Valami olyan jutott a magyar hadsereg birtokába, ami eddig csak a nagyoknak volt

2024. szeptember 13. 20:39

Iparági becslések szerint 85 millió dollárba kerül egy ilyen eszköz.

2024. szeptember 13. 20:39
KC–390 Millennium
Nagy Gábor
Nagy Gábor

Nyitókép forrása: Facebook

 

Mint arról a Mandiner.hu is beszámolt, több mint tizenegyezer kilométer megtétele, az Atlanti-óceán és fél Európa átrepülése után a brazil Embarer gyárából megérkezett állomáshelyére a Magyar Honvédség elsőként elkészült KC–390 Millennium közepes taktikai szállítógépe.

Április 12-től, három héten keresztül már tartózkodott idehaza, egészen pontosan a kecskeméti repülőbázison a repülőgép, akkor a NATO kommunikációs eszközeinek beépítése és ezek validációja történt (miután a titokvédelmi okok miatt külföldre, a transzatlanti szövetségen kívüli Brazíliába nem kiszállíthatóak ezen eszközök – a szerk.), majd a munkálatok befejezésére visszatért még Brazíliába.

És most érkezett meg véglegesen kecskeméti állomáshelyére, az MH vitéz Szentgyörgyi Dezső 101. Repülődandár Szállítórepülő-századához.

A Magyar Honvédség (MH) két KC–390-es repülőgépet vásárolt (a pontos ár nem ismert, de iparági becslések szerint az egységár 85 millió dollárra tehető – a szerk.), mégpedig a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program (HHP; korábban: Zrínyi 2026) keretén belül.

Ezt is ajánljuk a témában

E program célja – már a kezdetektől – egy korszerű, a kor kihívásainak megfelelni képes, Magyarország és szövetségeseinek biztonságát tovább erősítő honvédség fejlesztése volt; a Magyar Honvédség hosszú idő után érdemi, alkalmazható és bevethető képességeket nyerhet vissza, szerez majd meg.

Mi több, az új

KC–390 Millenniumokkal olyan képességei lesznek a honvédségnek, amelyek korábban nem, vagy csak részben voltak.

A Millenniumok a honvédség légierejének első igazi hadszíntéri szállító repülőgépei. Olyan képességekkel ruházzák fel a honvédséget, amelyekkel a hadrendből néhány éve, több mint negyven év szolgálat után kivont An–26-osok nem rendelkeztek, emlékeztet a Magyar Nemzet.

Kapcsolódó vélemény

undefined

Siklósi Péter

Vendégszerző

Idézőjel

A Magyar Honvédség haditechnikai „rendszerváltása” gyors ütemben halad.

Ezt tudja a Magyar Honvédség legújabb csodaeszköze

A KC–390-es a mérete, sebessége, a hatósugara és a szállítható teher tömege alapján is felülmúlja az elődje képességeit. A Millenniumba beépítették azokat a berendezéseket, amelyek lehetővé teszik,

hogy a levegőben üzemanyaggal utántölthetők legyenek, illetve a gépek is tudjanak más repülőgépeket, Magyarország esetében egymást, illetve a honvédségnél rendszeresített Jas–39 Gripen vadászgépeket is utántölteni.

Továbbá a KC–390-es rossz minőségű fel- és leszállóhelyekről is üzemeltethető gép egyidejűleg két Intensive Care Unitot (ICU), sürgősségi ellátóegységet és az orvosi személyzetüket képes a fedélzetén szállítani. Az ICU-szett helyett a gép képes hetven, hordágyon fekvő sebesültet is szállítani.

Az előzetes információk alapján a 80 felfegyverzett vagy 64 ejtőernyős katona fér el a repülőgépben, azaz különleges műveleti feladatok támogatására is bevethető, illetve haditechnikai eszközöket is képes szállítani.

Ugyanitt arról írtak, a Millennium szállítási kapacitásai kategóriájában kiemelkedő, maximálisan húsz tonna feletti terhet vagy nyolcvan felfegyverzett katonát, illetve deszantfeladat esetén hatvan ejtőernyőst vehet a fedélzetére, ami jóval meghaladja a közismert amerikai C–130-as Hercules kvalitásait.

A két gép közötti különbséget szintén jó érzékelteti, hogy a brazil sugárhajtóműves KC–390-es sebessége másfélszeres, meghaladja a 800 kilométer per órát, a hatótávolsága pedig közel hetven százalékkal nagyobb, több mint 6000 kilométer.

Csiki Varga Tamás, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukacs Intézetének tudományos főmunkatársa az InfoRádióban azt mondta a beszerzésről: „Két ilyen szállítógépet rendelt a honvédség, az a minimális racionális mennyiség, mert akkor az egyik üzemben van, egyet pedig felkészítenek.

De abszolút logikus lenne legalább egy harmadiknak a beszerzése, amire egyébként a nyílt források szerint van is terv.”

Hozzátette, akár többet is lehetne belőle vásárolni, ennek az anyagi lehetőségek szabnak majd határt. Az európai államok is általában 4-5 darabot rendeltek a repülőgépből.

A brazil katonai szállítógépet a gyártó ország és hazánk mellett megrendelte már Portugália, Hollandia, Ausztria, Csehország ás Dél-Korea. A típus iránt érdeklődik többek között Svédország, Görögország, Egyiptom és Dél-Afrika szintúgy.

Ezt is ajánljuk a témában

Ezt is ajánljuk a témában

Ezt is ajánljuk a témában

Ezt is ajánljuk a témában

Ezt is ajánljuk a témában

Ezt is ajánljuk a témában


Itt a Mandiner PRESSZÓ: legyen részese új műsorunknak szeptember 23-án!

Összesen 147 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Skywalker_bp
2024. szeptember 14. 12:59
Dőltök bele szépen a dugátokba és hazugságaitokba. 🤣🤣🤣 a püspökötök félrekamatyol a családügyi miniszterrel, miközben kegyelmet adnak, a Kármelita szentelő sztárpapotok férfiprostituáltakkal melegpornózik. A MÁV szétesik, de Lázár kastélyának útjára jut egy kis lóvé. Menekülttábort építenétek Vitnyéden, tegnap meg egy pofavizit az IMF-fel. A gazdaság romokban. Eddig azt tudtuk: legalább kormányozni tudtok. De nem tudtok azt se’. Csak uralkodni hatalmaskodni, hazudozni és lopni tudtok.
csapláros
2024. szeptember 14. 11:54 Szerkesztve
Skywalker_bp 2024. szeptember 14. 11:08 ..."1.) Add tovább! … miért építenek teljes titokban migráns tábort az osztrák határhoz közeli Vitnyéden."... SZERINTETEK, oda is inkább egy FOCISTADIONT kéne, mint Felcsútra és megalapítani a Vitnyédi Fociakadémiát... És akkor már csak a Felcsút-Vitnyéd kisvasút megépítése lenne hátra, természetesen kínai hitelből...
Skywalker_bp
2024. szeptember 14. 11:08
1.) “Add tovább! …miközben a kormánypropaganda habzó szájjal migránsozik és migráns buszoztatásról beszél, aközben arra az egyszerű kérdésre sem tudnak/akarnak válaszolni, hogy miért építenek teljes titokban migráns tábort az osztrák határhoz közeli Vitnyéden. Miniszterelnök úr, Annyit sem érdemelnek a vitnyédiek és úgy általában a vidéki Magyarország, hogy a magát vidékbarátnak hazudó Orbán-kormány a szemükbe nézzen és megmondja az igazságot, hogy miközben szavakban a határok megvédéséről beszélnek, aközben több száz bevándorlót terveznek egy egykor jónevű iskola épületeibe költöztetni? Folytatás lejjebb, a 2-es posztban
Skywalker_bp
2024. szeptember 14. 11:08
2.) Miniszterelnök úr, Ezek szerint mégis úgy táncolnak, ahogy Brüsszel fütyül? A vitnyédi után hol építenek még migráns táborokat? Miért az osztrák határhoz közel építkeznek? Esetleg be akarnak avatkozni az osztrák választásokba? Miért nem érkeztek meg az eredeti tervek szerint tegnap este Vitnyédre a migránsok? Csak nem azért, mert nyilvánosságra került a titkos kormánydöntés? Miniszterelnök úr, Hajlandó eljönni Vitnyédre és nyilvános fórumon válaszolni a helyi lakosok kérdéseire?” Magyar Péter / facebook 💪🏻💪🏻💪🏻✌️✌️✌️🇭🇺🇭🇺🇭🇺
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!