Orbán Balázs: A blokkosodás politikája tévút

2024. február 09. 22:00

„Az uniónak inkább közvetítő szerepet kellene vállalnia a változó világrendben” – fogalmazott a miniszterelnök politikai igazgatója.

2024. február 09. 22:00

Az Európai Unió blokkosodási politikája tévút, amely egyaránt veszélyt hordoz a tagállamok, köztük a világrend átalakulásával kapcsolatban a megszokottól eltérő értékrendet képviselő Magyarország jövőjére nézve – jelentette ki Orbán Balázs, a Mathias Corvinus Collegium (MCC) kuratóriumi elnöke a Huszárvágás – A magyar konnektivitás stratégiája, valamint A magyar stratégiai gondolkodás egyszeregye című köteteinek bemutatóján csütörtökön Bécsben, a magyar nagykövetségen.

 A miniszterelnök politikai igazgatója elmondta: miközben hosszú idő után ma újra mindenki demokráciák és autokráciák, a jó és a rossz küzdelemének a visszatéréséről beszél, az EU nyugat-európai magországai egy új és általános logika mentén, 

a tagállamok függőségére és kiszolgáltatottságára építve újfajta szerveződésbe bonyolódtak.

Mint kifejtette, az ukrajnai, közel-keleti és afrikai konfliktusokra vagy éppen a Kínával kapcsolatos helyzetre adott reakcióik nem csupán egyszeri taktikai válaszlépések, hanem egy nagyszabású stratégia részei, amely mögött ezen államok politikai, katonai, gazdasági és kulturális értelemben vett blokkosodásának a szándéka sejlik fel. Céljuk, hogy így ellensúlyozzák más országok különböző blokkjainak kialakulását a jövőbeli konfliktusok megelőzése érdekében.

Kapcsolódó vélemény

undefined

Orbán Balázs

Index

Idézőjel

Nem véletlen, hogy a közvélemény-kutatások szerint a Kárpát-medence országaiban úgy gondolkodnak az emberek az orosz–ukrán konfliktusról, mint Magyarországon. Interjú.

„A blokkosodás nem jó az uniónak sem”

Orbán Balázs hangsúlyozta: nem lehet tudni, mi fog történni a világban, de a blokkosodás politikája tévút, amely sérti Magyarország érdekeit is, mert egyebek mellett elzárja a kitörési lehetőségeket, és geopolitikai veszélyt is jelent. „Meglátásom szerint 

a blokkosodás nem jó az uniónak sem,

 mert – amennyiben nem kívánja feladni politikai és gazdasági szuverenitását - inkább közvetítő szerepet kellene vállalnia a változó világrendben kialakuló blokkok között” – fűzte hozzá.

Az igazgató a könyveiben tárgyalt stratégiai gondolkodás kialakulásáról szólva azt mondta, Magyarországon a Szovjetunió összeomlásáig, majd NATO-hoz való csatlakozásunkig erre nem volt lehetőség, hiszen történelmünk a középkori magyar királyság megszűnése óta addig a túlélésről és a függetlenségünkért vívott küzdelemről szólt. E gyakorlat lehetősége a mai világrendben már a kisebb országok számára is adott, ám - fogalmazott - képtelenség megfelelő formába önteni, ha a saját történelmünket, kultúránkat és a geopolitikai helyzetünkből adódó korlátokat és lehetőségeket nem értelmezzük helyesen.

„A szövetségesek alapvetően mások, mint mi vagyunk”

Alapkoncepciója szerint a stratégiai gondolkodás során a döntéshozóknak figyelembe kell venniük azt is, hogy a szövetségesek alapvetően mások, mint mi vagyunk, más gondolkodásmóddal, a közös pontokon túl pedig a mienktől eltérő célkitűzésekkel. „Ha mindezt figyelmen kívül hagyjuk, könnyen alárendelt szerepben találhatjuk magunkat, elveszíthetjük a függetlenségünket és esélyünket a prosperáló jövőre” – magyarázta.

Orbán Balázs szerint a két pusztító világháborút követően sok európai állam még ma is úgy véli, hogy nem tud felelősséget vállalni önmagáért, ezért hagyja, hogy ezt mások végezzék el helyettük. 

