Lejárt Karácsony ultimátumának a határideje, de nem történt semmi

2024. február 22. 05:41

A főpolgármester azt követelte, a szivárványkoalíció maradéka február közepéig állapodjon meg a választási együttműködésről.

2024. február 22. 05:41
Almási B. Csaba
Almási B. Csaba

Egyre kevesebb az esélye annak, hogy az ellenzéki pártok olyan megállapodásokat kössenek, amelyek eredményeképp sikeresen szerepelhetnek a június 9-i önkormányzati választáson. Már az év elején arról siránkoztak többen, hogy vészesen fogy az idő, záros határidőn belül le kell zárni a függőben lévő ügyeket. Hiszen amennyiben nem sikerül a zöld asztal mellett megoldást találniuk, akkor marad a csodafegyvernek tekintett előválasztás, csakhogy az azt lebonyolítani képes civil szervezetek már január végén is azt nyilatkozták, hogy túl késő van már ehhez.

Ezt is ajánljuk a témában

Karácsony Gergely azonban kissé megengedőbb volt, ő január 18-án számolt be a Facebook-oldalán arról, hogy levelet írt a „fővárosi köztársaságpárti koalíciót vezető pártok”, a Demokratikus Koalíció, a Momentum Mozgalom, a Magyar Szocialista Párt és a Párbeszéd–Zöldek elnökeinek, hogy fejezzék be végre a tárgyalásokat. Ebben az irományban az is szerepel, hogy minden kerületben közös polgármesterjelöltet kell állítaniuk, és ezekről legkésőbb február közepéig meg kell állapodniuk. Ahol pedig ez valamilyen okból nem sikerül, ott a 

2019-es önkormányzati választáshoz hasonló előválasztást kell tartani legkésőbb a március 15-ét követő napokban”

 – fogalmazott

Vannak, akik akkor egyetértettek vele, mások kevésbé, de egy biztos, már legalább egy héttel elmúlt február közepe és híre-hamva sincs annak, hogy bármire is jutottak volna. Számos kerületben pedig már több polgármesterjelöltet is neveztek a balliberális erők – ilyen többek között Zugló vagy Budafok –, s egyelőre nem úgy tűnik, hogy bármelyikük is nagy hajlandóságot mutatna a visszalépésre. S csak a városrészek egy részére igaz, hogy a szivárványkoalíció maradéka biztosan felsorakozik egy politikus mögé, ilyen például Erzsébetváros, Terézváros. 

Ezt is ajánljuk a témában

Ezt is ajánljuk a témában

Persze az elmúlt napokban nem a választás, hanem a kegyelmi ügy állt a belpolitikai homlokterében, ami akár mentség is lehet az ellenzék számára. Viszont a választás időpontja fix, azt nem lehet eltolni, hivatkozva arra, hogy a balliberálisok most inkább a közvetlen elnökválasztási kampányukkal és azzal vannak elfoglalva, hogy a botrányt miként tudnák ráhúzni a kormányra és a Fideszre.

A Karácsony-levél azonban nemcsak arra mutat rá, hogy már az elküldése idején is a 24. órában voltak, hanem arra is, hogy az egykori szivárványkoalíció erősen széttöredezett. A Jobbik elnöke, Gyöngyösi Márton már tavaly nyáron kijelentette, hogy végzetesnek tartaná, ha 

ismét a 2022-es ellenzéki összefogás „mérgező receptjét” alkalmaznák, nem léphetnek ismét a baloldali pártokkal való összefogás bizonyítottan kudarcos útjára. 

Ehelyett önálló jobboldali arcéllel és konzervatív küldetéstudattal új szövetségi rendszert kell építeni – mondta akkor a pártelnök. 

Az persze más lapra tartozik, hogy a főpolgármester-jelöltjük, Brenner Koloman eddig meglehetősen halovány teljesítményt nyújtott, bár nehéz is úgy nagyot alakítani, hogy a korábban a soproniságára oly büszke politikus pár hete hirtelen felfedezte magában a valódi budapestiséget. De egyébként sincs könnyű dolga a politikusnak, a Jobbik ugyanis Budapesten eddig is meglehetősen gyenge volt, a szimpatizánsaik jelentős része a fővárosban is a Mi Hazánknál kötött ki. Így egyáltalán nem lenne meglepő, ha valamilyen ellenszolgáltatás fejében Brenner Koloman bedobná a törölközőt.

Ezt is ajánljuk a témában

Az LMP pedig annak ellenére, hogy néhány helyen hajlandó összefogni valamelyik régi szövetségesével, még úgy is, hogy ezzel a többiek tyúkszemére lép – ilyen például Miskolc, ahol a DK jelöltjét támogatják a regnáló polgármesterrel szemben – eleve külön utakon jár jó néhány hónapja. Ungár Péter telenyilatkozza a sajtót, hogy az ő politizálásuk fókuszában nem politikai nagyotmondások, a kormány és a Fidesz folyamatos gyalázása áll, ők érdemi, az emberek mindennapjait valóban érzékenyen érintő kérdésekre helyezik a hangsúlyt.

