Nem véletlenül jött elő a megcsalt feleség – elemzővel vettük át a Borkai-ügyet

2023. szeptember 22. 16:09

Győr polgármesteri székéért egyelőre a szexbotrányba belebukó volt polgármester, a mostani városvezető és egy újságíró szállt ringbe, egyikük sem kíméli a másikat. Elemzőt kérdeztünk.

2023. szeptember 22. 16:09
null
Bokor Gábor
Bokor Gábor

Cikkünk írásakor három biztos induló van a győri polgármesteri székért: Dézsi Csaba András jelenlegi városvezető, aki a Fidesz színeiben, Borkai Zsolt volt polgármester függetlenként indul és Pintér Bence volt mandineres újságíró, akit egy új civil egyesület támogat

Mint ismert, a négy évvel ezelőtti választást megelőző kampány is forró volt a nyugat-magyarországi nagyvárosban, ugyanis akkor kerültek nyilvánosságra azok a felvételek, melyeken Borkai Zsolt akkori polgármester jachton könnyűvérű lányokkal múlatja az időt. 

A bíróság pont egy éve pénzbüntetére ítélte az egyik hölgyet, mivel a megállapításuk alapján személyes adattal éltek vissza, ők készítették anno azokat a felvételeket, melyek, ha egy időre is, de Borkai politikai karrierjébe kerültek. 

Újra a szeren

Dézsi Csaba András a nyár első napjaiban jelentette be, hogy folytatni kívánja megkezdett munkáját a megyeszékhelyen, Lázár János Építési és Közlekedési miniszter tudatta egy győri interjúban, hogy a városvezető számíthat a kormányra és a kormány is számít Dézsire. Borkai Zsolt pedig pár nap különbséggel ismertette, hogy szeretne visszatérni, az ATV-nek adott egyórás interjújában beszélt arról, hogy nem utóda, Dézsi ellen, hanem Győrért akar visszakerülni a város élére.

Ezt is ajánljuk a témában

Borkai azóta lapról lapra, tévéről tévére jár, ahol mindenhol próbálja megmagyarázni politikai visszatérését és az ominózus botrányának részleteit. Nem hiába élesedtek azok a hangok, melyek szerint pont azokat a portálokat haknizza végig, amelyek megbuktatták korábban. Az 24.hu-nak adott interjújában például azt mondta

Engem visszasírnak a győriek.”

A korábbi olimpiai bajnok tornászról Kubatov Gábor, a Fidesz pártigazgatója egy friss nagyinterjúban azt mondta, hogy Borkai a baloldal alternatív jelöltje lett, csak még nem vette észre. „Sosem tartottam túl okos embernek. Azt hittem, hogy megtalálta a békéjét, megúszta ezt a botrányt, és talán most már négy év után ki mer menni az utcára, az emberek közé” – vélekedett Borkairól Kubatov.

Ezt is ajánljuk a témában

Előjött a megcsalt feleség

Vasárnap Borkai Zsolt után a Heti Naplónak nyilatkozva színre lépett Borkainé Havassy Myrtill is, a volt tornász-polgármester felesége szintén Sváby Andrásnak elmondta, nem volt egyszerű megélnie érje szexbotrányát. Elmondta: harminc év után a házasságuk elfáradt 2019 őszére, egymás mellett voltak, de nem egymásért.

„Az, hogy megtörtént, a mai eszemmel azt mondom, hogy köszönöm szépen” – mondta Borkainé, aki szerint, lehet, hogy ha ez nem történik meg velük, már nincsenek együtt. Szavai szerint a megcsalás rádöbbentette arra, hogy „bármennyire is gyűlöli, utálja a férjét, valahol mélyén akkor is szereti”. Szerinte nem tudták volna ezeket az éveket egymás nélkül kibírni. Hangsúlyozta: „nem gondoltam egy pillanatig sem arra, hogy el szeretnék válni, inkább a megoldást kerestem.”

