Bocsánatot kér és lemond Novák Katalin köztársasági elnök a kegyelmi ügy miatt (VIDEÓ)

2024. február 10. 16:56

„Hálás vagyok azért, hogy a magyar nemzetet szolgálhattam” – jelentette ki Novák Katalin.

2024. február 10. 16:56

„Szenvedélyesen szeretem Magyarországot, a hazánkat” – kezdte rendkívüli bejelentését Novák Katalin köztársasági elnök az M1 csatornán.

Felidézte, hogy hozott egy olyan kegyelmi döntést, amelyre sokan magyarázatot várnak. Ezután kijelentette, hogy

 tavaly áprilisban hibázott, mikor meghozta mindezt. 

Bocsánatot kért azoktól, akiket megbántott, és minden olyan áldozattól, „akik úgy érzik, cserbenhagyta őket”.

Államfőként ma utoljára szólok önökhöz, lemondok a köztársasági elnöki tisztségről” 

– szögezte le Novák Katalin.

„A szuverenitás drága kincs, vigyázzunk rá” – tette hozzá.

Végül köszönetet mondott mindazoknak, akik támogatták munkájában. 

A távozó államfő nyilatkozatát változtatások nélkül közöljük:

Tisztelt és számomra oly kedves magyar emberek határon innen és túl! Most Önökhöz szólok. Nem a politikusokhoz, a politikacsinálókhoz, hanem azokhoz, akiknek a szolgálatára két évvel ezelőtt felesküdtem.

Azért vállaltam ezt a feladatot, mert szenvedélyesen szeretem Magyarországot, a hazánkat, és mert hiszek Önökben. Hiszem, hogy egy békés, szeretettel teli, egymásra odafigyelő nemzet a miénk. Hiszek a csendes többségben, a minden nap keményen dolgozó emberekben, a becsületben, az egyenes tartásban és a szeretet erejében. Ezeket az értékeket nagyszüleinktől, szüleinktől kaptuk, és gyerekeinknek, unokáinknak szeretnénk továbbadni.

Hoztam egy olyan kegyelmi döntést, mely sokakban értetlenséget és békétlenséget váltott ki. Érthető, hogy magyarázatot várnak.

A kegyelmezési jogkör mind közül talán a legérzékenyebb. Mert egy ember életéről kell dönteni a kegyelmi kérvény és a rendelkezésre álló információk alapján. Tavaly áprilisban abban a hiszemben döntöttem a kegyelem mellett, hogy az elítélt nem élt vissza a rá bízott gyermekek kiszolgáltatottságával. Hibáztam, mert a kegyelmi döntés és az indokolás hiánya alkalmas volt arra, hogy a pedofiliára vonatkozó zéró tolerancia kapcsán kételyeket ébresszen. Márpedig itt nincs, és nem is lehet kétely. Soha nem adnék kegyelmet annak, akiről azt gondolom, hogy fizikailag vagy lelkileg gyermekeket bántalmaz. Így volt ez akkor és így van ez ma is.

A köztársasági elnök alaptörvényből is fakadó feladata megjeleníteni a nemzet egységét. A gyermek a legfontosabb kincsünk. Hiszem, hogy ebben egységes a nemzet - minden véleménykülönbség ellenére. A gyermekek védelme közös kötelességünk. Három gyermeket szültem, így személyesen is átéltem, mekkora szüksége van egy védtelen, kiszolgáltatott életnek a biztonságra, a védelemre.

Magyar emberként azt várnám a köztársasági elnöktől, hogy ne hibázzon. Ha mégis, akkor nézzen szembe azokkal, akiknek elszámolással tartozik, és vállaljon felelősséget. Akár azzal, hogy lemond a köztársasági elnöki tisztségről. Bocsánatot kérek azoktól, akiket megbántottam, és minden olyan áldozattól, aki úgy érezhette, nem állok ki mellette. A gyerekek és a családok mellett voltam, vagyok és leszek.

Államfőként ma utoljára szólok Önökhöz. Lemondok a köztársasági elnöki tisztségről.

