Magyar elnöki kegyelem: összegyűjtöttük, amit tudni érdemes

2024. február 07. 21:43

Novák Katalin köztársasági elnök nevéhez számos kegyelmi eljárás fűződik. De mi is a gyakorlatban a magyar elnöki kegyelem? Utánajártunk.

2024. február 07. 21:43
Novák Katalin
Béres Sándor
Béres Sándor

Mit arra a Mandiner olvasói emlékezhetnek: Novák Katalin Magyarország köztársasági elnöke kegyelmet adott Budaházy Györgynek és társainak, Őszentsége Ferenc pápa tavaly áprilisi, magyarországi látogatásának idején, valamint a bicskei gyermekotthon volt igazgatóhelyettesét is kegyelemben részesítette.

magyar elnöki kegyelem
Magyar elnöki kegyelem: Novák Katalin az egyik legnagyobb kegyelemosztó. Fotó: Novák Katalin Facebook-oldala

Novák Katalin rekordot döntött
Összesen negyven személyt részesített elnöki kegyelemben a tavalyi évben Novák Katalin köztársasági elnök – derül ki az Igazságügyi Minisztérium által közzétett statisztikából. Az adatok szerint 2023-ban 446-an nyújtottak be kegyelmi kérvényt, és a kérelmezők 8,97 százaléka részesült pozitív elbírálásában. Mádl Ferenc egykori államfő ugyanis 2004-ben 41 embernek adott kegyelmet, bár ekkor a tavalyinál jóval többen, 1266-ot adtak be kérelmet. A hvg.hu összesítése szerint ugyanakkor Novák Katalin volt az, aki leginkább megközelítette Göncz Árpád egykori államfő 1995-ös, 12,4 százalékos kegyelmi arányát. De az Index szerint is „Novák Katalin az eddigi legnagyobb kegyelemosztó”. Erről itt olvashat részletesebben!

De mi is a gyakorlatban a magyar elnöki kegyelem? Ki gyakorolhatja és milyen esetekben?

Mint a kormányzati oldal tájékoztat:

az egyéni kegyelmezés jogát Magyaroszág köztársasági elnöke gyakorolja, akinek kegyelmi döntéseit Magyarország igazságügyi minisztere készíti elő és jegyzi ellen.

A kegyelmi eljárás hivatalból vagy az írásban benyújtott, saját kezű aláírással ellátott kérelemre indul.  Ilyen kérelem a büntetőeljárás megszüntetése, a még végre nem hajtott büntetés vagy intézkedés elengedése, illetve mérséklése, továbbá a büntetett előélethez fűződő hátrányok alóli mentesítés iránt nyújtható be.

Fontos azonban megjegyezni, hogy a kegyelmi kérelem benyújtásának a büntetőeljárás folytatására, valamint a büntetés-végrehajtás megkezdésére nincs halasztó hatálya, noha a kegyelmi eljárás során a miniszter által átruházott hatáskörben eljárva a parlamenti államtitkár elrendelheti a büntetés vagy a javítóintézeti nevelés végrehajtásának a köztársasági elnök döntéséig történő elhalasztását vagy félbeszakítását.

Ki nyújthat be kegyelmi kérelmet és annak mit kell tartalmaznia?

Kegyelmi kérelmet a terhelt, a védő, a terhelt törvényes képviselője, valamint a terhelt hozzátartozója nyújthat be. A kérelemnek tartalmaznia kell:

  • a terhelt személyes adatait,
  • a bíróság vagy (eljárási kegyelem esetén) ügyészség megnevezését, az ügydöntő bírósági határozat vagy (eljárási kegyelem esetén) a vádirat számát,
  • a kérelem célját, és
  • a kérelem indokait.

Mi történik a benyújtott kegyelmi kérelemmel?

A bíróság a kegyelmi kérelmet, a büntetőügy résziratait, valamint a további beszerzett iratokat (pl. pártfogó felügyelői környezettanulmány, büntetés-végrehajtási értékelő vélemény) azok beszerzését követően nyolc napon belül felterjeszti a miniszterhez.

A miniszter ezt követően a kegyelmi kérelmet minden esetben felterjeszti a köztársasági elnökhöz, aki indokolási kötelezettség nélkül dönt. A köztársasági elnök határozata a kegyelmi elhatározás napjával hatályos, de a miniszter ellenjegyzése szükséges a határozat érvényességéhez.

Érdekesség: a kegyelmi eljárás során személyes meghallgatásra nem kerül sor, valamint a folyamatban lévő ügyekről tájékoztatás is kizárólag írásban, a terheltnek vagy a kérelmezőnek adható.

Eljárási kegyelem esetén a kegyelmi döntésről szóló határozatot a terheltnek, a védőnek és a kérelmezőnek az a bíróság, illetve ügyészség kézbesíti, amely előtt az eljárás folyik. Végrehajtási kegyelmi kérelem vagy mentesítésre irányuló kegyelmi kérelem esetén a kegyelmi döntésről szóló határozatot az ügyben első fokon eljárt bíróság kézbesíti az elítéltnek és a kérelmezőnek. Ha az elítélt a szabadságvesztését vagy a javítóintézeti nevelését tölti, részére a kegyelmi döntésről szóló határozatot a miniszter a bv. intézet vagy a javítóintézet útján kézbesíti.

A köztársasági elnök határozatával szemben jogorvoslatnak, felülvizsgálatnak nincs helye.

Azonban, ha terhelt szeretne újabb kegyelmet benyújtani, arra a jogosultnak a fentiekben meghatározottak szerint van lehetősége.

***

Nyitókép: Mandiner/Földházi Árpád

***

 

Összesen 167 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Reszelő Aladár
2024. február 10. 09:16
Akkor ideje az indoklást bevezetni. Írja le az írnok, hogy a főnök mi alapján döntött. Nem nagy sztori, de sokkal nehezebb egy ilyen hecckampányt elindítani, ha le van írva, hogy “a terhelt pedofil cselekményt nem követett el, azzal nem vádolták meg, annyi bűne volt, hogy a főnökének hitt a rá bízott gyerekkel szemben, amiért a letöltött 1 év 5 hónap büntetés elegendő. Amúgy is már házi őrizetre rendelte a bíróság, részemről mehet Isten hírével”
bbalu56
2024. február 09. 13:34
Ez a novák meg a varga egy eszetlen nőszemélyek. Ha valaki történetesen az én asztalomra tenne egy hasonló irányu kegyelmi kérvényt úgy rúgnám ki hogy a lába nem érné a földet. Én nem beszélek 4 nyelven mint a novák még kívülről sem láttam a jogi egyetemet. De megvan a magamhoz való eszem . Nem úgy mint ennek a két agyatlan nő személynek. Gondolom nem funkcionális analfabéta ez két nő, csak értik amit eléjük raknak. Ja a komcsi libsi gender bal oldal DK-val az élen meg egy álságos szemforgató bagázs, csak ráfeküdtek az ügyre.
Namond
2024. február 08. 10:50
Gyurcsány! Soros! Brüsszel!
Szutykok
2024. február 08. 10:35
szutykok B_kanya 2024. február 08. 10:34 Hörögsz seggturkász gyimesi meg mocskolsz, csak a kurvanyád se érti, hogy mit:DDD Nyilván kínodban aminek nagyon örülök azért járok ebbe a náci csatornába befogott orral, hogy teleszarjam a pedofilszopó takonygerincű pofátokat:DDDDDDDDD
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!