Így kereskedik az Egyesült Államok Ukrajnával

2022. augusztus 4. 14:59
A háború előtti utolsó évben rekordot döntött a két ország közötti kereskedelmi volumen: járművek, üzemanyag, olaj és nukleáris reaktorok érkeztek Ukrajnába az Egyesült Államokból. Mutatjuk a részleteket!

Hogyan kereskedik az Egyesült Államok Ukrajnával? Mi az export és az import mérlege? Az elérhető statisztikai adatok megmutatják, hogyan alakult az elmúlt években a két ország közötti kereskedelem mértéke, ami most újra a hazai és nemzetközi érdeklődés középpontjába került.

A Trading Economics adatai alapján a 2014-es majdani események után mélyponton volt az USA és Ukrajna közötti kereskedelem, majd 2016 után folyamatos növekedésnek indult, és épp

a háború előtti utolsó békeévben, 2021-ben döntött rekordot az USA és Ukrajna közötti kereskedelmi volumen.

Ami a kivitelt illeti: a Világbank 2018-as adatai szerint Ukrajnának exportban a 13. legnagyobb kereskedelmi partnere az Egyesült Államok. Ukrajna legnagyobb exportpartnerei (a háború előtt) Oroszország, mögötte Lengyelország, Olaszország, Törökország, Németország, Kína, India, majd 8. helyen Magyarország voltak, tehát az ukrán export terén hazánk is jóval megelőzte az USA-t az Ukrajnával folytatott kereskedelemben.

Ez azt jelenti, hogy míg 2016-ban 600 millió dollárnyi értékben érkezett az Egyesült Államokba ukrán áru, addig ez 2021-ben már majdnem elérte a 2 milliárd dollárt. 2021-es adatok szerint a vas és acél nyersanyag, valamint a vas- vagy acéleszközök amerikai importja tett ki 1,4 milliárd dollárt, tehát a teljes import több mint kétharmadát. Ezen túlmenően 100 millió dollárnyi elektronikai eszközt, 88 millió dollárnyi állati vagy növényi eredetű zsírt és olajat importált Amerika. 

A 2021-ben Ukrajnába érkező amerikai áruk mennyisége 2500 millió dollárt tett ki, tehát

Ukrajna sokkal többet importál Amerikából, mint amennyit exportál oda.

Ukrajnába több mint egymilliárd dollár értékben érkeztek amerikai járművek (amik nem vonatok vagy villamosok), emellett közel félmilliárd dollár értékben üzemanyag és olaj. További több mint 220 millió dollárt tett ki a gépipari behozatal, ideértve a nukleáris reaktorok importját is. Az USA így az importot illetően Ukrajna 6. legnagyobb kereskedelmi partnere lett.

További fontos eleme az ukrán-amerikai kapcsolatoknak az amerikai befektetések értéke Ukrajnában. Az amerikai kereskedelmi minisztérium egy korábbi közlése szerint 2019-ben 596 millió dollárt tett ki az amerikai közvetlen befektetések értéke Ukrajnában, ami 12 százalékos növekedés a 2018-as adathoz képest. Az amerikai minisztérium ugyanitt azt közölte: nincs további információja arról, hogy Ukrajnában milyen ágazatokba érkeznek amerikai befektetések.

Feltűnő egyébként, hogy Ukrajnában már a háború előtt is rendkívül alacsony volt a külföldi közvetlen befektetések aránya.

Az Investmentmonitor nevű befektetési portál szerint a térségbe irányuló befektetések alig 3 százaléka érkezett oda, miközben Lengyelország közel 21 százalékos, az Ukrajnánál jóval kisebb lakosságszámmal bíró Magyarország pedig 5,3 százalékos részesedéssel bír. Ukrajnát e téren Szerbia, Bulgária és az apró Litvánia is lekörözi.

Az amerikai Külügyminisztérium 2021-es elemzése az Ukrajnával kapcsolatos befektetési környezetről további érdekes részletekkel szolgál. Az elemzés kiemeli, hogy Ukrajna nagy fogyasztói piac, jól képzett, ámde versenyképes költségekkel járó munkaerővel, valamint bőséges természeti erőforrásokkal. Hangsúlyozzák, hogy az ukrán kormány ki akarja aknázni ezt a potenciált.

Első példaként említik, hogy

2021 júliusában megszüntették az évtizedes moratóriumot az ukrán termőföld eladására.

A Világbank adatai szerint a földpiac ötmilliárd dollárnyi befektetést is vonzhat – ami majdnem duplája a meglévő ukrajnai külföldi befektetések értékének. Azt is hangsúlyozzák, hogy az ukrán parlament 2021 márciusában megszüntette a nagyszabású privatizációk korlátozását.

A washingtoni dokumentum kiemeli azt, hogy számos amerikai cég jutott sikerre Ukrajnában, különösen a mezőgazdaságban, a fogyasztói javak és a technológia területén.

Ukrajnát agrárhatalomnak írják le,

ami a világ második legnagyobb gabonaexportőre. Hangsúlyozzák ugyanakkor a tényt, hogy az országban alacsony a külföldi befeketések értéke, bár a kormány igyekszik megteremteni a befektetések kedvező környezetét. Az érintettek főleg a korrupciót emlegetik a befektetések akadályaként.

A Statista adatsora egyébként azt mutatja, az amerikai befektetések mértéke is hullámzott Ukrajnában: 2014-től kezdődően folyamatosan csökkent, majd 2018 és 2019 kiugró év volt, utóbbiban 872 millió dollárt ért el; majd megint ennek a felére zuhant le a befektetések értéke – valószínűsíthetően a koronavírus és annak következményei miatt is.

Nyitókép: Aratás Harkiv közelében 2019-ben (Anatolii STEPANOV / FAO / AFP)

Összesen 19 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés