Antall József: Naiv, aki azt hiszi, Oroszország lemondott Közép-Európáról

2022. február 26. 22:02
Így beszélt három évtizede az első szabadon választott miniszterelnök az orosz birodalmi gondolat továbbéléséről.

Naiv ember,

aki azt hiszi, hogy Oroszország lemondott a közép-európai térségben való politikai szerepéről.

Mi kívánjuk azt, hogy Ukrajna is független és szabad ország legyen. Mi kívánjuk azt, hogy sikerüljön Oroszországból egy demokratikus, parlamentáris országot csinálni... és nem sorolom fel a többi országot.

De ha valaki azt hiszi, hogy az orosz tábornokok, akik a légi deszant hadosztályokat nagyon fontosnak tartják, hogy azok modernek maradjanak, és jellemzői maradjanak a hadseregnek, és akik visszavonják Oroszországban tudatosan már több év óta a nukleáris haditechnikát – és ennek örülnek a nyugatiak is, mert nem szóródik szét a nukleáris erő bizonytalanabb kezekbe –, nem ok nélkül támogatták Gorbacsovot akkor is, amikor már világos volt, hogy meggyengült az atomrendszerük.

De aki nem gondolja azt, hogy egy ország – a cári Oroszország –, amelyik mindig európai nagyhatalom volt, s amelyiknek a céljaiban mindig ott volt Königsberg, ott volt a 18. században, ott volt Hindenburg idején, és a végén Kalinyingrád lett, és aki nem gondol arra, hogy a Dardanellákra és a Földközi-tengerre való kijutás mit jelent.

És akik nem tudták, nem olvasták, hogy Afganisztán már mikor cél volt  (...), akkor világos kell, hogy legyen, hogy

ebben csak egy epizód volt a bolsevizmus 74 éve,

amelyik hordozta ugyanazokat a célokat. Gromiko, ha volt szabadideje, mindig Sazanov cári orosz külügyminiszter iratait olvasta a külügyminisztérium levéltárában. A nagy célok megvoltak. Reméljük, hogy most demokratikus célokkal párosul, és sikerül a reform. De az orosz gondolkodásban az ideiglenes feladás, az benne van.

És amikor Lenin hatalomra került, '17-ben, minek vetett véget?

Kérem, a cári Oroszország Szerbiát szövetségesnek tekintette, támogatta a cseh újjászületést. A pánszlávizmusról leveleznek a múlt század nagyjai, az egész kelet-közép-európai térség, úgy, ahogy volt, a programban volt – amit később Varsói Paktumnak vagy KGST-nek neveztek.

Van egy könyvem Kornis Gyula könyvtárából, amelyben az áll: mit nyertünk Leninnel? Kornis mellé írja: huszonöt évet. Mert, ha a cári Oroszország fennmarad, és az Antant abban a formában győz az I. világháborúban, akkor is a cári orosz uralom a Duna-medencében megszületett volna. Éppen ezért egy történeti távlatban – és ezt elmondtam már ennél kritikusabb helyeken is a NATO-tól a Közös Piacig – igenis ebben a térségben úgy kell gondolkodni, hogy támogatni gazdaságilag és politikailag ezeket a területeket, és az amerikai jelenlétre szükség van – ezt Moszkvában '90 júniusában mondtam el a Varsói Szerződés utolsó ülésén –, szükség van a NATO-ra, minden regionális szervezetre, és a biztonságunkra,

mert ha erő áll fent akkor a kalandorok nem jelentkeznek, és a kalandoroktól a gondolatok távol vannak.

De tudni kell azt, hogy ma a legkisebb hadseregünk nekünk van. És tudni kell azt, hogy mi csak a biztonságpolitikára és a külpolitikára építhetünk. Nem hobbim a külpolitika – vagyis de, igen, az –, de nem azért csinálom, hanem azért, mert az a külpolitika, amit a kormányunk képvisel, és amire olyan nagy súlyt helyezünk, az jelenti ennek az országnak a biztonságát.

És ez nem luxus, és nem elhanyagolása a belpolitikának, a gazdaság- és szociálpolitikának, mert ezzel a kül- és biztonságpolitikával lehetünk stabil oázis, ezzel jön ide a tőke, ettől születik meg a munkaalkalom, emiatt marad meg a magyar függetlenség.

Összesen 106 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

nem....sajnos nem látta, hogy a kapzsi USA felborítja a világ rendjét, Európára szabadul a muzulmán horda, az USA-ra a BLM, az USA egyetemein a hallgatók túlnyomó többsége konkrétan (!) szocializmust akar, és az USA Atomenergia Hivatalának helyettes államtitkára pedig egy kutyafétisiszta tüllszoknyás csávó lesz. Nem látta, hogy olyan lesz a nyugat....hogy akkor már inkább a kelet!

igazán szólhatott volna orbánnak is

ha orbán ezt tudja, lehet, hogy nem hagyja, hogy putyin emberei letelepedési kötvényekkel vegyenek maguknak migrációjogot magyarországra. (na persze)
https://magyarnarancs.hu/belpo..

Csak óvatosan az orosz veszély emlegetésével. Ferenc József is azon az alapon egyezett bele Moldva és Havasalföld Romániaként történő egyesítésébe.

Legalább ekkora baj, hogy akad szomszéd ország, amelyek zászlaja mintha orosz tag köztársaságé lenne.

Történész...

Nem választási ciklusokban gondolkodik, hanem évszázadokban. Látja
a törvényszerűségeket, honnan hová tart egy rendszer. És látja a
megoldásokat.

Amivel nem számolt - és nem is számolhatott - az az amerikai
idiotizmus, a hülyék paradicsomának eljövetele.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés