Orbán Balázs kimondta, mi is az összefüggés a háborúk és az Egyesült Államok között

2023. december 12. 18:44

Második könyvének megjelenése apropóján Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója kiemelte, a blokkosodás kudarchoz vezet, mi, magyarok pedig ne gondoljuk azt, hogy egyedül vagyunk meglátásainkkal a világban.

2023. december 12. 18:44
Klein Ron

„Tisztában kell lennünk azzal, hogy amit mi, magyarok gondolunk a világról, azzal nem vagyunk egyedül” – jelentette ki Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója annak apropóján, hogy „Huszárvágás – A konnektivitás magyar stratégiája” címmel megjelent második könyve.

Ehhez 12 külföldi szaktekintély írt ajánlót, ami véleménye szerint azt igazolja, hogy Magyarország, a magyar példa érdekes a külföldiek szemében is.

Az egész világon kíváncsiak Magyarországra

Hangsúlyozta, bár Magyarország nem tartozik a legnagyobb államok közé létszámát, gazdaságát, haderejét tekintve, mégis kíváncsiak rá, sőt, bizonyos területeken mintaként figyelik, mert gazdasági rendszere, nyugat és kelet között egyensúlyozó politikája, elhelyezkedése ezt eredményezi.

Példaként említette, hogy a hasonló országokat nem tartják számon az Egyesült Államokban, miközben Magyarország esetében az egyik fél megpróbálja megbuktatni a kormányt, a másik fele pedig fontos szövetségest, lehetséges mintát lát benne.

Ezt is ajánljuk a témában

„Limitáltak az esélyeink, hogy érdemben befolyásolni tudjuk a világ történéseit. Éppen ezért olyan megközelítést kell alkalmaznunk, mintha az égitesteket vizsgálnánk: nem az a kérdés, felkel-e a Nap, hanem az, hogy milyen hatást gyakorol a természetre” – mutatott rá Orbán Balázs, aki szerint nekünk az a feladatunk, hogy értelmezzük a folyamatokat, és a saját javunkra fordítsuk azokat.

A blokkosodás jelentős versenyhátrányt jelent

A szerző az előadását követően részt vett a kerekasztal-beszélgetésen Szalai Zoltán, a Mandiner lapigazgató-főszerkesztője, Csiki Gergely, a Portfolió lapigazgatója, illetve Fekete-Szalóky Zoltán, az Index főszerkesztője társaságában.

A résztvevők szerint nem kérdés, hogy zajlik egyfajta globális átrendeződés, a nyugati dominanciának pedig vége.

Forrás: MCC/Molnár Mihály

Orbán Balázs úgy véli, sokan most azt hiszik, hogy a blokkosodás a megoldás, azaz összeterelik a szövetségeseket egy zárt rendszerbe, mindenki mást maguk alá sorolnak, és megpróbálják a „csúcsról” menedzselni a világ folyamatait.

Ha a nyugati világ blokkosodik, az egymilliárd embert jelent. Marad hétmilliárd, akiket kizár, tehát elveszíti a piac legnagyobb részét

– hangsúlyozta Orbán Balázs. Hozzátette, nem tartja a véletlen művének a világban kirobbanó konfliktusokat, tekintve, hogy az Egyesült Államok által vezetett blokk egyetlen területen van előnyben, a katonai erőben, az pedig nem meglepő, hogy a konfrontáció felé tereli a világrendet, ha egyszer abban a legerősebb.

Nem az energia területe a legnagyobb kihívás

Orbán Balázs felhívta a figyelmet arra is, hogy a saját nemzeti identitásunkat meg kell erősíteni, hiszen csak azokkal tudunk kapcsolódni, akikkel különbözünk, máskülönben beolvadásról beszélnénk. Nyitnunk kell az új partnerek és technológiák felé, mert ha kizárólag az eddigiekre fókuszálnánk, akkor üvegplafon kerülne fölénk.

Ezt is ajánljuk a témában

„A legnagyobb kitettségünk nem az energia területén van, hiszen ott akad alternatíva, csak mi azt vesszük igénybe, ami a legjobb feltételekkel és a legbiztonságosabban elérhető.

A kitettségünk az exportban a legjelentősebb: az a gondja a magyar gazdaságnak, hogy a legtöbb termékét az Európai Unióban tudja értékesíteni”

– szögezte le. Megjegyezte, a nyugati kapcsolatokra szükségünk van, azok menedzselése a magyar politikai vezetés következő éveinek egyik legfontosabb feladata lesz, ám az EU-n kívüli együttműködéseket fel kell zárkóztatni, hogy gazdasági sokk esetén Magyarország ellenállóbb tudjon maradni.

A szerző a Corvinák újságírója.

Nyitókép: MCC/Molnár Mihály

Összesen 95 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Nasi12
2024. február 08. 13:09
Az, hogy amerika egy hadigazdaság, el kell passzolni a fegyvereket. Aminek persze sok kutatási eredménye is van csak ne kerülne ilyen sok pénzbe, meg emberéletbe. Rengeteg hasznosabbra lehetne forditani mindkettöt.
dekoninck-2
2023. december 15. 08:35
Nem beszélve arról, hogy a blokkosodáspártiak meg sokszor egyfajta világkormányt akarnak :-)
ertönszena
2023. december 13. 14:06 Szerkesztve
Aki veszi a fáradságot, és egy ideig hallgatja ezt a pódiumbeszélgetést, könnyedén beláthatja, hogy józan, világos gondolkodásban a magyar jobbközép stratégiaalkotó elitje fényévekkel van az ellenzék előtt. (Mondjuk az is igaz, hogy az ellenzéki oldalon józan, világos gondolatot nem is nagyon lehet elcsípni. Pontosabban egyáltalán nincs ott ilyen.) Érdemes meghallgatni az egészet. Engem ismét meggyőzött arról, hogy azért a szürkeállomány itt van, ezen az oldalon, az agyatlan, értelmetlen ostobaságok és a gyűlölködő fröcsögés pedig megmarad azoknak, akik sem magyar fejjel, sem magyar szívvel nem tudnak gondolkodni, mert annyira bele vannak ájulva a Nyugat seggébe.
Lajoss
2023. december 13. 08:05
A világ borzad a magyar ámokfutástól…. A 🐑🐑🐑🐑🐑 megérdemelnék,hogy belefulladjanak a fidesz-mocsokba….
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!