Nádas Péter és az elbaltázott jövő

2024. szeptember 24. 06:02

Tanulságos, ahogy a liberális intellektuális szuperelit szellemi zsákutcájának végére érve önmagát számolja fel.

2024. szeptember 24. 06:02
null
Bogár László
Bogár László
Magyar Hírlap

Nyitókép forrása: A Hír TV Youtube-oldala

„Nádas Péter egy svájci felkérést teljesítve nagyívű esszében fejtette ki véleményét az emberi létezés alapvető kérdéseiről. Bár szépírói életműve szellemileg értékesebb, mint a filozófusként való megszólalásai, ám e nemrég közzétett műnek van néhány kifejezetten érdekes mozzanata, amelyeket érdemes felidézni. Nagyon különös érzés átélni azt, hogy kijelentéseivel akár egyet is lehetne érteni, de éppen ő az, aki következtetéseivel viszont szétzúzza mindazt, amivel akár egyet is lehetne érteni. Az alábbiakban csak néhány ilyet szeretnék idézni, mert nagyon tanulságos, ahogy a liberális intellektuális szuperelit szellemi zsákutcájának végére érve önmagát számolja fel.

Lássunk tehát néhány ilyen idézetet. Azt írja például »Elbaltáztátok a jövőnket. Ne tetszett volna a kereszténység nagyobb dicsőségére lemészárolni a nem tetsző primitív törzseket. A konkvisztádoroknak ne tetszett volna India helyett Amerikát többször véletlenül felfedezni, ne tetszett volna szándékosan aranyat és műkincseket lopni, az őslakosságot a magasabb rendű európai kultúra és civilizáció nevében fertőzésekkel és lőfegyverekkel elpusztítani. Ne tetszettek volna rabszolgaságra fogni fél Afrikát, a haladás és a növekedés jegyében ne tetszettek volna vendégmunkásokat hozatni Svájcba, takarítsák ők a pöcegödröt.«

Itt azért érdemes megállni kicsit, hogy elmerengjünk azon, hogy ki is volt az, aki elbaltázta a jövőt? Az nem kérdés, hogy a jövő el van baltázva de az elbaltázottság rendszerének főkonstruktőre mintha még nem lenne megnevezve. Mert azt azért elég nehéz elképzelni, hogy Nádas Péter soha nem tette fel magának azt a kérdést, hogy miféle »kereszténység« az, ahol a kufárok »kitartottjává« tett pápa és császár is csak végrehajtó bábfigura, aki a finanszírozó-üzemeltető utasításait hajtja végre. És ha ők is csak végrehajtók, akkor miért pont a konkvisztádor lenne önálló szereplő ebben a máig is feltáratlan történetben? Mi van, ha a világot valóban brutálisan kirabló (»nagy földrajzi felfedezéseknek« nevezve e galád tettét) európai fehér ember csak ócska, tudatlan bérgyilkos? Hát akkor az van, kedves Nádas Péter, hogy tetszene mondjuk rákérdezni a »megbízóra« is. 

Persze Nádas Péter és mi is pontosan tudjuk, hogy kiről (»kikről«) van szó, de a rákérdezés veszélye nem fenyeget, mert ez a világot meghatározó, de közben persze »nem létező« erő büntetőjogilag szankcionálja a rákérdezést mint dezinformációt és gyűlöletkeltést. A jövő bizony valóban el van baltázva, kedves Nádas Péter, de azt éppen az ön által a legfőbb történelmi »jónak« tekintett »vonatkoztatási rendszer« baltázta el és baltázza el most is serényen.”

***

Ezt is ajánljuk a témában

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 16 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
zakar zoltán béla
2024. szeptember 24. 09:18
Esterházy-Balassa-Nádas-...kik NÉMETLIBFÖLDÖN egymást dicsérve kapták az óvodások csókját és csokiját....
sexykitty-5000088
2024. szeptember 24. 09:13
🍓 ️ ­­É­r­t­­­é­k­­e­l­­­d­­ ­­a­ ­­s­­­z­e­x­­­i­­ ­p­­­u­­n­­c­­­i­­m­­­a­­­t­­ 👉 𝐖­­­𝐖­­𝐖­­­.­­𝐗­­­𝟏­­𝟖­­.­­𝐅­­­𝐔­­­𝐍
Haramia
2024. szeptember 24. 09:13
Talajt vesztett a bácsi? Erkölcsi talajt! A meghasonlás szép példája. Ásott egy gödröt és most ordibál: ki a fasz volt, aki ezt kiásta? Persze irodalmi nyelven. :) Egy életút a számadáshoz közeli időkben. A szokásos cirkalmányos mondatok közül kikandikálni.
Welszibard
2024. szeptember 24. 08:55
Nádas Péter ugyanúgy haszonélvezője volt évtizedeken át annak a progresszív nyugatnak, mely "vendégmunkásokat hozatott hogy, takarítsák ők a pöcegödröt..." . Ő volt a par excellence magyar író, akit egyszerre avattak a magyar paraszti élet "móriczzsigmondjává" és a belterjes zsidó-kommunista elit hiteles krónikásává, egymással vetélkedtek bizonyos párizsi és berlini könyvkiadók, hogy ösztöndíjakkal, felolvasásokkal tüntessék ki a Gyurcsány öszödi beszédét megdicsérő írót. Csakhogy Móricz Zsigmond nyomdokába nem Nádas Péter lépett napjainkban, hanem Oravecz Imre az ő paraszti családregényével; belterjes zsidó-kommunista irodalomból pedig Európa szerte párját ritkítóan bő választék áll rendelkezésünkre Pest-Budán Kis Józseftől Csepeli Szabó Béláig. Úgyhogy nem panaszkodhatunk (Nádas és mi sem): 40 éven át jött kubikolni, csatornát ásni, lakótelepi betonrengeteget építeni a mi belső "migránsunk" Szabolcsból és a földjét vesztett paraszt. Nincs mit Svájc szemére hánynia Nádasnak.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!