Ukrán légvédelmi hiba okozhatta a lengyel rakétaincidenst – összefoglaló!

2022. november 16. 18:00

Kedd délután egy rakéta csapódott be a lengyelországi Przewodów település közelében. Orosz támadásról szóltak az első hírek, majd szerda reggelre véletlen ukrán háborús balesetté szelídült a történet. Mi történhetett? Hogyan változott a sztori 24 óra alatt? Összefoglalónk.

2022. november 16. 18:00
null
Maráczi Tamás
Maráczi Tamás

Kedd délután három óra 40 perckor egy detonáció hallatszott a lengyelországi Przewodów település közelében, hat kilométerre az ukrán határtól. Az első helyi lengyel források ismeretlen eredetű robbanásokról szóltak, majd a lengyel kormány órákig visszafogta a hivatalos tájékoztatást, hogy először megismerje a szakértők hiteles értékelését, és csak ezt követően történjen meg a nyilvánosság tájékoztatása. Annyit lehetett tudni, hogy a lengyel miniszterelnök az eset miatt összehívta a kormány Nemzetbiztonsági Tanácsát.

Estére a lengyel média már egy orosz rakéta becsapódásáról számolt be helyi forrásokra hivatkozva,

és az amerikai AP hírügynökség amerikai titkosszolgálati forrásra hivatkozva szintén rakétatámadásról írt. A Pentagon egyik sajtótitkára pedig arról beszélt, hogy az amerikai kormányzat is elemzi a történteket, és az Egyesült Államok kész a NATO kollektív védelméről szóló 5. cikkely aktiválására, mondván: „minden NATO-terület minden egyes négyzetcentiméterét meg fogjuk védeni”.

Kedd este jelentették be végül, hogy egy rakéta maradványait találták meg, a becsapódás óriási krátert vájt a földbe, két személy pedig életét vesztette a robbanásban.

Rendkívüli: orosz rakéta csapódott be Lengyelország területén a nemzetközi sajtó szerint

Legalább két ember meghalt, miután orosz rakéták landoltak a NATO-tagállam Lengyelország területén - állítja az express.uk. A hírt hivatalosan még nem erősítették meg, azonban a cikk szerint Lengyelország miniszterelnöke rendkívüli ülést hívott össze a robbanás után. A német Bild is megírta, hogy sajtóértesülések szerint két orosz rakéta találta el Przewodów falut az ukrán határ közelében.

Az eset egyértelmű összefüggésben állt azzal, hogy az orosz haderő kedden elementáris erejű rakétatámadás-hullámmal árasztotta el az Ukrajna több városában fekvő energetikai célpontokat:

ukrán adatok szerint ellenfelük 90 precíziós rakétát lőtt ki,

és az ukrán rakétavédelmi rendszerek a lövedékek háromnegyedét le tudták szedni. 

Kezdeti értékelések

Nyugati védelmi elemzők a megszerzett információk alapján szinte azonnal cáfolni kezdték, hogy szándékos orosz provokációról lenne szó, inkább egy eltévedt lövedéket vagy egy ukrán területek felett lelőtt, de a határ túloldalára, lengyel földre átesett rakétára gyanakodtak.

Az első orosz reakciók szintén tagadták a szándékosságot,

és az orosz katonai provokáció narratíváját magát nevezték a Nyugat részéről „szándékos provokációnak a helyzet eszkalálására”, majd orosz katonai elemzők jelezték, hogy a maradványok a bevetés során vélhetően meghibásodott ukrán SZ-300-as föld-levegő légvédelmi rakéták maradványai lehetnek. A baleset helyszínén készült, majd a közösségi médiában cirkuláló fotók alapján nyugati elemzők is egyetértettek abban, hogy ez egy orosz gyártmányú SZ-300-as rendszer lehetett, amelyet mind az orosz, mind az ukrán hadsereg használ, vagyis az eset akár ukrán navigációs hibából származó baleset is lehet.

Éjfél körül a lengyel külügyminisztérium bejelentette, hogy

a szakértők valóban egy orosz gyártású SZ-300-as légvédelmi rakéta maradványait azonosították,

ezért az eset magyarázatára bekérették Oroszország varsói nagykövetét.

Joe Biden nyilatkozik a lengyel esetről a G20-ak Bali szigetén tartott találkozóján november 16-án (forrás: SAUL LOEB / AFP)

Politikai szólamok

A nyugati, illetve a NATO-tagállamok vezetői azonnal átérezték a helyzet súlyát: ha bebizonyosodik az orosz provokáció, akkor az észak-atlanti védelmi szövetségnek szükségszerűen katonai választ kell adnia, az pedig a kiterjedt háború berobbanását eredményezheti. Ebből a felelősségből adódóan az első politikusi nyilatkozatok nagyon mérsékeltek voltak: az amerikai Fehér Ház és a Pentagon is azt hangsúlyozta, hogy tanácskoznak a lengyel szövetségesekkel, és először bizonyítékokat, biztos információkat akarnak az ügyben.

