Így reagáltak az ellenzéki pártok Karácsony kifakadására

2024. január 19. 13:52

Nehéz lesz megállapodniuk a baloldali pártoknak a közös jelölt személyéről a közelgő önkormányzati választásokra. A választóknak sincs könnyű dolguk, a pártok jelenleg érezhető undor mellett próbálnak megegyezni a közös jelöltekről, de az egymás közti adok-kapokon kívül nem tudnak felmutatni túl sok eredményt a választóknak.

2024. január 19. 13:52
KARÁCSONY Gergely; TÜTTÕ Kata; BOLLA Tibor

„Zárjuk le végre az önkormányzati választással kapcsolatos tárgyalásokat!” – szólította fel csütörtökön közzétett nyílt levelében Karácsony Gergely az általa „köztársaságpártinak” nevezett baloldali pártokat, vagyis a Demokratikus Koalíciót, az MSZP-t, a Momentumot és a Párbeszédet. Budapest főpolgármestere vállalja a köztársaságpárti közös lista vezetését és arra szólította fel a pártokat – beleértve a külön induló LMP – t, hogy március közepéig állapodjanak meg. Azokba na körzetekben, ahol nem sikerül megállapodni, előválasztás döntsön arról, melyik párt mögött sorakozik fel az ellenzék.

Már ígérgetett Karácsony, mégsem sikerült a nagy összefogás

Karácsony Gergely még tavaly október 23-án arról beszélt, hogy heteken belül létrehozza az ellenzéki pártok budapesti szövetségét a jövő évi önkormányzati választásra, majd azt üzente: mindenki eldöntheti, hogy akar-e a közös sikerből részesedni, mert a köztársaság ügye a nemzet fővárosában igenis sikerre van ítélve.

A főpolgármester szerint a Fidesz hadüzenetének része, hogy átírta a fővárosi választási szabályokat. „Az új rendszer trükkje, hogy első ránézésre arányosnak tűnik, de valójában nem az: a pártok külön listaállítása csak külön polgármesterek állításával lehetséges, ez pedig szétzilálhatja a köztársaságpárti egységet” – fogalmazott Karácsony.

Most sem újított a baloldal: összefognak, de csak ha nagyon muszáj

A DK támogatja a főpolgármester felhívását. Gyurcsány Ferenc pártja is úgy véli, az idei fővárosi önkormányzati választásokat megelőző jelölt- és listaállítást legkésőbb március közepéig be kell fejezni. „Ahogy korábban már elmondtuk, támogatjuk, hogy a jelenlegi városvezetést adó pártok a főpolgármester által vezetett közös választási listán induljanak, támogatjuk azt is, hogy az LMP is e lista résztvevője legyen” – fogalmaztak közleményükben. Világossá tették:

a DK a főpolgármester által felsorolt, nem DK-hoz tartozó polgármester-jelöltekkel szemben nem kíván jelöltet állítani. Támogatják az előválasztást is a 2019-es önkormányzati választásokat megelőző előválasztási szabályokat alapul véve ott, ahol nincs konkrét személyi javaslat a jelöltre.

Nem csereberél Karácsony, a Momentum viszont bekavarhat

A baloldali pártok közti belterjes adok kapok jól mutatja, hogy ha létre is jön a legtöbb helyen a közös jelöltállítás március közepéig, akár a közös fővárosi lista, annak egyetlen célja a hatalom megtartása. Karácsony éppen ezért azt is hangsúlyozta, ahol 2019-ben valamelyik baloldali párt jelöltje nyert, a nyertes jelölt induljon 2024-ben is. 

Egy ilyen ígéret ugyanakkor keresztülhúzná a Momentum számításai: a párt nem támogatja az MSZP-s Horváth Csaba zuglói polgármester újrázását, saját jelöltet indítana a jövő júniusi önkormányzati választáson Budapest XIV. kerületében. 

Kedd délelőtt bejelentették, hogy Rózsa András közgazdászt, helyi önkormányzati képviselőt jelölik, aki a kampány miatt már lemondott az alpolgármesteri posztjáról.

Rózsa indulását a Momentum mellett Hadházy Ákos, Zugló országgyűlési képviselője is támogatja. Így Zugló lehet az első olyan kerület Budapesten, ahol az ellenzéki pártok szinte biztosan nem fognak össze, még a 2019-ben győztes polgármester mögé sem sorakoznak fel egységesen. nem állnak be egységesen a 2019-ben győztes polgármester mögé. A pozícióharcból az MSZP sem maradt ki: a Telex információi szerint a szocialista párt elzárkózik egy esetleges zuglói előválasztástól.

A Momentum az egyezkedésen kívül eredményekről beszél

Míg az Európai Parlamentben a Magyarországnak járó uniós pénzek tartós visszatartásáért kampányol a Momentum, Budapesten azokat az eredményeket próbálják bemutatni, amelyek a párt szerint a fővárost szolidárissá, zölddé és szabaddá teszik.

Ezt is ajánljuk a témában

Soproni Tamás, Terézváros momentumos polgármestere Facebook-videójában három témát emel ki: 

  • a közösségi költségvetés eredményeit, 
  • a Budapest-bérlet megvédéséért indított petíciót
  • és a 2M program józsefvárosi megvalósítását.

Soproni Tamás kiemelte, Józsefvárosban november óta üzemelnek az ingyenes egészségügyi betét automaták, „amiért sokat dolgoztak a kerületi képviselőik.”Úgy véli, a menstruációs szegénység rengeteg nőt érint Magyarországon, mégis keveset hallunk a problémáról, ezért a VIII. kerületben elindították a 2M Programot, a menstruáció méltóságáért.

Pozícióharcba fullad a baloldali egyezkedés?

Számos fővárosi kerületben és sok vidéki városban a megállapodás helyett a belharc jellemzi a baloldalt nemsokkal az önkormányzati választások előtt. Az ellenzék ismét magával van tehát elfoglalva, ez pedig az elemzők szerint a Fidesznek kedvez. Az időhúzással ráadásul az előválasztás lehetősége is egyre bizonytalanabb.

Ezt is ajánljuk a témában

Nyitókép: MTI/Lakatos Péter

Összesen 41 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
ZagerEvans2525
2024. január 25. 13:42
Mostmár biztosan nem fogok a momentumra szavazni. Derék dolog, hogy kiáll a nők menstruációs méltóságáért. És az én menstruációs méltóságommal mi lesz? Pedig, mint borzasztóan művelt értelmiségi tudom, hogy mostmár nekem is jogom van hozzá, (öreg)fiú létemre is. Még jó, hogy nem fogtam hozzá. Sőt azt is megfontolom ezután, hogy szülni van-e kedvem, vagy érjem be a kiké-szüléssel.
lbs0420
2024. január 20. 15:42
Ez a kincstári vigyor ennek a mocsoknak, meg mellette a rőt hajú tengerészeti műlovarnőnek és rúdtáncosnak a látványa gyomorforgató az események tudatában!
véna
2024. január 19. 19:58
ritka metró, ritka troli, gyalog jár a büdös proli
ganaji b
2024. január 19. 19:47
Azért egy olvasószerkesztő nem ártott volna cikkhez. Az ellenzéki választási stratégia ügyében pedig......rég elvesztettem a fonalat.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!