Akit a lakásán keresett fel Ferenc pápa – Bruck Edith a Mandinernek

2021. március 30. 14:00
Írta: Sal Endre
Ferenc pápa a lakásán kereste fel Bruck Edithet, a Magyarországon született holokauszt-túlélőt, hogy az emberiség nevében bocsánatot kérjen tőle a 2. világháború alatt történtekért. A Rómában élő asszonnyal beszélgettünk életéről és a pápai látogatásról!

Ferenc pápa februárban a lakásán kereste fel Bruck Edithet, a Magyarországon született holokauszt-túlélőt, költőt, írót és filmrendezőt, hogy bocsánatot kérjen tőle az emberiség nevében. 

A látogatás előzménye, hogy Edithtel egy hosszabb lélegzetű interjú készült a Szentszék napilapjában, a L'Osservatore Romano című újságban, ahol a holokauszt is szóba került. Ferenc pápa elolvasta az interjút, mélyen megrendítette, s mellette elolvasta Edith legutóbbi könyvéből, az Elveszett kenyérből azt a levelet is, amelyet az írónő Istennek címzett.

Utána hívta fel a lap főszerkesztőjét, hogy találkozni szeretne Bruck Edithtel. A főszerkesztő azt válaszolta, semmi akadálya, elintézi, hogy az írónő elmenjen Ferenc pápa magánkihallgatására.

Az egyházfő viszont határozott volt: „Nem, én akarok hozzá menni!”

Három korszak Bruck Edith életéből. Idén 89 esztendős

 

Lapunk elérte a Rómában élő asszonyt, hogy életéről és a pápai látogatásról beszélgessünk vele.

Bruck Edith 1931-ben született Tiszabercelen, egyéves korában, pólyában vitték Tiszakarádra, ahová a szülei költöztek a gyerekekkel. Az édesanyja gyakorolta a zsidó vallását,

ő viszont kisgyerekként nem értette, mindez miért fontos;

s ha azt mondták neki, most imádkozz, inkább magyar költők verseit mormolta, ugyanis a verseket nagyon szerette már akkor is. Aztán a II. világháború alatt az egész családot elhurcolták Tiszakarádról: koncentrációs táborba kerültek.

Edith tizenhárom éves kislányként megjárta Auschwitzot, Dachaut és Bergen-Belsent is, gyereklányként kellett átélnie a feldolgozhatatlan szörnyűségeket. Az édesapja és az édesanyja, valamint a bátyja is a koncentrációs táborban lelte a halálát, ő és a nővére, Adél viszont valami csoda folytán túlélték a borzalmakat.

A II. világháború után egy ideig Magyarországon élt, de úgy érezte, nem tudnak mit kezdeni az emberek a holokauszt-túlélőkkel. Az átélt borzalmakról nem beszélgettek, s a feldolgozatlan élmények terhe mellett úgy döntött, elmegy az országból. Előbb Csehországban élt, ahol 16 éves korában megházasodott, majd a férjével együtt Izraelben telepedett le. Egy ideig az is szóba került, hogy az egyik nővérét követve Argentínában fog élni, ám végül balerinaként elvitte a sors Nápolyba, ahol egy pillanat alatt eldöntötte, Olaszországban akar élni. 

Végül Rómába költözött, ahol aztán megismerte a kor ünnepelt olasz íróit. Edith is írni kezdett, s az 1959-ben megjelent első könyve, a Ki téged így szeret hatalmas sikereket aratott. Később megismerkedett Nelo Risi filmrendezővel, s ő is több filmet rendezett. Az írás mellett több rangos olasz napilapnak is állandó vendégszerzője volt.

A ma Róma belvárosában élő Bruck Edithet öt nappal a tervezett látogatás előtt értesítették,

hogy kivételes vendég érkezik hozzá. És, hogy mit érzett? „Mint amikor egy kis gyerek nagy ajándékot vár. Hihetetlen volt az egész. Izgultam, hogy befér-e majd a ház kicsi liftjébe, a nappaliban pedig bekészítettem egy kis fotelt párnákkal, s napokig csak azon gondolkoztam, hogyan szólítsam majd. Aztán, azon a bizonyos napon megláttam az ajtóban egy nagy fehér alakot, aki betöltötte az egész bejáratot, és sírni kezdtem. Nyugtatott, azt mondta, a vírus miatt sajnos most nem tud megölelni, de a kezét nyújtotta. Kézen fogva sétáltunk be a nappaliba.”

A találkozás: Bruck Edith és Ferenc pápa

 

Ferenc pápa csaknem két órát volt Bruck Edith lakásán, pedig a találkozót előzetesen egy órára tervezték. Sok mindenről beszélgettek: Magyarország is szóba került, az egyházfő tisztában volt vele, hogy Edith onnan származik, és meg is jegyezte, hogy jövőre Magyarországra is ellátogat. Ajándékot is vitt Edithnek, egy Talmudod és egy menórát, s egy könyvet is, amelybe csak annyit írt, Francesco, ezzel is jelezve a barátságát. Közben pillanatok alatt elterjedt a környéken, hogy Ferenc pápa bent van az épületben, így

mire kijött onnan, már több száz fős tömeg várta az egyházfőt.

Edith utoljára 1983-ban járt Magyarországon, akkor ugyanis egy filmet forgattak az életéről. Tiszakarádra is elmentek, ám a régi zsinagóga helyén már egy raktár állt, oda tett le egy virágcsokrot.