Hajnalban Joe Biden amerikai elnök szólalt meg először: azt nyilatkozta, hogy

a lövedék röppályáját tekintve „valószínűtlen”, hogy a rakétát orosz területről lőtték ki

– később névtelenségbe burkolózó amerikai katonai tisztségviselők nyilatkozták, hogy vélhetően egy orosz rakétára kilőtt ukrán elfogó rakéta csapódott be a lengyel határ mögött. Biden nyilatkozatát a Kreml szóvivője később elismerően „visszafogottnak és szakmainak” nevezte.

Az ENSZ főtitkára üzenetében jelezte, hogy alapvető fontosságúnak tartja, hogy a felek elkerülik a konfliktus eszkalációját, míg Macron francia elnök fontosnak találta, hogy az elhamarkodott reakciók helyett meg kell várni a vizsgálat hivatalos végeredményét. A belga védelmi miniszter szerint egyébként az előzetes vizsgálatok során a katonai szakértők orosz támadó rakéták, illetve egy ukrán befogó rakéta maradványait találták meg a lengyel területen.

Szerdán a lengyel elnök sajtótájékoztatóján közölte:

„nagy valószínűség szerint” egy ukrán légvédelmi rakéta csapódott be.

Andrzej Duda úgy vélte, a jelek szerint nem egy szándékos támadás, hanem egy „szerencsétlenül végződött baleset” történhetett.

Ukrajna egyelőre tagadja, hogy saját rakétája okozta volna a balesetet, de közös vizsgálatot, illetve abban ukrán részvételt kért az okok felderítésére.

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár beszél a lengyel rakétafiaskó ügyében brüsszeli sajtótájékoztatóján november 16-án   –   forrás: Dursun Aydemir / Anadolu Agency via AFP

 

A NATO következtetései

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár a NATO-tagállamok nagyköveteinek szerdai rendkívüli tanácskozását követően tartott sajtótájékoztatóján szintén az ukrán légvédelmi rendszer tevékenységének tulajdonította a lövedék becsapódását, hozzátéve:

nincs arra utaló bizonyíték, hogy Oroszország katonai támadást indított volna egy NATO-tagállam ellen,

és ezért a lengyel kormány sem kérte a kollektív védelemről szóló 5. cikkely szerint folyamat elindítását.

A NATO főtitkára nyilatkozatában megerősítette a védelmi szervezet folyamatos támogatását Lengyelország számára, jelezte, hogy a NATO-tagállamok légvédelmét az eset hatására meg fogják erősíteni, illetve egyetértett azzal a felvetéssel, hogy Ukrajna számára újabb légvédelmi rakétarendszereket kell küldeniük.

 

Nyitókép: Rendőrségi szakértők vizsgálják november 16-án a lengyelországi Przewodów közelében az előző nap becsapódott rakéta által okozott krátert ( HANDOUT / POLISH POLICE / AFP)

Összesen 212 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
gonterl
2022. november 18. 15:07
Azt, hogy a politikusok mit mondanak, én nem veszem figyelembe. a bemutatott képen én azt látom, hogy itt egy hídról lehet szó, ami egy kis vízfolyást ívelt át, Most ugyan vizet nem látok, de ezt a szárazság számlájára írhatjuk. A hídon éppen egy gumikerekű jármű haladt át, amiben ülhetett a két áldozat, a sofőr meg a rakodó. Furcsa az, hogy a híd gerendái közül nem látok egy töröttet sem. Ez utalhat arra, hogy ez a kép nem a valóságot tükrözi.
evpus
2022. november 17. 13:45
Mivel egyértelmű, hogy ez ukrán támadás a lengyelek ellen, - akikről mindenki tudja, hogy nekik az orosz az örök ősellenség, - ezért most a NATO nak meg kellene támadni Ukrajnát!
Dobrevita
2022. november 17. 07:25
"Ukrán légvédelmi hiba" Így hívják manapság a háborús szabotázst?
remi
2022. november 16. 22:29
"Mindkét rakéta darabjai kb. 40 kilométernyit eltévedve " Hagyjuk már ezt a hülyeséget, egyrészt lelőtt rakéták nem repülnek 40 kilométert másrészt meg a két objektum egészen biztosan más, akár 180 fokban eltérő pályán mozgott, egy ütközés vagy robbanás után 100%-ban kizárt, hogy ugyanoda esnének le, 40 kilométerrel odébb.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!