Gyurcsány értékel: a baloldal első embere átléphet egy határt

2024. február 23. 21:09

A legnagyobb ellenzéki párt, a Demokratikus Koalíció vezetőjének évértékelője zárja a politikai nyitányt, indítja el a baloldal kampányát. Gyurcsány értékelése az ellenzéki együttműködés, az európai parlamenti, önkormányzati választás esélyeiről fog szólni.

2024. február 23. 21:09
Nagy Gábor
Nagy Gábor

Február 24-én Gyurcsány értékel. Immár huszadik alkalommal. A Demokratikus Koalíció első embere, Gyurcsány Ferenc a Radisson Blue Béke Hotelben tartja évértékelő beszédét, az esemény sajtónyilvános része tizenegy órakor kezdődik.

Gyurcsány értékel:
GYURCSÁNY Ferenc
Gyurcsány értékel: Budapest, 2023. február 5. Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke évértékelõ beszédet mond pártja tisztújító kongresszusán a Budapest Kongresszusi Központban 2023. február 5-én. MTI/Kovács Attila

Az ellenzéki politikus minden bizonnyal a baloldalon belüli dominanciáját kívánja majd hangsúlyozni, ugyanakkor a Gyurcsány-párt vezetője azokra az ügyekre is ki fog térni, amelyekkel egészen a nyár eleji európai parlamenti, illetve önkormányzati választásokig tematizálni kívánják majd a közéletet.

 

Gyurcsány értékel, de Orbántól tanulta

 

Orbán Viktornak hazai terep az évértékelők világa – a Fidesz elnöke honosította meg idehaza ezt a politikai műfajt –, a kormányfő február 17-én értékelte a tavalyi esztendő történéseit, eredményeit, s vázolta fel a következő időszak kihívásait, céljait. Orbán 1999-ben értékelt először, Gyurcsány Ferenc később, ugyancsak miniszterelnökként mondta el első évértékelő beszédét.

Kapcsolódó vélemény

undefined

Nagy Gábor

Mandiner

Idézőjel

Idehaza és külföldön is erre várnak: szombaton Orbán Viktor kormányfő következik, a szervező Polgári Magyarországért Alapítvány felkérésére. 25. alkalommal.

Az ellenzéki politikus most mint a baloldal legerősebb pártjának, a Gyurcsány-párt első embereként lép majd színpadra. Értelemszerűen kormányzati tisztsége nincs, Gyurcsány értékelése

  • az ellenzéki együttműködés, az európai parlamenti, önkormányzati választás esélyeiről fog szólni,
  • de nem fog elmenni az úgynevezett Árnyékkormány teljesítményének, vagyis a Demokratikus Koalíció programja, annak értékelése mellett sem.

A DK jelentősége óriási a baloldalon belül.

A most éppen szociáldemokrata programmal próbálkozó Gyurcsány-párt a legerősebb ellenzéki tömörülés egyes közvélemény-kutatások alapján.

Azonban egészen a február elején kirobbant kegyelmi ügyig úgy tűnt, elérték az üvegplafont. Ha hinni lehet a kormánypárti elfogultsággal nem vádolható Republikon Intézetnek, Medián Közvélemény- és Piackutató Intézetnek, valamint az IDEA Intézetnek, a DK tíz és tizenöt százalék között áll a különböző párpreferencia-kutatások alapján.

Hogy innen merre tovább, sokon múlhat – többek között Gyurcsány értékelőjén, és az Árnyékkormány vezetőjének, Dobrev Klára tematizációs képességén.

 

Gyurcsány értékel a hétvégén: merre megy a baloldal?

 

Több szakértő felvetette az elmúlt időszakban, indikátor lehet az úgynevezett kegyelmi ügy az ellenzéki összefogás létrehozását illetően. Habár épp a Mandiner.hu írta meg minap, ennek napról napra egyre kisebb az esélye, tudniillik az ellenzéki pártok nem tudnak olyan megállapodásokat kötni, amelyek eredményeképpen sikeresen szerepelhetnek a június 9-i önkormányzati választásokon.

Ezt is ajánljuk a témában

Gyurcsány értékelőjében erre mindenképpen reagálni fog,

mi több, programot fog hirdetni a választási esélyek taglalása közben. Polgármesterjelöltek nevei is előkerülhetnek.

Az viszont egyre valószínűbbnek tűnik, hogy az ugyanezen a napon tartandó európai parlamenti választásokon nem lesz ellenzéki összefogás. A Párbeszéd-Zöldek januárban mutatták be európai parlamenti listájukat, külön indulnak, ahogy az LMP – Magyarország Zöld pártja, a Jobbik-Konzervatívok, a Mi Hazánk Mozgalom, vagy a Demokratikus Koalíció. A Gyurcsány-párt még tavaly jelentette be EP-listájuk első három jelöltjét Dobrev Klára, Molnár Csaba és Vadai Ágnes személyében.

 

Mik a DK esélyei az európai parlamenti választásokon?

 

Az ellenzéki politikus szombati évértékelője e tekintetben is tartogathat meglepetést; s minden bizonnyal üzen majd annak az MSZP-nek, amely bár az elsők között jelezte, önállóan méretteti meg magát az EP-voksolásokon, listájukat pedig Tüttő Kata főpolgármester-helyettes vezetné, mostanra mégis összefogást sürget. Hogy Gyurcsány megkegyelmez-e a szocialistáknak, szombaton kiderül.