A zöld párt társelnökének külön bejáratú véleménye akár még úgy is felfogható lenne, hogy az alig 2-3 százalékos alakulat így akar nagyobb figyelmet kapni, de 

azzal, hogy Vitézy Dávidot győzködik, legyen főpolgármester-jelölt, az már különösen rosszul érinti Karácsonyt. 

Bár a közlekedési szakember még nem döntött, hogy vállalja-e a feladatot – vagy legalábbis eddig még nem hozták nyilvánosságra –, szinte naponként jelentkezik posztokkal, amelyek többségében szakmai alapon, érvekkel, bizonyítékokkal bírálják a budapesti városvezetést. Bár Vitézy egyébként is szívesen beszél, ír kedvenc városáról, az aktivitását nehéz lenne csak ezzel magyarázni, komolyabb tervei lehetnek. 

Ha pedig valóban beszáll a küzdelembe, az még jobban felkavarná a jelenleg sem túl nyugodt állóvizet. Akkor is, ha előválasztáson dőlne el, végül ki lesz az ellenzék közös jelöltje, hiszen minden Vitézyre leadott szavazat a balliberális szimpatizánsok kritikáját jelentené Karácsonynak, még akkor is, ha győzne. Ha viszont június 9-én mindkettejük neve ott lesz a szavazólapon, a főpolgármester nagyon aggódhatna, meg tudja-e őrizni a székét. A Pulzus közvéleménykutató ugyanis már 

január végén 16 százalékra mérte Vitézy támogatottságát, pedig még el sem dőlt, mi lesz vele, Karácsony 38 százalékon állt, de a fideszes induló sem ismert még.

A főpolgármester az imént idézett levelében azt ajánlotta a megszólított pártoknak, legyenek nyitottak az LMP csatlakozására is, Ungárék pedig döntsék el, részese kívánnak-e lenni az együttműködésnek, vagy külön indulnak mindenhol. Gyanítható, hogy amennyiben az LMP bejelenti Vitézy indulását, Karácsony sem lesz ilyen megengedő.

De a fővárosi lista kérdésében sem látszik körvonalazódni a kompromisszum. Karácsony azt írta a levelében, hogy a fővárosi választási törvény átalakítása valójában az ellenzéki pártoknak állított csapda. Szerinte az új rendszer trükkje, hogy első ránézésre arányosnak tűnik, de valójában nem az: a pártok külön listaállítása csak külön polgármesterek állításával lehetséges, ez pedig szétzilálhatja a köztársaságpárti egységet. Ezért az kérte, ne sétáljanak bele ebbe a csapdába! 

A DK már ezt megelőzően, november végén eleget tett ennek az elvárásnak, hiszen közös listát szorgalmazott, ám azóta erről visszafogottabban beszélnek, nem úgy, mint az MSZP, amely a kezdetektől fogva hisztérikusan ezt követeli. A 

Momentumnak azonban továbbra sem nagyon akaródzik Gyurcsányékkal egy szavazólapon szerepelni, 

ez ugyanis hiteltelenítené Donáth Anna eddigi, DK-ellenes kirohanásait. A lilák továbbra is a szavazóikat gyakorlatilag név szerint ismerő Párbeszéddel vállalnának közösséget, így legalább két balliberális lista lenne. Az újabb vezetőváltáson átesett halványzöld párbeszédes alakulat még vacillál azon, hogy nekik ez mennyiben lenne célszerű, ők most mindent a túlélésüknek rendelnek alá.

A főpolgármester azt is javasolta, hogy tegyenek javaslatot egy „méltányos és moderált együttműködésre a Kétfarkú Kutyapártnak is”. Hogy ez megtörtént-e, arról megkérdeztük a párt kommunikációs vezetőjét. Terdik Roland a Mandinernek azt mondta, sem méltányos, sem moderált, sem méltánytalan, sem moderálatlan megkeresést nem kaptak. Kovács Gergely társelnök pedig még korábban azt nyilatkozta, semmiféle hivatalos megállapodást nem akarnak kötni pártokkal, legfeljebb egy-két helyen önmérsékletet tanúsítanak, nem indítanak az ellenzéki polgármesterjelöltekre ellenfelet, így nem szállnak ringbe a főpolgármester-választáson sem.

 

Nyitókép: Mandiner/Trenka Attila

 

 

 

Összesen 18 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Mich99
2024. március 14. 15:48
Geri megvárja míg jön a villamos... akkor felszáll rá és utazik egy (1) megállót majd beül az állami autójába, a sofőr mögé...
machet
2024. február 22. 09:00
Ugyan mi is történne?
moricka13-3
2024. február 22. 08:23
Választási együttműködés, Karácsony ultimátum határidő ide, vagy oda, nekik Gyurcsánnyal együtt már lőttek, aminek ékes bizonyítéka az is, hogy Arató és Harangozó MSZP, Cseh Katalin Momentum, illetve Ungár LMP pártkatonák mellett nekik nem volt helyük az amerikai delegáció asztalánál sem.
Gullwing
2024. február 22. 08:07
És ezen valaki csodálkozik???
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!