Trump veje: Talán nincs megoldás az izraeli-palesztin konfliktusra

2017. augusztus 3. 8:15
Jared Kushner szerint „talán nincs megoldás a palesztin-izraeli békére”. Donald Trump veje felel a béke érdekében történő egyeztetésekért.

Donald Trump amerikai elnök veje és tanácsadója, Jared Kushner szerint „talán nincs megoldás a palesztin-izraeli békére” – derül ki a Wired magazin jelentéséből.

Donald Trump vejét és tanácsadóját, Jared Kushnert bízta meg a palesztin-izraeli béke érdekében történő egyeztetésekkel, de mint az egyik, nem a nyilvánosságnak szánt, de napvilágra került beszédéből kiderült, Kushner maga sem bízik a megbékélés esélyében. Kushner hétfőn a Fehér Házban dolgozó kongresszusi gyakornokokkal találkozott, és válaszolt kérdéseikre. A rövid beszélgetés szövegét valaki rögzítette és eljuttatta a Wired magazin internetes kiadásához. 

Tehát mit is ajánlhatunk, ami egyedi? Nem is tudom” – válaszolta az egyik gyakornok kérdésére, aki azt firtatta, vajon az Egyesült Államok milyen érvekkel próbálja meggyőzni az érdekelt feleket a megbékélés fontosságáról. Kushner aztán kifejtette, hogy csöndben és nyugodtan munkálkodik, mindkét féllel együttműködve, hogy lássa, van-e egyáltalán megoldás a konfliktusra. „Talán nincs megoldás, csakhogy az a probléma, az elnök megkért bennünket, hogy foglalkozzunk ezzel” – szögezte le. Kushner többször járt Izraelben és a palesztin területeken, a legutóbb júniusban, Jason Greenblatt elnöki főtárgyaló társaságában.

A gyakornokokkal tartott megbeszélésén fontosnak tartotta elmondani, hogy a közel-keleti béke ügye csak „a sok közül az egyik”, amelyre az elnök felkérte őt. Kritikusan szólt izraeli és palesztin vezető politikusokról, akik szerinte túlságosan is sokat foglalkoznak a történelemmel, és képtelenek arra, hogy ne reagáljanak a kisebb provokációkra. „Tudjátok, mindenkinek van valami mondandója, arról, hogy meg kell érteni, a másik fél mit csinált, és meg kell érteni, hogy ezt vagy azt miért csinálták. De elvezet ez a békéhez? Ne is foglalkozzunk ezzel. Nem akarunk történelemleckéket. Elég könyvet elolvastunk” – fogalmazott Kushner. Hozzátette, hogy szerinte "vannak, akik nem is akarnak békét, mások pedig néha a káoszból húznak hasznot". Az ő célja – mondta – a bizalomépítés.

A továbbiakban kifejtette, hogy az elmúlt 40-50 évben „nem sokat értek el”, nem említve az Egyiptommal és Jordániával kötött béke-megállapodásokat, a palesztinok és izraeliek közötti oslói egyezményt, vagy Izrael kivonulását Gázából. Elmondta a fiataloknak azt is, hogy képezi magát, tanulmányozza a konfliktus „történelmi összefüggéseit”, mégpedig úgy, hogy sokat beszélget veterán katonákkal és olvasgatja a korábbi különmegbízottak anyagait. Eddig azt tanulta meg, hogy „a változók nem sokat változtak”. Ezt a mondatát nem értelmezte. Jared Kushner ugyanakkor dicsérte a Trump-kormányzatot, amiért közvetített egy palesztin-izraeli megállapodásban, amelynek révén a palesztinok 32 millió köbméterrel több friss vízhez juthatnak, és sikernek mutatta be a Templom-hegyen, a Mecsetek terén kitört konfliktus megoldását is. A Templom-hegyen – amely szent helye mind a muszlimoknak, mind a zsidóknak – három arab lelőtt két izraeli rendőrt, emiatt Izrael fémdetektorokat és kamerákat szereltetett fel, később ezt a palesztinok tüntetéseinek engedve leszerelte.

(MTI)

Összesen 16 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Valóban, vannak megoldhatatlan problémák.

Jó, h. jó messze van.

Sok benne az abszurd. Elsősorban az érintetteknek kéne megoldást keresni. A probléma, h. az egyik érintett fél mögött A világhatalom áll, a másiknak meg azon kívül, h. nyilván túl fogja szaporodni az utóbb megjelenőt, lényegesen kevesebb jut mindenből, valószínűleg a minden szinten való munka alkalmasságból is. Így nehéz.

Egyszer már, bő száz éve az arabok és zsidók megállapodtak Palesztina kanton rendszerben történő kormányzásában. De az USA akkori hadba lépésének, úgy látszik, az egyoldalú zsidó államiság létrehozása volt az ára.

"Elmondta a fiataloknak azt is, hogy képezi magát..."

Ahahahahah!
Akit az elítélt adócsaló apja bevásárolt az egyetemre, az képzi magát.

Erős Izrael a mi érdekünk. A palesztinokat ki kell irtani, az iszlámot ki kell irtani, amíg nem késő!

Hagyni kell Netanjahut, hogy megoldja a kérdést, nem kell mindig kívülről bekiabálni, okoskodni.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés