A honvédség vadonatúj Leopardjai sosem viccelnek: ezért a világ legjobb tankjai! (VIDEÓ)

2024. augusztus 28. 05:20

A tatai Klapka György 1. Páncélosdandárnál saját szemünkkel láthattuk: a Leopard 2A7HU sosem viccel! Dávidházy Bence törzsőrmester most arról beszélt nekünk, milyen egy ilyen hetventonnás high-tech monstrumot vezetni.

2024. augusztus 28. 05:20
Dávidházy Bence, Leopard, Tata
Nagy Gábor
Nagy Gábor

Nyitó- és belső képek: Mandiner/Ficsor Márton

 

Krupincza Mariann, Janovitz Bálint és Nagy Gábor írása

 

Riportunk első részében mindent, de tényleg mindent megtudtunk a Magyar Honvédség új, Leopard 2A7HU típusú harckocsijairól. Most Dávidházy Bence törzsőrmester mutatta meg a Mandiner.hu olvasóinak, hogy mire képes az új páncélos.

Tizenkettőt ütött az óra, amikor nekivágtunk a beszélgetésnek, a Leopard 2A7-es régóta kint állt a betonon, a rekkenő, több mint negyvenfokos hőségben, így rögtön rákérdeztünk: légkondicionáló van a harckocsiban? Itt a számunkra meglepő válasz:

„Klíma van benne. A hűtés mértékét, a ventilátor sebességét, erejét lehet változtatni. Ráadásul többcsatornás rendszerről van szó: a toronyba, és a harcjárművezetőhöz is áramlik a hideg levegő.”Mi az első lépés, amikor beülnek a harckocsiba? – érdeklődtünk még mindig az indulás előtt. „Nekem, mint parancsnok az elsődleges feladatom az az, hogy ellenőrizzem az összeköttetést a kezelőszemélyzet többi tagjával. Ha ez megtörtént, nekilendülhetünk a feladatnak. Hozzá kell tennem, mindent harcparancs alapján végzünk, amit már előzetesen megkaptunk parancsnokainktól. Ezt követően adom ki a parancsot:

»Motort indíts! A stabilizátort kapcsoljuk be!« Hogy előre, jobbra, netalántán hátra.”

Olvasóink, nézőink közben kaptak egy kis ízelítőt:

Pár perc várakozás után pedig tényleg elindult a Leopard 2A7HU. Először, csak nekünk, áthaladt egy régi Nokián, mutatva: a hetventonnás önsúly nem viccel. Majd először hátra, utána egy Y műveletet végrehajtva ismét a hangár elé gurult. Itt bemutatta miként tud helyben megfordulni, illetve a toronnyal milyen műveleteket képes elvégezni.

Miért jó harcjárművezetőnek lenni?

Ugyan véget ért a rövid bemutató a Magyar Honvédség Klapka György 1. Páncélosdandárnál, Dávidházy Bencét viszont tovább faggattuk, például arról, hogy milyen parancsokat oszt a harckocsi személyzetének. „Értelemszerűen a tűzparancsot én adom ki. Előbb jelentem az irányzónak a cél távolságát, aki ezt követően rááll a célra, majd történik, aminek történnie kell. Ám a T–72-estől eltérően a Leopard 2A7-es parancsnoki figyelőműszerének segítségével át tudom venni az irányítást a torony felett. Ha indokolt, még lőni is tudok, igaz, nem annyira pontosan, mint az irányzótávcsővel” – fejtette ki.

Ha nem az ágyúval, a párhuzamosított géppuskával (ami egyszerre mozog a löveggel) szintén képesek lövéseket leadni – ez bent található a töltőkezelőnél, és ott van még a távirányított géppuska is ötvenes kaliberrel, ezt ugyancsak a töltőkezelő tudja irányítani egy külön panellel.

Hogy mire jó ez a két fegyver a 21. században, Dávidházy úgy felelt, inkább légvédelmi célok ellen kell ezeket bevetni, de természetesen a gyalogság ellen is alkalmazható.

Egyébként, mint megtudtuk,  ezek a harckocsik már biológiai és vegyi fegyverek ellen szintúgy fel lettek készítve. „A Leopard 2A7HU-t hermetikusan le lehet zárni, s szűrők segítségével tudnak tiszta levegőt juttatni a harckocsi belsejébe. 

Nagyjából 24 óra erejéig a világ egyik legbiztonságosabb helye lehet ez a tank” 

– jegyezte meg.

Leopard 2A7HU
Dávidházy Bence törzsőrmester a Mandiner.hu-nak elmondta, régóta ott motoszkált a fejében a gondolat, hogy egyszer harckocsizó legyen. Fotó: Mandiner/Ficsor Márton

Miért és mikor döntött amellett, hogy harcjárművezetőnek áll? – kérdeztük.. „2019. augusztus 1-jén kezdtem el tanulmányaimat a szentendrei MH Altiszti Akadémia Acélkocka képzésén, és 2020. július 18-án avattak őrmesterré, a napokban lettem törzsőrmester. Már négy éve itt, Tatán, a harckocsik között teljesítek szolgálatot” – fogalmazott.

Dávidházy Bence elmondása szerint régóta motoszkált a fejében a gondolat, hogy egyszer harckocsizó legyen. Családi örökség, mondhatni, hiszen édesapja is ezt a hivatást választotta, ugyancsak ezen a bázison szolgál, jelenleg a logisztikai részlegen. „Ő mesélt mindig arról, milyen fantasztikus érzés volt a Bakonyban harckocsikat vezetni, irányítani. És nyugodt szívvel mondhatom: igaza volt.

Nagyon jó itt lenni, ezzel a társasággal, ezekkel a több mint 70 tonnás vasakkal hihetetlen élmény a hazát szolgálni.”

Ha valaki megtudja, hogy harckocsizó, általában mik az első kérdések?„Persze sokszor megkapom azt a kérdést: »Milyen is az, amikor megindul ez a hetven, vagy a T–72-esek esetében az a 42 tonna, mesélj róla.« 

Erre azt szoktam felelni, nem lehet leírni ezt az érzést” 

– fűzte hozzá a törzsőrmester.

A „bevetésről” készült galériánkat alább tekintheti meg:

 

 

Összesen 74 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
lauderstenonis-2
2024. augusztus 28. 12:05
És a ruszki szarok már szart sem érnek? T-14? T-90? T-72BM Obr. 2023?
lazio154-2
2024. augusztus 28. 11:50
A T 55 hk. nál voltam lövegszerelő. Már azzal is tudott a hk. parancsnok a löveg és a géppuska felett minden funkciót működtetni. Mi több állítólag biológiai, vegyi, sugárzás káros hatásától is hermetikusan el lehetett zárni a belső tert. Ezt nem próbáltuk ki, de kis munkával a víz alatt is átkelt, hogy nem folyt be a víz, akkor csak nem jött be a vegyianyag sem. Más előnyei lehetnek a leonak, amit a törzsőrmester nem fejthetett ki!
B_kanya
2024. augusztus 28. 11:04
A_Mandinernel_hulyek_dolgoznak 2024. augusztus 28. 06:30 "És ugyan melyik háborúban versengett ez a Leopard tank, a világ többi tankjával" Amerikai tisztek is mondták, hogy jobb a Leo, az oroszok is azt mondták, a nyugatiak közül a legjobb, tank-tank ellen még jobb is, mint az övék, kinek hiszel?
voltospultos-2
2024. augusztus 28. 10:16
Ki akarja az oroszok ellen bevetni? A román, stb kohószökevények ha meglátják, harmadikban tolatnak.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!