„Ha így folytatjuk, a választók úgy el fognak zavarni a büdös francba, hogy füstölni fogunk” – kifakadt a baloldali pártvezér

2024. január 24. 05:30

Több mint százezer aláírást gyűjtenének össze március idusáig a szocialisták, hogy rávegyék a többieket a közös indulásra. Ellenzéki (ál)perpatvar újratöltve.

2024. január 24. 05:30
Komjáthi Imre, Kunhalmi Ágnes, Tóth Bertalan

A Magyar Szocialista Pártnak (MSZP) elege lett abból, hogy a pártok sumákolnak, félrevezetik választóikat. Ezért több mint százezer aláírást gyűjtenének össze március 15-ig, hogy ezzel vegyék rá a közös listán való indulásra a júniusi EP- és önkormányzati választáson a többi öt parlamenti frakcióval bíró ellenzéki pártot.

Ezt is ajánljuk a témában

A Párbeszéd-Zöldek hétvégén mutatták be európai parlamenti listájukat, tehát külön indulnak, ahogy az LMP – Magyarország Zöld Pártja, valamint a Demokratikus Koalíció, utóbbi még tavaly jelentette be EP-listájuk első három jelöltjét Dobrev Klára, Molnár Csaba és Vadai Ágnes személyében. Az MSZP most változtatna. Ami a helyhatósági voksolásokat illeti, Karácsony Gergely baloldali főpolgármester nyílt levelet írt a Momentum, a Magyar Szocialista Párt, a DK, illetve a Párbeszéd vezetőinek, ebben kéri, zárják le végre a tárgyalásokat, minden kerületben legyen közös polgármesterjelöltjük, erről legyen döntés február közepéig, de legkésőbb március 15-ét követő napokig. „A várost irányító pártok legyenek nyitottak az LMP csatlakozására is, az LMP pedig döntse el, hogy részese kíván-e lenni ennek az együttműködésnek, vagy külön indul mindenhol”; a Magyar Kétfarkú Kutya Pártnak pedig tegyenek javaslatot egy „méltányos és moderált együttműködésre”, zárta levelét a városvezető. Az ellenzéki pártok így reagáltak szavaira. Nem mellesleg a január végi tisztújítás után dönt arról a Momentum Mozgalom, hogy közös fővárosi listát állítson-e a DK-val, az MSZP-vel és a Párbeszéddel Budapesten az önkormányzati választáson, vagy külön listán induljanak.

 

Ezt is ajánljuk a témában

A szocialista pártvezetés azt állítja, ők az emberek oldalán állnak, és igazuk van mindazoknak, akik állítják, hogy az Orbán Viktor által felépített „autoriter rendszerben nem lehet versenyezni”, ezért az ellenzéki szavazókat egy irányba kellene vinni, mert amíg a fideszes jelölteknél egyértelmű lesz, ki indul, „addig mi ahányan vagyunk, annyi felé megyünk, ami egyenes út Orbán győzelméhez”. Erről például a kommunista utódpárt társelnöke, Kunhalmi Ágnes beszélt egy keddi háttérbeszélgetésen, ahol a Magyar Hang is tiszteletét tette.

Ezt is ajánljuk a témában

Kunhalmi kifejtette, közös indulással verhető lenne a Fidesz az EP- és az önkormányzati választáson, mégis a civakodással vannak elfoglalva a baloldali tömörülések. Mint fogalmazott, akik ellenzékváltásról beszélnek, mind például a Momentum Mozgalom egyes politikusai, azok közül mindenki adja vissza a mandátumát, aki azt korábban a közös együttindulással szerezte, hiszen ezek után elzárkózni a további összefogástól „erkölcsileg megmagyarázhatatlan és tarthatatlan” a választók előtt. Ráadásul a fővárosi közgyűlési többséget is veszélyeztetik a széthúzással az ellenzéki pártok, pedig anélkül hiába újrázik Karácsony Gergely főpolgármester, béna kacsa lenne csak, tette hozzá.

Utóbbi nyomán érdemes megjegyezni, a jelenlegi baloldali városvezető mögé eddig csak a Párbeszéd, az MSZP, a DK és a Momentum állt be, az MKKP pedig jelezte, nem indítanak rá Karácsony Gergelyre. A Jobbik-Konzervatívok Brenner Kolomant indítják Budapesten, a Mi Hazánk Mozgalom Grundtner Andrást. Az LMP Vitézy Dávid volt közlekedési államtitkárral tárgyal, de még nem jutottak dűlőre a felek.

Ezt is ajánljuk a témában

A Magyar Szocialista Párt másik társelnöke, Komjáthi Imre felajánlotta ellenzéki politikustársainak, hogy menjenek vele országot járni, ahogy ezt ő maga tette és teszi mind a mai napig, „mert nem az íróasztal mögül kell osztani az észt”. Szerinte ha nem hallgatnak az MSZP-re az ellenzéki tömörülések, „a választások estéjén a politikusok pislogni fognak, mint a miskolci kocsonyában a béka, hogy mi történt”. „Ha a választások estéjén megint Orbán fog kiállni mosolyogva, hogy van mire szerénynek lennünk, akkor az mély gyomros lesz a választóknak. És ezután a választók úgy el fognak zavarni a büdös francba, hogy füstölni fogunk” – fogalmazott Komjáthi.

Nyitókép: Facebook


Ezt is ajánljuk a témában

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 48 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Bicsike
2024. január 29. 16:45
“ Ráadásul a fővárosi közgyűlési többséget is veszélyeztetik a széthúzással az ellenzéki pártok, pedig anélkül hiába újrázik Karácsony Gergely főpolgármester, béna kacsa lenne csak, tette hozzá.” Ja, hogy ez már lefutott történet, hogy a KaróGeli újrázik? Hmmm…. Érdekesen tolják ballibbanték. Csak nehogy pofára essenek. Szegényeknek még egy kudarc már talán be is tenne rendesen.
Bunyevac1964
2024. január 24. 23:11
A füstölést már 4x megtapasztaltátok 4 alkalommal . Tehát az újbóli “ összefogás “ egy igazi taktikai húzás lenne. Úgy meglepnék vele a választókat, hogy le is lehetne váltani a mostani kormányt. Komolyan csak ennyi ötlet futja ? Hajrá ! Lesz ez 4/5- is
moricka13-3
2024. január 24. 16:05
Apropó, hol van Gyurcsány, aki természetellenes kiválasztódással, választás nélkül, Én vagyok a legerősebb! felkiáltással kooptálva saját magát az Orbián-fóbiások élére, de még most sem tudja, hogy Mi a teendő ahhoz, hogy a szedett-vedett siserahadát megfelelően moderálva, valódi összefogással győzelemre tudja vinni is őket?
scorpicores
2024. január 24. 12:49
Ugrálhattok, a pénzadó gazdáitok most úgy döntöttek éppen, h túl sok a baloldali mikrópárt és hulljon a férgese...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!