Tovább kampányol a Demokratikus Koalíció a keleti vakcinák ellen

2021. március 31. 17:35
A DK fenntartja petícióját a kínai vakcina ellen, annak ellenére, hogy minden egészségügyi szakember az oltás mellett kampányol. A DK aláírásgyűjtésével kapcsolatban ráadásul adatvédelmi problémák is felvetődtek.

A DK továbbra is gyűjti az aláírásokat a keleti vakcinák használata ellen. Gyurcsány Ferenc pártja január közepén indított petíciót a kínai vakcina itthoni alkalmazásának megakadályozásáért. A felhívás még mindig elérhető a DK petíciós oldalán. A Demokratikus Koalíció egyébként tavaly ősz óta következetesen tiltakozik és hangulatot kelt az orosz és a kínai vakcinák használata ellen.

Céljuk, hogy Magyarországon ne oltsanak be senkit az Európai Gyógyszerügynökség által nem engedélyezett oltóanyagokkal.

Teszik ezt annak ellenére, hogy szinte minden orvos, virológus, egészségügyi szakember egybehangzó álláspontja szerint bármelyik vakcina jobb, mint a betegség, és védelmet jelent a súlyos tünetek ellen és a járványt pont a minél több védőoltás minél gyorstabban történt beadásával lehet legyőzni.

 A járvány harmadik hullámának közepén rengeteg a fertőzött, és egyelőre nem tudni, mikor lassul a betegség terjedése. 
Ebben a cikkünkben részletesen bemutattuk, mi történt volna, ha a kormány az ellenzékre hallgat és nem kezdtünk volna el oltani a kínai és az orosz vakcinákkal.(Egy biztos, sokkal rosszabb lenne a helyzet.) 

Elutasítják a vakcinaszállítmányokat

A DK-s polgármesterek a közelmúltban jelezték a kormány felé, hogy az általuk vezetett városok, kerületek nem igénylik az orosz és kínai vakcinát ezért oda ne is szállítsanak ezek közül. Korábban beszámoltunk róla, az egyik budapesti DK-s polgármester például a Facebookon közölte, hogy a kerületben nem volt igény a kínai vakcinára, és helyette „EU-s oltóanyagot” követelt Kásler Mikóstól. Majd miután bejegyzése alatt a helyi lakosok felháborodottan jelezték, hogy ők igenis örülnének a kínai oltóanyagnak, törölte az egészet.

Adatvédelmi szempontból is aggályos az oltásellenes DK-petíció

Gyurcsányék tiltakozó aláírásgyűjtésével szemben a Nemzeti Adatvédelmi és Információs Hatóság is megfogalmazott kifogásokat, mondván, az aláírók adatait a DK vezetőjének bizalmi embereihez köthető külföldi adatfeldolgozó cégek kezelik. Ráadásul a párt adatkezelési tájékoztatójában nem fogalmaznak egyértelműen az adatok felhasználását illetően. Péterfalvi Attila,a szervezet elnöke portálunknak is nyilatkozott az ügyben.

Korábban egy baloldali elemző rámutatott, hogy a jövő évi választások végeredményét nagy mértékben befolyásolni fogja a járványkezelés sikeressége. A DK érdeke tehát nem egyezik a kormányéval. Még Molnár Csaba, a párt alelnöke is beismerte, hogy a DK profitált a járványból.

Egy másik baloldali elemző, Nagy Attila Tibor kedden a Pesti TV műsorában kijelentette, hogy „a járványban elhunytak hozzátartozóihoz kellene kampányolni”. Szerinte az ellenzéknek ki kellene használnia a koronavírus-áldozatok miatt érzett gyászt. Megszólalása komoly felháborodást keltett, amire később úgy reagált, nem állt szándékában egy oldalt sem képviselni, csak a munkáját végezte. 

Több mint kétmillió embert beoltottak, egyre népszerűbbek a keleti vakcinák

Magyarország jelenleg az Európai Unió legjobban átoltott országa. Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ vasárnapi adatai szerint Magyarországon a felnőtt lakosság 21,6%-a kapta meg legalább az első dózist. ez az arány azóta tovább növekedett, hiszen 

a koronavírus ellen beoltott magyar emberek száma kedden átlépte a kétmilliót.

Mindez nagyrészt annak köszönhető, hogy Magyarország nem csak a közös – bevallottan elhibázott – EU-s vakcinabeszerzésre hagyatkozott, hanem nemzeti hatáskörben is több forrásból, többek közt Oroszországból valamint Kínából is szerzett be oltóanyagot.

A keleti oltóanyagok ellen indított kampányok szerencsére nem túl sikeresek. A Nézőpont Intézet legfrissebb felmérése szerint egyre népszerűbb a kínai Sinopharm és az orosz Szputnyik V oltóanyag. Elfogadottságuk jóval nagyobb mint a brit AstraZenecáé és a Moderna is épphogy népszerűbb. A felmérés szerint Magyarországon 2020 decembere óta megduplázódott azok aránya, akik tervezik magukat beoltani vagy már be is vannak oltva a koronavírus ellen.

Borítókép: MTI/Kovács Tamás

Összesen 78 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Szégyen.

(De majd mindjárt jönnek a ballib trollok, és megmagyarázzák...)

Válaszok:
Gombóc XVI. Artúr | 2021. március 31. 19:24

A DK a leghitványabb söpredék gyűjtőhelye. Nem adhatnak mást, csak mi lényegük.

Felmerül a kérdés, hogy aki azóta felvette a kapcsolatot mai vakcinát, az aláírását visszavetheti-e?
Biztos, hogy van ilyen.
De lehet, hogy nekik belefér.

Ekkora böszmeséget: Tovább kampányol a Demokratikus Koalíció a keleti vakcinák ellen.

Egy értelmiséginek hajlamosnak kellene lenni arra, hogy elfogadja az észérveket.
A Lancet egy híres angol nyelvű általános orvosi folyóirat .
A világ legrégebbi és legismertebb általános orvosi folyóiratai közé tartozik, ahova igazi értelmiségiek, hozzáértő emberek írnak cikkeket. Elismerő írás jelent meg a tekintélyes The Lancet egészségügyi szaklapban az orosz Szputnyik V koronavírus-oltásról - adta hírül a BBC.
Ian Jones és Polly Roy professzorok a Lancet cikkéhez fűzött kommentárjukban dícsérik a Szputnik V vakcinát.

A DK viszont hinti a kétely mételyét!

Vajon lövetni nem akar azokra akik mégis kínai vagy orosz vakcinát választanak??

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés