Hatalmas kudarc érte Magyar Pétert – megtört a TISZA Párt lendülete, ennyi volt?

2024. október 07. 05:41

Ez olyan egyszerű, mint az egyszeregy: hiába vagy harsányabb és gátlástalanabb, ha nem tudsz többet az óbaloldalnál, akkor nem is leszel több annál.

2024. október 07. 05:41
null
Nagy Ervin
Nagy Ervin

Nyitókép: Attila KISBENEDEK / AFP

Szombaton kudarcot vallott Magyar Péter: nem sikerült tömeget kivinnie a közmédia épülete elé. Ez volt az első olyan alkalom, hogy látványosan visszaesett az érdeklődés. Sokan mondták, hogy Magyar Pétert egy botrány hozta fel és egy botrány is viszi majd el... lehet, hogy inkább az unalom?

Vajon fordulóponthoz érkezett a Tisza Párt? Vagy csak pillanatnyi zavar történt?  

Véleményem szerint megtört a lendület. Véget értek a mézeshetek, meztelenné vált a király.  

Megtorpant a Tisza Párt.

Magyar Péter ugyanazt mondja és teszi, mint amit Gyurcsányék mondtak és tettek az elmúlt tíz évben -így nem csoda, hogy kellemetlenül kevesen voltak kíváncsiak a hétvégi tüntetésre!  

Nincs új a nap alatt

Magyar Péter a hétvégi tüntetés előtt így fogalmazott: „Mi békések leszünk. Mi nem fogjuk azt eljátszani, amit 2006-ban a Fidesz és a focihuligánok eljátszottak.” Komolyan, mintha Gyurcsány Ferencet hallottuk volna! Szimbolikus, ugyanakkor beszédes az, hogy a rendőrterrort már Magyar Péter is relativizálja.

De pontosan mi az, amit eddig Magyar Pétertől tudunk?  

Csatlakozni kell az uniós ügyességhez, be kell vezetni az eurót, csökkenteni kell az Áfa-kulcsot és fel kell zárkózni a nyugati bérekhez - mondta el ez idáig a Tisza elnöke. Mintha Dobrev Klárát vagy a Momentumot hallanánk! Dobrev Klára viszont elbukott.

Magyar Péterék azt kérték, hogy az uniós forrásokat ne a kormánynak, hanem a civil szervezeteknek és a vállalkozóknak közvetlenül adja oda a Bizottság. Ez szóról szóra megegyezik Donáth Anna, vagy Cseh Katalin követelésével. Ők is elbuktak. (Megjegyzem mélyen antidemokratikus e gondolat, hisz a civil szervezetekre és a vállalkozásokra a kutya nem szavazott.)

A Tisza Párt elnöke minden adandó alkalommal korrupcióval vádolja a Fideszt és az Orbán családot, saját magára pedig egyfajta „Lúdas Matyiként” hivatkozik. Ebben sincs semmi innováció, Gyurcsányék tizennégy éve „orbánoznak”, Jakab Péter pedig szintén így nevezte önmagát. Gyurcsány és Jakab is elbukott.  

Aztán Magyar Péter rendszeren kívülre helyezi magát, azaz nem kormányváltást, hanem rendszerváltást ígér. Csakúgy, mint egykor Vona Gábor, vagy a Demokratikus Koalíció színe-java. Nem mellékesen 2018 óta a Momentum... ők is mind-mind elbuktak.  

Ezt is ajánljuk a témában

Végül abban sincs semmi innováció, hogy az egészségügyet, illetve az oktatást veszi össztűz alá Magyar Péter. A baloldal tizennégy éve ezt teszi, de hasztalan...

A probléma az, hogy Magyar Péter ugyanazt a dekonstruktív ellenzéki magatartást folytatja, mint amit az általa is óbaloldalnak nevezett társaság érdeklődés hiányában abbahagyott. Csak éppen a körítés és a stílus más. Harsányabb és gátlástalanabb.

De ugyanúgy nincs hosszú távú stratégia (divatos szóval élve: vízió), nincs koherens és érvényes mondanivaló. Csak ötletelés, ismétlés és a nyugati minták szolgai másolása. És persze kritika. Pontosabban gyűlölködés és panaszkodás. Itt pedig meg is érkeztünk a köztévé székházához.

Ezt is ajánljuk a témában

Bántóan kevesen voltak a tüntetésen

Magyar Péter az újságírók vegzálását is ott folytatja, ahol az óbaloldal abbahagyta, csak ebben az esetben is hangosabban, vulgárisabban, sértőbben és összességében is szélsőségesebb hangnemben teszi. Ő is – akár az óbaloldal teljes mezőnye – „propagandistának” nevez mindenkit, aki másképp látja a világot, aki nem ért egyet vele.

Ám ő azt is, aki egyetlen pici kritikát meg mer vele kapcsolatban fogalmazni. így lett a Magyar által megálmodott ellenzéki univerzumban az ATV, a HVG, az Index és egyszer már a Telex is propaganda termék... azért eddig az újságírókat megfenyegető Gyurcsány sem merészkedett a saját oldalán.

De odáig sem ment el egyetlen óbaldolali politikus, hogy a köztévémunkatársait Hitler tanítványaiként merészelje megemlíteni.  

Ezt is ajánljuk a témában

Magyar Péter ugyanúgy propgandistázik és ugyanazzal a hévvel sérti meg a sajtószabadságot, mint az óbaloldalon ezt már sokan megtették, Fekete-Győr Andrástól Gyurcsány Ferencen át egész Márki-Zay Péterig, vagy éppen Hadházy Ákosig. 

A különbség ebben az esetben is a gátlástalanabb stílusban lelhető meg csupán.

Kapcsolódó vélemény

undefined

Apáti Bence

Facebook

Idézőjel

Ezt a kis fenyegetést fogalmazta meg az imént ez a végtelenül szelid Magyar Péter az MTVA vezérigazgatójának.

Ha lehántjuk Magyar Péter mondandójáról a burkot, mint hagymáról a héjat, akkor nem marad más, csak ugyanaz, amit a baloldal az elmúlt 14 évben ellenzéki politizálás címszó alatt csinált. De ahogy a vöröshagyma esetében is hasznos megtartani a külső leveleket, úgy a politikában is lényeges lehet a külcsín. Ez az egy, amiben valós változást hozott Magyar Péter.  

Egyre kevésbé van meg az izgalmi faktor

Mi tanulság? Közhely, de igaz: sértődésből sosem lesz sikeres politika. Ahogy rombolási szándék sem vezet nagyobb eredményhez. Magyar Péter ideig-óráig el tudja „varázsolni” a nagyérdeműt, de a lepel végül úgyis lehull. Cipolla hipnózisa nem tart örökké.  

Ahogy az is jól látszik, hogy az izgalmi faktor is egyre kevésbé van meg Magyar Péter tetteiben. Sok az ismétlés és egyre kiszámíthatóbb. 

Nagy tétben lehetett arra fogadni, hogy a következő tüntetést már a hétvégén meg fogja október 23-ára hirdetni, ahogy annak mondanivalója is megjósolható: orosz-ukrán háború, Orbán Balázs és Putyin... Többet mondani sem kell, még a mesterséges intelligencia is meg tudná írni egy perc alatt.

Végül tanulság az is, hogy a sikeres politikához közösségépítés és intellektuális munka is szükséges. Ezt nem lehet megspórolni.

Homokra várat nem lehet építeni...

***

Ezt is ajánljuk a témában

Ezt is ajánljuk a témában

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 186 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
zabszem
2024. október 07. 08:23
Mert ugye tök rendbenlévő a FOS gennyládák szerint, ha valakit évekig megaláznak, meg az is, hogy öngyilkosságot színlelnek, meg rendőrt hívnak, hogy az ablakon keresztül meneküljön valaki!! És ezek a fizetett szar alakok, miután a f@szi saját maga (sic!) nyílvánosságra hozza a felvételeket, amit az asszonyról maga készített, hogy zsarolja vele, majd az kitálal még le is hazugozzák a nőt! Hisz tudja mindenki, csak egy kis, mindennapos exhazugság, kitáláció, hogy médiafelülethez jussanak, amit a Fidesz szervez nekik!!! És ezek vinnyognak propagandáról! A szerző Hollós János!! Az a Hollós János, aki 1994-1998 között az MTV hírszerkesztője volt!? És Ez beszél PROPAGANDÁRÓL! Emlékszik mindenki, milyen volt AKKOR az MTV hírműsora? Na, hát pont majd Hollósira vágyom a közmédiában, aki majd legközelebb megkérdezi az asszonyt, hogy minek tetszett kitalálni a történetet a kedves, aranyos, reményteli, " rendszerváltó" férjecskéjéről, hogy médiafelülethez jusson!?
zabszem
2024. október 07. 08:23
Pedig nyomja a FOS propaganda Petikét rendesen és módszeresen.... Egy újabb FOS gyöngyszem! Érdemes megnézni: piacesprofit.hu alábbi propaganda cikke: "Következő életemben Magyar Péter nője szeretnék lenni, avagy a magyar média valóság" Azon kívül, hogy tényként állítja be, hogy Petike "exei" konkrétan hazudnak és a szakítás miatt (sic!) másként emlékeznek! Sőt, a válóperes ügyvédek (sic!) elmondhatnák, hogy miket is találnak ki ezek az exek (sic!). Sőt, ezek az exek ezt azért csinálják, mert médiafelületet kapnak!!! Majd elkezdik szapulni a köztévét!! Besz@rás emberek! Mintha egyáltalán a köztévé adta volna le ezeket az interjúkat!! Mintha az exeknek a legnagyobb hobbijuk lenne az ilyesmi kitálációja! Főként úgy, hogy a volt férj hozakodott elő nagy nyílvánosság előtt, hogy ő milyen szuper férj volt, miközben lehallgatta és felvételt készített a saját feleségéről! Minekután az asszony elmondta, hogy milyen szar alak volt! És ezek a hiteles, nem propaganda újságírók! Besz@rás..
Chekke-Faint
2024. október 07. 08:19
Végül is Orbán az oka. Neki jobban hisznek..DDDD
5m007h 0p3ra70r
2024. október 07. 08:17
A szomszédban a bornapon 2x ennyien voltak. Igaz nem volt sem közös ordítozás sem közös környezetszennyezés mégis mindenki jól érezte magáf. 🤷🏻
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!