Készül a magyar Vaskupola: Magyarország biztonságban lesz az eltévedt ukrán rakétáktól is

2022. november 22. 12:33

A Vaskupola jövőre érkező radarja 150 négyzetkilométeres területet fed le, körberakhatjuk vele Magyarországot.

2022. november 22. 12:33
null
Kohán Mátyás
Kohán Mátyás

Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter Novák Katalin köztársasági elnökkel közös izraeli útját követően jelentette be, hogy jövőre rendszerbe áll Magyarországon „a Vaskupola szeme”, a Hamász rakétáinak korai felderítésére és semlegesítésére használt, legendás izraeli légvédelmi rendszer ELM-2084 típusú légtérellenőrző, légvédelmi és tüzérségi felderítőradarja.

Az üzletet még 2020 decemberében ütötte nyélbe a Magyar Honvédség és a Rheinmetall Canada, a tervek szerint szovjet őskövület rádiólokátorokat (P-37-eseket, PRV-17-eseket és SZT-68U-kat) váltanak majd le a tizenegy izraeli radarra.

Messzire elér az izraeli radar

A teljes Vaskupola-rendszer, amely – mint azt az Indexnek Robert C. Castel Izraelben élő biztonságpolitikai szakértő elmondta„szemből, agyból és ökölből”, azaz radarból, irányítóközpontból és rakétakilövőből áll, arra képes, hogy 4-70 kilométeres távolságból lőjön le rövid és közepes hatótávú rakétákat.

A Magyarországra érkező radarok azonban önmagukban is nagyon hasznosak. A Magyar Nemzet azt írja, folyamatos légi felderítést a radarok 470 kilométeres maximális felderítési távolságban, 360 fokos lefedettséggel képesek végezni, ebben az üzemmódban akár 1100 légi cél adatait is fel tudják dolgozni. Tüzérségi felderítőradarként az izraeli eszközök 120 fokos lefedettséget biztosítanak, és 100 kilométer távolságig tudják meghatározni gránátok, tüzérségi lövedékek, rakéták becsapódási pontját és indítási helyét, mindezt percenként akár 200 cél esetében, 33 kilométer magasságig.

E technikai jellemzőkből Castel szerint az következik, hogy „a radar tökéletesen le tud fedni nagyjából egy 150 négyzetkilométeres területet”. Mivel 11 radar érkezik,

nem NATO-tag vagy semleges szomszédainkkal (Ukrajna és Szerbia) közös határainkat bőven le tudják fedni a radarok,

és marad elég kapacitás a magyar légtér további részeinek védelmére is. A Vaskupola megérkezését követően kijelenthető lesz, hogy a lengyelországi Przewodówban ukrán légvédelmi rakéta által okozott katasztrófához hasonló nálunk nem fordulhat elő.

Más rakétákkal is működik

A biztonságpolitikai szakértő az Indexnek elmondta azt is, hogy a rendszert Izrael a 2006-os izraeli-libanoni háború miatt kezdte el fejleszteni, és 2011-ben lőttek ki vele először Hamász-rakétát. A rendszer fő feladata

meghatározni, mivel lőnek egy térségre, és az hova fog becsapódni.

Így képes döntést hozni arról, hogy fenyeget-e katonai objektumot vagy lakott területet a légitámadás, és van-e egyáltalán értelme elhárítani azt. Ezzel a döntéssel rakétatípustól függően több tízezer dollárt spórolhat az országnak a Vaskupola.

A radar ugyanis nem csak azokkal a tüzérségi rendszerekkel használható, amelyekkel Izrael alkalmazza: Castel elmondja, a radar „alkalmas a magyar tüzérségi tűzvezetésre is”, „legódarabként kell elképzelni, hiszen a szemet hozzá lehet kapcsolni más rendszerekhez, amit mondjuk a NATO használ”. Ebben a légvédelmi legóban a magyar iparnak is szerepe lesz, Szalay-Bobrovniczky honvédelmi miniszter szerint 2025-től magyar gyártású komponenseket is kapcsolnak majd a radarokhoz, illetve rendszeresítenek izraeli Spike páncéltörő rakétákat.

Rázós helyeken már bizonyított

A Vaskupola rendszert vagy annak egyes elemeit a világ számtalan konfliktusgócában használják. Örményország Iszkander-beszerzésére reagálva megvette az egész rendszert Azerbajdzsán, de használja az Egyesült Államok is, amely jelentős összegekkel szállt be a Vaskupola kifejlesztésébe. Románia intenzíven tárgyal Izraellel az egész rendszer megvásárlásáról, mert az Ukrajna elleni orosz támadás miatt veszélyben érzi légterét, és sajtóértesülések szerint Ciprus is a Vaskupola egy egyszerűsített változatával védekezne egy esetleges török légicsapástól. Irán elleni védekezésül Szaúd-Arábia szintén megvehette a rendszert, de ezt az izraeli fél nem erősítette meg. India és Dél-Korea a Vaskupola mintájára fejlesztenek saját légvédelmi rendszert kínai, pakisztáni, illetve észak-koreai potenciális csapások ellen.

Magyarországhoz hasonlóan a radar megvásárlása mellett döntött Szingapúr, Kanada, Szlovákia és Csehország is.

Nyitókép: MTI/EPA

Összesen 82 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Madár58
2023. március 24. 15:07
Nem inkább az eltévedt orosz rakéták ellen kellene védekezni? (Az ukránok - jó esetben - keleti-irányban lőnek, az oroszok meg mifelénk.)
szabadelvűnemzetikonzervatív
2022. november 25. 10:51
Le kell ott fedni a Nato országokkal közös határt is. Soha nem lehet tudni!
KBA98
2022. november 23. 18:03
Hát az bizony jó lesz! Ki tudja hogy melyik rakéta mikor téved erre véletlenül?
zolcsik
2022. november 22. 16:58
Mi nem vesszük meg a Vaskupolát, mert az a teljes rendszer. Ez csak egyetlen komponense. Ugyanilyen fontos eleme az ahhoz használt rakétaindító, azokkal a rakétákkal amiket integráltak bele. Nem egy fajta, és nem is ugyanaz a feladata. És a radartól fontosabb maga a tűzvezető rendszer, ami képes a beérkező temérdek adatot fogadni, feldolgozni, fegyvert választani, és annak lőelemeit kiszámolni nagyon rövid idő alatt. És mi ennek csak egyetlen elemét vesszük meg. A radart. Az adatfeldolgozás, és a több lépcsős képességű rakéták nélkül a rendszer pontosan annyit fog érni amit a hozzá kapcsolt komponenseg leggyengébb eleme. A radar hiába derít fel több ezer célt, ha ezekből egyszerre csak pár tízre tudunk rakétát indítani eredményesen. Hiába fedi le csodálatosan az ország teljes területét, ha a hozzá rendelt rakéta ütegek száma, és lőtávolsága csak ennek töredékét fedi le.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!