalakuló globális gazdaság példáin keresztül.

2024.01.22 09:23

Újrakezdést, Európa!

m+

Ahogy telnek az évek, egyre gyakrabban tesszük fel a kérdést sokasodó aggodalommal a szívünkben: merre tovább, Európa?

2024.01.17 22:12

Jövőnk a föld alatt

m+

Az ember szemléletmódja horizontális, a belátható tereket, a térképeket és a kilátást szeretjük, két dolgot pedig a kultúra kezdetei óta eltemetünk: amit meg akarunk őrizni és amit el akarunk felejteni. A rejtelmes föld alatti világ egyszerre határozza meg az emberi mitológiát és a bolygó fizikáját, mégis alig tudunk róla valamit – figyelmeztet az egyik legjobban író angol.

2023.10.12 06:58