A döntés nem személyes okból volt nehéz. Azért volt nehéz, mert esküt tettem. Arra a kérdésre kellett most választ találnom, hogy eskümhöz híven képes lennék-e a köztársasági elnöki tisztséget továbbra is a magyar nemzet javára gyakorolni? Rendelkeznék-e azzal a mozgástérrel, amely ahhoz kell, hogy szuverén államfőként jól teljesítsem a feladatomat? Nem a válaszom mindkét kérdésre.

Bocsánatot kérek azoktól, akik most úgy érzik, cserben hagyom őket. Akik most úgy érzik, hogy a gyűlölet legyőzte a szeretetet.

Azt a kérdést kellett feltennem magamnak: mit üzenek döntésemmel a gyerekeinknek, a magyar fiataloknak? Én arra biztatom őket, hogy szolgáljanak minden erejükkel, tehetségükkel, ne adják fel a nehéz pillanatokban sem, tartsanak ki, amíg lehet, a hibáikért vállalják a felelősséget, és ha úgy érzik, hogy fel kellene áldozniuk szuverenitásukat, akkor legyenek képesek méltósággal átadni a helyet valaki másnak. A szuverenitás drága kincs. Az embernek, a nemzetnek egyaránt. Vigyázzunk rá!

Köszönöm! Köszönöm Önöknek, hogy célt és értelmet adtak a köztársasági elnöki feladatnak. Köszönöm a találkozásokat, amelyek a legnagyobb ajándékai voltak ennek a két évnek. Köszönöm, hogy leülhettem a sámlira, hogy sikerült oda is figyelmet irányítani, ahova a hétköznapokban kevesebb jut. Azoknak, akikkel együtt dolgozhattam, köszönöm a magas színvonalú munkát, az elhivatottságot, az emberséget. Köszönöm a családomnak a mindenkor biztos hátteret. Köszönöm Istvánnak, hogy huszonöt éve együtt lehetünk a szép és a nehéz pillanatokban. Köszönöm, hogy segített megmutatni, hogy egy férfi ugyanúgy tudja támogatni a társát, ahogy egy nő. Köszönöm Ádámnak, Tamásnak és Katának, hogy az édesanyjuk lehetek, és hogy célt adnak életem közélet után következő szakaszának is.

A politika kemény, olykor kegyetlen világ. Vannak, akik azt gondolják, hogy nekünk, nőknek ezért nem is való. Ezzel nem értek egyet. Ne hagyjuk magunkat! Kellenek a nők a közéletbe is, mert hitem szerint akkor idővel méltányosabb, békésebb és bizonyára tartalmasabb lesz ez a világ.

Hálás vagyok azért, hogy a magyar nemzetet szolgálhattam.

Isten, áldd meg a magyart! Mert a TIÉD az ország, TIÉD a hatalom és TIÉD a dicsőség.

Novák Katalin rendkívüli bejelentését alább tekintheti meg:

Előzmények

Szombaton Novák Katalin váratlanul megszakította dohai útját, megérkezett a gépe a budapesti repülőtérre. Eredetileg vasárnapig tartott volna a programja, ám mégis Magyarországra repült. Erről itt írtunk bővebben.

***

Az elmúlt napokban nyilvánosságra került, hogy Novák Katalin államfő elnöki kegyelmet adott egy jogerősen elítélt, egykori igazgatóhelyettesnek, aki az ítélet szerint segített eltussolni főnöke kiskorúak sérelmére elkövetett szexuális visszaéléseit.

Novák Katalin: Undorodom a pedofíliától

A nagy visszhangot kavart ügy kapcsán Novák Katalin is megszólalt. Az államfő az ATV kérdésére korábban leszögezte: 

háromgyermekes anyaként és közéleti szereplőként is undorodom a pedofíliától. Az egyik leggusztustalanabb, legsúlyosabb bűncselekménynek tartom.

Az én elnökségem alatt nem volt és nem is lesz kegyelem a pedofiloknak, ez így volt ebben az esetben is” – szögezte le, valamint hangsúlyozta, hogy együtt érez a pedofília minden áldozatával, és amennyiben valakinek akár kormányoldalról, akár az ellenzék részéről valóban olyan szándéka van, hogy érdemben lépjenek fel még hatékonyabban a pedofíliával szemben, annak partnere lesz a jövőben is. Erről itt írtunk részletesebben.

