Izraeli radarrendszerrel erősítik Magyarország védelmét

2022. november 21. 07:53

A magyar hadiipar is bekapcsolódik a világszínvonalú rendszer, a Vaskupola részeként funkcionáló egységek gyártásába.

2022. november 21. 07:53
null

Izraeli radarrendszerrel erősíti a kormány Magyarország védelmét – írta hétfői számában a Magyar Nemzet.

Az izraeli Iron Dome, Vaskupola légvédelmi rendszer részeként már bizonyított, a lokátorok egyes egységeinek gyártásába a magyar hadiipar is bekapcsolódik” – áll a cikkben. A radarrendszer érkezését Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter jelentette be azt követően, hogy Jeruzsálemben tárgyalt Benny Gantz izraeli védelmi miniszterrel. A miniszter korábban is kiemelte a Vaskupola fontosságát.

„A magyar honvédelmi miniszter az izraeli ELTA radarok kapcsán kifejtette:

Hozzátette: a magyar haderőfejlesztési programban a magyar gazdaság motorjának legújabb hengereként számon tartott és új lendületet kapott védelmi iparágba már jelentős izraeli szálak fonódtak, utalva arra, hogy a Magyar Honvédség többek között a Rafael cég Spike irányított páncéltörő rakétáit is rendszeresíti” – közölte a Magyar Nemzet.   

A tizenegy ELM-2084 típusú légtérellenőrző, légvédelmi és tüzérségi felderítőradar beszerzéséről a Zrínyi honvédelmi és haderőfejlesztési program keretében még 2020 decemberében írta alá a szerződést Korom Ferenc vezérezredes, a Magyar Honvédség akkori parancsnoka és Stéphane Oehrli, a Rheinmetall Canada Inc. elnök-vezérigazgatója. Az izraeli IAI ELTA cég „aktív fázisvezérelt” (AESA) radartechnológiáját tartalmazó berendezésekkel a honvédség a régi szovjet P-37, PRV-17 és SZT-68U típusú rádiólokátorait váltják le – olvasható a cikkben.

(MTI)

Fotó: Egy Mi-24-es harci helikopter repül el egy KUB légvédelmi rakétarendszer közelében a Lion Effort 2009 svéd-magyar közös harcászati gyakorlaton, 2009-ben. (Ujvári Sándor)

Összesen 91 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sorivo4
2022. november 21. 19:26
Helyes. A világ legjobb légvédelmi rendszere, és az Izraellel való kölcsönös technológiai együttműködés mindkét ország számára gyümölcsöző lehet. Egyben Izrael példa is előttünk, hogy egy kis ország hogyan képes világszinten is meghatározó katonai technológiai hatalommá válni. Ez a mi célunk is.
norbert1970
2022. november 21. 16:24
Akkor most nem lesznek képesek ukrán drónok "eltévedve " magyarlégtért átrepülni?
barang
2022. november 21. 14:56
vki aki ert hozza, el tudna mondani, hogy ez a NASAMS helyett vagy mellett lesz? es hogy mi a különbseg? es hogy van ez a mystral-hoz kepest?
Ólat a trolloknak
2022. november 21. 11:54
Nekem a cikkből úgy tűnik, hogy radarokat veszünk, nem magát a Vaskupolát.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!