Mivel mindez távol áll a magyar gondolkodásmódtól, heves vita alakult ki számos európai ország és Magyarország között, 

miközben az értetlenség odáig vezetett, hogy a külföldi média sokszor felfoghatatlan vádjai mellett a magyarokra fekete bárányként tekintenek” – vélekedett. Hozzátette: noha a magyar kormány nem kíván azonosulni ezzel a ráaggatott szerepével azáltal, hogy kérdéseket tesz fel és ellenvetésének ad hangot bizonyos kérdésekben, a legitimitása és a súlya alapján – legalábbis belpolitikai szempontból – más kormányoktól eltérően erre megvan a lehetősége és él is vele.

Ezt is ajánljuk a témában

„Nem lenne szabad csak úgy elvesznünk a nagypolitika kevésbé jelentős technikai kérdéseiben”

 Megjegyezte: minden alkalommal, amikor politikai párbeszédre van a lehetőség, a magyar fél megpróbál civilizációs háttérrel is szolgálni az adott probléma megoldásához.

„Európai szinten nem lenne szabad csak úgy elvesznünk a nagypolitika olyan kevésbé jelentős technikai kérdéseiben, mint az Ukrajnának nyújtott uniós pénzügyi támogatás, amiről a magyar kormány a többi tagállamtól eltérően, elsősorban stratégiai keretetek között és civilizációs kitekintésben gondolkodik. Ezért mondjuk azt, hogy

 elsőként arról kellene döntést hozni, hogy kívánjuk-e az ukrajnai háború folytatását, a pénzügyi intézkedésekre pedig csak ezután kerülhetne sor.

 Emellett nem ártana tisztázni, hogy ez a pénz vajon a békét vagy a háború folytatását szolgálja-e” – mondta.

Az MCC kuratóriumi elnöke kijelentette, 

az EU a béke szigete, egy tökéletes közösség lehetne az európai országok számára, 

ám irányítói magja az egyes tagállamok politikai ellehetetlenítésétől sem visszariadva a birodalmi politikai irány felé fordult, ami aggodalomra ad okot.

„Úgy gondoljuk, hogy az unió jövőjével kapcsolatban a tagállamok hatáskörének megnyirbálása okán kialakult ideológiai vita helyett inkább vissza kellene térni ahhoz a mentalitáshoz, amely Konrad Adenauer és Jacques Chirac idejében még jellemezte a nyugati államok politikai elitjét” – mondta Orbán Balázs.

A vonatkozó bejegyzést alább tekintheti meg:

(MTI)

***

Nyitókép: Orbán Balázs Facebook-oldala

Összesen 23 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Skywalker_bp
2024. február 10. 09:33
Bazsika, pihenjél. Majd te fogod megmondani a német és a francia tőkének, hogy mi a jó neki. Tudják azok nélküled is
birozsletaparadicsomnemzsargamagyarorszageloremegyennemhatrafelecsakafidezsesadogtorminizsterelnokurasag
2024. február 10. 02:16
Az EU is egy blokk, a NATO is egy blokk. Mindkettőhöz alig vártuk, hogy csatlakozhassunk. Miért is? Mert mert még mindig jobb Nyugat-Európával és az USA-val egy blokkban lenni, mint a ruszkikkal és más keleti diktatúrákkal. Ja, hogy így nem lett szuverénen mindent ellopni és nehéz dinasztiát építeni, és örökkön hatalmon maradni? Láthatóan elég jól megoldották az EU-n belül is. Mi mást akarnak még? Hogy még tapsoljanak is nekik hozzá, amikor épp saját zsebre teszik a pénzüket vagy üldözik a kisebbségeiket? Kicsit sokat akar a dagadt szarka!
Falióra tábornok
2024. február 10. 00:59
van annak egy diszkrét bája, hogy az uniót közvetítő szerepre szólítja fel, miközben rendesen kivette a részét a honi társadalom polarizálásában. szóval szerény véleményem szerint a bazsi bohócnak a kurva anyját.
hlaci83
2024. február 09. 23:42
“lájkbajnok 2024. február 09. 22:34 Milyen konnektivitás? Összeférhetetlenek vagytok, mindenhonnan kibasznak titeket. 26-1 Európában. A NATO-ban 30-1. Mindenhol egyedül vagytok, mint a kisujjam. Ez neked konnektivitás? “ Olvasgass kicsit nyugati kommenteket… Annyira nem vagyunk egyedül. Más kérdés, hogy a kibaszott fajtátok mindenkit elnyom, aki nem áll be a fősodorba. 26-1??? Már ez kibaszott kérdéses. A kommunisták értettek ennyire egyet. Méltó utódok vagytok. Köp…
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!