Orbán Viktor: Pedofil elkövetőknek nincs kegyelem

Orbán Viktor miniszterelnök az ügy kapcsán csütörtökön bejelentette, hogy a kormány nevében benyújtott egy alkotmánymódosítást, amely lehetetlenné teszi, hogy kiskorú gyermekek sérelmére elkövetett bűncselekmény esetén az elkövető kegyelmet kaphasson.

A kormányfő erről szóló videóját itt tekintheti meg:

„Pedofiloknak nincs kegyelem” – címmel aztán egy új bejegyzéssel is jelentkezett csütörtök este Facebook-oldalán Orbán Viktor, aki posztjában is világossá tette:

Tiszta helyzetet kell teremteni! Gyermekek sérelmére elkövetett bűncselekmény esetén az elkövető nem kaphat kegyelmet!”

A Sándor-palota is reagált az alkotmánymódosítás tervére

A Mandiner megkeresésére a Sándor-palota közölte: a bejelentett Alaptörvény-módosítás a gyermekek még erősebb védelmét szolgálja, ezért Novák Katalin köztársasági elnök jó szívvel fogja aláírni az Országgyűlés által elfogadott jogszabályt.

Pénteken aztán megírtuk azt is: tiltakozás is zajlott a Sándor-palotánál. A Sándor-palotához és a Belügyminisztériumhoz szervezett tüntetés résztvevői Novák Katalin köztársasági elnök kegyelmi döntése ellen tiltakoztak. Erről itt olvashat bővebben.

Bayer Zsolt: A köztársasági elnök nem hallgathat tovább

Szombaton publicisztikát közölt Bayer Zsolt is a kegyelmi döntés kapcsán kialakult botrányról, amely a Magyar Nemzeten jelent meg. Írásának második felében Bayer hangsúlyozza, hogy egy morális ügyről van szó. 

„A köztársasági elnök nem hallgathat tovább. Meg kell szólalnia és el kell mondania, mit miért tett. Meg kell indokolnia döntését, el kell mondania, ki és milyen indokkal kért kegyelmet, s ő milyen megfontolások alapján döntött úgy, ahogy. Ez nem úszható meg, nem spórolható meg – ez morális kötelesség. Ezt várjuk. És tőle várjuk”

– fogalmazott. Erről itt olvashat bővebben.

Ezt is ajánljuk a témában

Ezt is ajánljuk a témában

Nyitókép: Novák Katalin Facebook-oldala

Összesen 1793 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
beothy58
2024. február 15. 22:33
Kinek volt útjában Novák Katalin köztársasági elnökként? Amíg ezt a kérdést meg nem válaszoljuk, azt sem fogjuk érteni, hogy miért pont most került elő a kegyelmi ügy. A kastélytörvény egyes rendelkezéseit megsemmisítette az Alkotmánybíróság (5/2024. (II. 6.) AB határozat) Novák Katalin előzetes normakontroll kérése nyomán. (https://alkotmanybirosag.hu/ugyadatlap/...)
Szekértábor
2024. február 12. 09:54
Én végtelenül csalódott és frusztrált vagyok, amiért az eddigi legjobb államfőnk (meggyőződésem szerint önhibáján kívül) bele lett kényszerítve a lemondásba. Szilárd értékrendű, okos, tapasztalt, hazaszerető és szerethető politikus. Bár lenne a fajtájából még ezerszám, de nincsen. Az eddigiekből vagy a hazaszeretet hiányzott, vagy a szerethetőség, vagy a bölcsesség, vagy az értékrend. És végtelenül büszke vagyok, hogy az álszent és képmutató, értéksemleges ellenzékieknek példát mutatott gerincességből. Bár lenne ilyen a baloldalon is ezerszám, de nincsen.
Sámson
2024. február 12. 08:28
A cigánykisfiú-farkaló Semjénről én is hallottam a Schadt ügy kapcsán, ott derült ki, hogy ezzel zsarolható a jó katolikus.
kelemikes-2
2024. február 11. 21:53
én nem értem miért ilyen sex érzékeny a magyar: Borkai Zsolt szexbotránya Zarándokhellyé vált Szájer József hírhedt ereszcsatornája Kereszttűzben Novák Katalin a pedofilmentő-ügyben Közben Lölő és Andrea vigan romantikázik - Mészáros Lőrinc a teljes magyar gazdaságtörténet leggyorsabban gazdagodó milliárdosa!!!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!