Karácsony szerint kamubotrány, Márki-Zay fideszezik, Gyurcsány meg inkább fánkot süt – így kezeli az ellenzék a Városháza-ügyet

2021. november 25. 17:41
Az ellenzék a Városháza-ügyben pár hét alatt a teljes tagadástól eljutott odáig, hogy igazából a Fidesz akarta megvenni a Városházát, nem pedig a főváros eladni. Összeomlott a baloldal kommunikációja a Városháza-ügyben.

Béres Sándor írása

***

Mint arról korábban beszámoltunk, november 4-én írta meg az Index, hogy vevőt keres a főváros vezetése a Városháza műemléki védelem alatt álló épületegyüttesére. Az Index akkori információi szerint a fővárost vezető koalícióhoz közel álló üzleti körök már meg is tették az első lépéseket a vásárlás kapcsán.

Karácsony posztolgat, az Index szerződés villant, Anonymus visszatér

A főpolgármester egy Facebook-bejegyzésben szinte azonnal tagadta az ügy létezését. Másnap az Index napvilágra hozott egy szerződést, amelyben Karácsony előző napi állításainak a cáfolata látható. A budapesti főpolgármester újfent közösségi oldalán reagált a hírre, amit azzal zárt, hogy feljelentést tesz, „hogy kiderüljön: keltette-e valaki alaptalanul azt a látszatot, hogy árulhatja a Városházát”.

November 7-én viszont egy rejtélyes hangfelvétel jelent meg a fővárosi ingatlanügyekről. A Karácsony tagadását megkérdőjelező hanganyagon két férfi beszélgetett, és az esetet elmesélő férfi világossá tette, hogy

történt a főváros részéről ingatlaneladás Karácsony Gergely főpolgármestersége alatt.

Az adásvételben pedig a Városháza-ügyből is ismert Berki Zsolt játszott fontos szerepet.

Karácsony Tarlósra, Tarlós a hivatalos dokumentumokra mutat

A polgármester másnap – újfent Facebook-oldalán – kezdett tagadásba, ezúttal Tarlós István korábbi főpolgármestert okolva a történtekért. Tarlós István azonban a Hír TV műsorában világossá tette: „amit Karácsony Gergely mondott [...] ez hazugság.” Tarlós hivatalos dokumentumra hivatkozva cáfolta, hogy az ő regnálása alatt döntöttek volna a fővárosi ingatlan eladásáról: „azt gondolom, senki nem akarja állítani, hogy a távozásom után 6 hónappal én írtam ki a pályázatot az ingatlanra”

Karácsony öngólt rúg

A főpolgármester erre látszólag nem reagált, a fővárosi ingatlanügyek botrányának közepette inkább felidézte, hogy főpolgármesteri kampányának „fontos ígérete” volt, hogy felújítják a Városháza Parkot. Sőt – ismét közösségi oldalán – úgy fogalmazott: a beruházás „hamarosan meg is valósulhat”.

Csakhogy újabb felvétel szivárgott ki az Anonymus-maszkos ismeretlen jóvoltából, ráadásul

a felvételen szereplők a fővárosi vagyonkezelő társaságában beszélnek a Városháza eladásáról, és arról, hogy a választások után szétrombolnák a közparkot, amelyet egyébként is csak azért hoznának létre, mert beígérték a választóknak.

„Karácsony, a kegyelmes”

Másnap a főpolgármester felszólította Barts J. Balázst, a Budapest Főváros Vagyonkezelő Központ Zrt. elnök-vezérigazgatóját, hogy „írásban adjon magyarázatot” a történtekre. Barts végül komoly számonkérés helyett enyhe megrovást kapott (pedig addig azzal védekezett Karácsony csapata, hogy a vagyonkezelő vezetője politikai felhatalmazás nélkül tárgyalt az ingatlan eladásáról). Barts lehetséges beáldozásról itt, az enyhe megrovásról pedig itt olvashatnak részletesebben.

Bajnai színre lép

November 16-án újabb felvétel került elő a Városháza-gate kapcsán, ebben már Bajnai Gordon neve is felmerült. A nyilvánosságra hozott információk szerint „jutaléki rendszer” működhet a fővárosi önkormányzatnál, melyet Bajnai Gordon emberei üzemeltethetnek. Pár napra rá – miután egy kép is kiszivárgott, melyen Bajnai és Gansperger Gyula együtt látható –, a volt miniszterelnök beismerte, hogy részt vett a Városháza eladásáról szóló egyeztetésen.

Ezután az Anonymus-maszkos alak újra bejelentkezett a Városháza-gate ügyében.

A hangfelvételen Bajnai arról beszélt, hogy olyan személlyel egyeztetett a Városháza eladásáról, aki jóval Barts felett áll.

A Fidesz válaszokat vár, Márki-Zay válasza a Fidesz

Az ügy kapcsán a Fidesz számos kérdésre vár választ az ellenzéki főpolgármestertől, Karácsony azonban inkább arról beszél, hogy kormányzati támogatások ide vagy oda, szerinte „nem a kormány támogatja a fővárost, hanem a főváros a kormányt”.

A Városháza-ügy azonban úgy tűnik, túlmutat az ellenzéki összefogás eddig látott kommunikációs eszközein, ugyanis a nyilvánosság már az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltjétől vár választ a főváros ellenzéki városvezetését sakkban tartó botrány kapcsán. Márki-Zay Péter szerint  az egész Városháza-ügy leegyszerűsíthető egy felelősre, ami szerinte a Fidesz.

Az ellenzéki miniszterelnök-jelölt kedd este Gárdonyban tartott fórumot, melynek során többek között a rezsicsökkentésről, valamint a Bige Lászlót ért vádakról is elmondta véleményét. Az esemény helyszínén a Mediaworks Hírcentruma arról is megkérdezte a politikust, hogy mit gondol a Városháza-ügyről.

Márki-Zay Péter válasza az volt, „én úgy látom, hogy a Fidesz meg akarta venni ezt a Városházát.”

Az ellenzék a Városháza-ügyben pár hét alatt a teljes tagadástól eljutott tehát odáig, hogy igazából a Fidesz akarta megvenni a Városházát, nem pedig a főváros eladni. A kommunikációs zavart az ellenzékben mi sem mutatja jobban, mint hogy a legerősebb ellenzéki párt látszólag teljesen kimaradt az ügyből, Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke mindeközben ugyanis fánkot sütött egy iskolában. 

Márki-Zay Péter zavaros elméletét a Városháza-ügyről az alábbi videóban hallgathatja vissza, 2 perc 36 másodperctől kezdődően:

 

Nyitókép: Videó/Mediaworks Hírcentrum

Összesen 56 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Anonymous pedig Tarlós maszkban.

Nem történt semmi sem, az egész a Fidesz aljas fikciója, arcátlanság a szerencsétlen, becsületes, tisztességes, mindenfajta korrupciótól mentes Bajnaival, a fővárost felvirágoztató, igazi világvárossá varázsoló szakember, Karácsony ellen.

Lám már Csányi is felismerte, hogy melyik oldalon van az igazság, tegnap már ezért találkozott a jövő emberével, MZP-vel, s tanácsadójával, Király Júliával. Amiről mélyen hallgat a Fidesz.

MZP sorozatos öngólokat rúg: annyira átlátszó a "fideszezős" sémája, hogy éppen ezzel az ellenkezó hatást éri el, tehát csak a gondolkodás meg a realitás elfogadásának a hiánya derül ki a megnyilatkozásaiból. Kezdte azzal, hogy egy ócska összeollózott Wikipedia-dossziéról kiáltotta ki, hogy a Fidesz lejárató műve őellene. S most itt tart...

Szóval, MZP "fideszezik"...

Na, akkor írjad meg, mit "nem értettem meg belőle"? Én a magam részéről emlékeztettelek arra, hogy MZP ugyanúgy "fideszezik", mint a Csányival való találkozás előtt. Ez nem meglepő, mert nincs hivatalos, elfogadott ellenzéki közös program, tehát MZP-nek csak ez a sematikus-primitív "fideszezés" marad...

Szóval, én ezt nem értettem meg a TE előző bejegyzésedből?...Ha-ha. DE, hogy azért erre a megjegyzésdre reagáljak, aki kormányoz, az mindenütt a világon a kormányzati intézkedéseivel mutatja be a programját. Mindenki tudhatja a Fidesz programját, aki figyeli-érti a kormányzati intézkedéseket: családpolitika, külpolitika, sportpolitika, egyházpolitika, gazdaságpolitika, kisebbségipolitika, katonaipolitika stb.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés