Rendkívüli!

Rendkívüli: iráni drónok indultak el Izrael ellen, küszöbön a háború

beruházás

492 db cikk összesen

Akár 3 százalék felett is bővülhet idén a GDP

Kedvező esetben kismértékben, 3 százalék fölött nőhet 2024-ben a magyar GDP, ha javulnak a német gazdaság kilátásai és nem következik be újabb kedvezőtlen fordulat a külső környezetben, mint amilyen az elmúlt években a koronavírus-járvány, az ellátási nehézségek vagy az orosz–ukrán háború volt – véli a Makronóm Intézet elemzője a friss KSH-adatokat értékelve.

2024.03.05 11:08

Végre újra nőnek a beruházások, de azért akadnak kockázatok

A friss statisztikai adatok azt jelzik, hogy a múlt év utolsó három hónapjában már negyedéves alapon nőttek a beruházások, és 2024 egészében is folytatódhat az élénkülés – véli a Makronóm Intézet elemzője. Ugyanakkor a német gazdaság problémái már 2023 végén begyűrűztek, és a belső kereslet sem állt még helyre az inflációs sokk után. Viszont a beérkező uniós források, a jegybanki kamatcsökkentések, és az állami kamattámogatott hitelprogramok is ösztönzik idén a beruházásokat.

2024.02.29 11:22

A jövő beruházásai prioritást élveznek

Az elmúlt időszakban egyre gyakrabban olvashatunk arról a tévhitről, miszerint a kiélezett nemzetközi gazdasági versengésben való helytállás, a támogatási versenyben való részvétel úgynevezett fiskális alkoholizmushoz, a költségvetési hiány elszállásához vezet. Elemzésünkben a beruházásokat ösztönző állami támogatások létjogosultságával kapcsolatban felmerülő kérdéseket és tévhiteket vesszük górcső alá az átalakuló globális gazdaság példáin keresztül.

2024.01.22 09:23