A 89 éves holokauszttúlélő Rómában kevés magyart ismer, ellenben manapság is sokat olvas, Radnóti Miklóst, József Attilát és Illyés Gyulát, őket le is fordította olaszra. „S egy ideje sokat énekelek magyarul. Parasztnótákat, amelyeket gyerekként énekeltünk, miközben fosztottuk a tollat. Visszajönnek a régi énekek, a gyerekkorom.”  

A pápalátogatást élete egyik nagy élményének tartja.

Mindamellett tisztában van vele, a Szentatya nem csak hozzá jött: „A látogatása szimbolikus. A fasizmus összes túlélőjéhez jött azon a napon, nem csak hozzám. Minden pólusából áradt a melegség, közvetlen és nagyon kedves embert ismertem meg benne. Nagy megtiszteltetés, hogy nálam járt, főleg mert nem lehet és nem is szabad elfelejteni a holokausztot. A fiataloknak tudniuk kell róla, hogy mindez ne ismétlődhessen meg!”

Összesen 116 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A pápa mikor látogatja meg a lakásukon azokat a nem Holokauszt-túlélő Üzletembereket, spekulánsokat, filantrópokat ecetera, akiknek tevékenysége keresztények millióinak erőszakos halálát okozta, sajnos: OKOZZA...
ÉS MIKOR VONJA ŐKET FELELŐSSÉGRE?
------------DE A DOLOG MÁSIK RÉSZE:
AKIK NEM HAJLANDÓK térdet hajtani egy többszörös bűnöző, bedrogozott, covid-os, szívbeteg ember elhalálozása miatt - és ezért meghurcolják, sőt, meggyilkolják őket - MA? - hozzájuk mikor megy el a pápa?

"ő és a nővére, Adél viszont valami csoda folytán túlélték a borzalmakat."
Teljes szívből örülök ennek, csak megint ott a kérdés a halálgyárról:
A német precizitás ekkora tévedésekkel, működtetett volna egy gyárat?
Más részről a következő talány: hiteles ezek után, hogy a Holokauszt az emberiség történetében egy soha semmi máshoz nem hasonlítható egyedi eseménysor volt?
Annyiban igen, hogy soha, egyik embertelenség sem hasonlítható a másikhoz.
De miért lett volna egyedi, semmi máshoz nem hasonlítható?
Ezt próbálják megmagyarázni azoknak a 13-14 éves magyar kislányoknak, fiúknak, és hozzátartozóknak, akiket 1944-45-ben százezer számra hajtottak marhavagonokban Szibéria felé...
Talán a pápa egyszer hozzájuk is ellátogat...
Mert páran közülük is valami csoda folytán, visszajöttek és még élnek és a pápára is lenne pár tízpercük...
De ők keresztények, csak keresztények, ezért a keresztények pápája nekik annyira pápa, hogy rájuk már nem jut ideje...

Pedig, ha olvasol, elsősorban túlélők visszaemlékezéseit, azok sok mindent érthető-hihető megvilágításba rendeznek.
Az, hogy a németek a táborokat a zsidók elvesztésére IS használták, az nem lehet kérdés, nem hullattak könnyeket a halottakért.
És ami tény: nem tudunk egyetlen fegyelemsértési eljárásról, amit a táborparancsnokságok ellen lefolytattak volna, a halálesetek miatt.
Ez mindent megmagyaráz.
A másik, a túléltek, a visszajöttek magas száma, ez is sok mindent megmagyaráz.
Számomra az van, hogy amit zsidó újságok a tengeren túl már az 1910-es, 20-as években ELŐRE BEHARANGOZTAK: 6 MILLIÓ ZSIDÓ ÁLDOZAT LESZ EURÓPÁBAN - ez a projekt tökéletesen működik, mert a mélyállam uralma pontosan ebből a holokauszt-diktatúrából eredeztetett.

A birkenaui égetéshez - ha elfogadjuk az áldozatszámot - naponta NAPONTA 1200 VAGON 100%-OS, KIVÁLÓ MINŐSÉGŰ FEKETE SZÉNRE LETT VOLNA SZÜKSÉG, - AMI ABSZURD, mikor a németeknek a szintetikus benzin előállítása aranyáron történt.

Tizenhárom évesen Auschwitz túlélő? Kertész Imrének felfelé kellett hazudnia az életkorát, hogy ne essen baja.

"A fasizmus összes túlélőjéhez jött azon a napon, nem csak hozzám."

A fasizmussal azonosuló zsidók meg nem látogatják bűneik túlélőit? Ugyanis:
"A fasiszta mozgalom maga is aránytalanul zsidó mozgalom volt – tehát a zsidók arányaiban nagyobb részét alkották a pártnak, annak egész történetén keresztül, mint az olasz lakosság. 1938-ra a pártnak 10,215 felnőtt zsidó tagja volt." (Amikor Olaszország teljes lakosságából körülbelül 47,000 volt zsidó.) „Mussolininek több zsidó munkatársa volt, így a kedvenc és legbefolyásosabb szeretője, Margherita Sarfatti. Róma főrabbija hivatalos áldásában részesítette Mussolinit, aki (olasz támaszponton) segítette a cionista haditengerészet kifejlesztését, mint a brit imperializmus elleni manővert.”
Forrás: Stanley G. Payne: A History of Fascism, 1914-1945, The University of Wisconsin Press, 1995, 240.old.

148 millió hogyan aránylik a 6 millióhoz? Huszonötszörösen.
Érdekes, hogy Gorbacsov szerint szintén huszonötszörös volt a zsidók hajlandósága a szovjet kommunista párt és állami hierarchiában való részvételre mint a nem zsidóké.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés