Novák Katalin rekordot döntött – sőt, ezen a téren már Göncz Árpádot is megközelítette

2024. január 11. 16:53

Negyven kérelmet bírált el pozitívan tavaly a köztársasági elnök.

2024. január 11. 16:53
null
Baranya Róbert
Baranya Róbert

Összesen negyven személyt részesített elnöki kegyelemben a tavalyi évben  Novák Katalin köztársasági elnök – derül ki az Igazságügyi Minisztérium által közzétett statisztikából. Az adatok szerint 2023-ban 446-an nyújtottak be kegyelmi kérvényt, és a kérelmezők 8,97 százaléka részesült pozitív elbírálásában.

Ez arányait tekintve a legmagasabb a 2002-ig visszavezetett statisztikában, míg a számszerű adatok tekintve a második. 

Mádl Ferenc egykori államfő ugyanis 2004-ben 41 embernek adott kegyelmet, bár ekkor a tavalyinál jóval többen, 1266-ot adtak be kérelmet. 

A hvg.hu összesítése szerint ugyanakkor Novák Katalin volt az, aki leginkább megközelítette Göncz Árpád egykori államfő 1995-ös, 12,4 százalékos kegyelmi arányát.

Az elmúlt több mint húsz évben 2014-ben és 2018-ban. Áder János államfősége alatt részesültek a legkevesebben elnöki kegyelemben,

mindkét évben mindössze négy személy kapott kegyelmet. Ez arányaiban is negatív rekordot jelentett (0,53 és 0,88 százalék).

A 2023- magas arányban nagyban szerepet játszott, hogy Novák Katalin a pápalátogatás kapcsán 22 személy kegyelmi kérvényét írta alá egy napon, köztük a Hunnia-per vádlottjaiét, így Budaházy Györgyét is.

Az Alaptörvény értelmében a köztársasági elnök gyakorolja az egyéni kegyelmezés jogát. 

Az ezekben az ügyekben hozott döntéseit pedig nem köteles indokolni. 

Kegyelmi kérelmet a terhelt (eljárási kegyelmi kérelem esetében a gyanúsított, vádlott, végrehajtási kegyelem esetében pedig az elítélt), a védő, a fiatalkorú törvényes képviselője, valamint a terhelt hozzátartozója nyújthat be, megfelelő indokokkal illetve az ezt alátámasztó dokumentumokkal.

Nyitókép: Novák Katalin a Demográfiai Kerekasztal alakuló ülésén a Sándor-palotában 2023. november 6-án.(Fotó:MTI/Máthé Zoltán)

Összesen 16 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
bodrigyuri
2024. január 11. 22:47
Felköszöntötte a zsidesz szellemi hátországát adó bűnöző celebcigányt a félbuzi kakaduval. Ez tényleg mindent visz.
Kecmec
2024. január 11. 18:58
Qui se ressemblent s’assemblent. Ezt nem vártam az elnök asszonytól, az adócsaló és drogosan halálos balasetet végző familiával én azért közösséget nem vállalnék... azért mert az öreg Győző betolt a patkány feleségének alapitványába némi pénzt és azért kegyelmet kapott..... én közösséget nem vállalnék....a roma társadalom ennél tisztábban látja a dolgokat Un peu de sérieux et de dignité, Madame la Présidente.......s'il vous plaît!
grenki-2
2024. január 11. 18:12
Mért köszöntötte fel azt az INGYENÉLŐ, a liberális médiák által GAZDAGGÁ tett SENKIHÁZIT a győzikét?! Nagyon sok MAGYAR előtt LESZEREPELT novák is meg szíjjártó is!!!!!!!!!!!!!!!!
sentimental
2024. január 11. 17:56
Novákné Gyurcsánynénak kampányol ,meg a dékájának.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!