Mindenesetre a választási esélyek a Gyurcsány-pártnak (és a Momentum Mozgalomnak) kedveznek, rajtuk kívül a többi, „egykori” szivárványkoalíciós mozgalom legjobb esetben is csak küzd az öt százalékért.

Ezt is ajánljuk a témában

Gyurcsány értékel
Gyurcsány értékel: Budapest, 2023. február 5. Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke évértékelõ beszédet mond pártja tisztújító kongresszusán a Budapest Kongresszusi Központban 2023. február 5-én. MTI/Kovács Attila

 

Mik lesznek még Gyurcsány évértékelő témái?

 

Terítékre fog kerülni épp a kegyelmi ügy nyomán az államfő megválasztásának kérdése. Novák Katalin elnök lemondását követően a Demokratikus Koalíció programjába került a közvetlen köztársaságielnök-választás kérdése. A Gyurcsány-párt aláírásgyűjtésbe kezdett, s ha hinni lehetett a számoknak, több tízezer választópolgárt sikerült megszólítaniuk ezzel az akcióval.

Csakhogy jöttek a kormánypártok, és kihúzták a széket az ellenzék alól:

épp a DK-vezér évértékelője előtt két nappal nevezték meg jelöltjüket Sulyok Tamás alkotmánybíró személyében.

Gyurcsány értékelőjében nem hagyhatja szó nélkül, hogy a baloldali pártok nem tudtak egy közös államfőjelölt megnevezésében megállapodni; és arra is ki fog térni, miért nem sikerült a köztársasági elnökválasztást közvetlenné tenni.

Ezen felül szinten ki kell térnie a kegyelmi botrány másik aspektusára, a gyermekvédelem kérdésére – itt jelentős szigorításokat terveznek a kormánypártok –, s amennyiben a legnagyobb ellenzéki párt is hitelesen kívánja képviselni a Novák Katalin lemondását megelőzően kialakított álláspontot, kénytelen lesz részt venni a módosítások parlamenti tárgyalásában.

Az ellenzéki politikus ugyanakkor bejelentheti, mint az államfőválasztásban, úgy a gyermekvédelmi törvény szigorításából szintén kimaradhatnak.

 

Milyen lesz Gyurcsány értékelője?

 

Semmi kétség, temperamentumos beszédet fog elmondani Gyurcsány Ferenc. A DK domináns szerepe politikai felhatalmazást ad számára, hogy értékelőjében minden eddiginél komolyabban bírálja ellenfelét, Orbán Viktort és az elmúlt tizennégy évben kialakult rendszert.

Utóbbi kapcsán beszélni fog párttársa, Varju László (és a momentumos Fekete-Győr András) ellen folyó büntetőperekről.

Ezt is ajánljuk a témában

Másodfokon is elítélték a DK-s Varju Lászlót

A képviselőt testi sértésben is bűnösnek mondta ki a Fővárosi Ítélőtábla, a garázdaság és választás rendje elleni bűntett mellett. A tárgyalás első részén az ügyészeket és bírókat megfenyegető Gyurcsány Ferenc is részt vett, de az ítéletet már nem várta meg. A döntés részben jogerős.

Előfordulhat, hogy csak megismétli korábbi fenyegetőzését („Nem kell szégyenlősnek lenni. Jegyezzétek meg az ügyészek és a bírók nevét. Jók lesznek majd tanúknak egy, a rendszer ellen folytatott eljárásban” – írta közösségi oldalán), ám az is megtörténhet, hogy

Gyurcsány értékelőjében átlép majd egy politikatörténeti határt, intenzívebb, normasértő üzeneteket fog megfogalmazni,

mert a baloldali pártvezér évértékelője egyben az ellenzéki pártok kampánynyitó rendezvénye – egyben hangolódás a vasárnapi, Kossuth térre tervezett, kormányellenes demonstrációra.

Ezt is ajánljuk a témában

 

Nyitókép forrása: MTI / Kovács Attila

Összesen 114 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
llnnhegyi
2024. február 25. 03:32 Szerkesztve
Szökő nap volt tegnap. Trump 60,1% Nikki 39,2 % Dél Karolina előválasztás. Nikki szülőhelye. Libbcsikommcsik! Fiyeljétek! Ilyen arányban győz a Fidesz Kdnp is június 9.-n Ti Nikki vagytok.
Kamcsatka5
2024. február 24. 16:18
Igen! gyurcsány klára meg dobrev feri, aki fa...st a szátokba veri! radnaikám kinyitni a szád!
Szuperszig
2024. február 24. 11:50
Már vártam, mikor javasolja a bolgár lamantint kormányfőnek. :-))))) Ez egy kortes beszéd volt, tele mocskolódással. Milyen érdekes, hogy OV az évértékelőjében sem említette meg a hugyost. :-)))
Héja
2024. február 24. 11:44
Furcsány habzó pofája, gyalázkodásai érdektelenek. Pár tucat (száz?) gazember a Radissonban is elfér.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!