Ezt is ajánljuk a témában

De nem véletlen jött elő

Kiszelly Zoltán, a Századvég politikai elemzési igazgatója a Mandinernek elmondta, nem először láthatunk hasonlót a történelemben. ugyanis ez a tankönyv szerinti kárenyhítés, úgy fogalmazott, ha megnézzük a mintát, akkor ez az amerikai pártok elnökjelölő konvenciója adja, ahol először a család a biztosítja a résztvevőket a teljes támogatásáról. 

Az amerikai elnökjelölteknél is először a házastárs mondja azt, hogy támogatja, hogy párja több időt fog a politikával foglalkozni, mint a családjával”

 – jelentette ki.

A politológus lapunkkal közölte, hogy Borkai innentől kezdve az tudja majd mondani, hogy ők már mindent megbeszéltek, túl vannak a botrányon és rövidre akarja zárni a témát. Arra a kérdésre, hogy ilyen múlttal lehet-e valakinek jövője a politikában és szavazatokra tudja-e fordítani az ügyet, Kiszelly Zoltán úgy válaszolt, hogy láttunk már hasonlót a hazai belpolitikában Hunvald György személyében, aki egy más típusú botrány után tért vissza jelöltként. 

Benne van, hogy valaki elindul a és a választóktól várja a feloldozást. Ha megválasztják, akkor azt gondolja, hogy politikailag rehabilitálná. Hunvaldnak ez ‘19-ben például nem sikerült”

– fogalmazott Kiszelly Zoltán.

A Századvég politikai elemzési igazgatója azt mondta, a szavazók érzik, hogy hol van a támogatottság és nagyon sokan a pártembléma alapján szavaznak. „Az, hogy a Borkai a botránya után meg lett választva, az nem csak a személyének, hanem a Fidesz támogatásának is köszönhető” – közölte, majd úgy folytatta, nem automatikus az átszavazás és nem szabad azt gondolni, hogy ha valaki korábban rá szavazott, akkor a jövőben is rá fog.

A szakértő szerint jelenleg az a legnagyobb kérdés, hogy hány jelölt lesz és mennyire ábrándulnak ki a választók a pártok jelöltjeiből. Kiszelly Zoltán szerint Borkainak egyedül akkor van esélye, ha a civil jelölteknek áll a zászló. A hónap elején Dézsi Csaba András polgármester lapunknak arra a kérdésre, mit szól ahhoz, hogy Borkai Zsolt is indul a jövő évi választásokon, azt válaszolta: 

Mindenkinek jogában áll elindulni a polgármester választáson, aki rendelkezik „erkölcsi bizonyítvánnyal.”

***

Ezt is ajánljuk a témában

Nyitókép: MTI Fotó: Soós Lajos

Összesen 86 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Gyurcsany-embere
2023. szeptember 23. 19:55
Kár volt végignézni a partizán interjút, már az elején kiderült, hogy borkai egy elég egyszerű és buta ember, pont amilyet a fidesz bábuknak alkalmaz. Mivel egyszer kiesett a nyeregből támogatója úgysem lesz, nem tudom mit akar még a politikában. Az hogy az asszonyt is felhasználta és megkomponálták az ő interjúját is a szimpátiakeltéshez, az meg elég szánalmas.
olajfa1
2023. szeptember 23. 14:04
Napokban beszéltem egy győri szavazóval és ezeket mondta!: "Mondjuk.... -DE CSAK TÉTELEZZÜK FEL- hogy Borkait megválasztják! Akkor mi lesz? SEMMI!!! Lesz 15 -vagy több- mennyi városi "küldött"... Ennek nagy részét a FIDESZ be fogja húzni!... -most minden "küldött" FIDESZ-es!... /ha 3 "küldöttet" tud küldeni az "ellenzék"... már az is sok lenne... de akkor sincsen semmi esélyük és gyakorlatilag az van amit a FIDESZ akar!/ Ezért esélye sincsen az ellenzéknek -és Borkainak se- a győzelemre!!!... de ha győzne is akkor meg "BÉNA KACSA" LENNE a Győri közgyűlésben! Amúgy meg a győriek meg vannak elégedve a FIDESZ-el és Dézsi úrral is! Ezért az egész egy gumicsont az ellenzéknek meg az ATV-nek!...
Onurisz
2023. szeptember 22. 18:48
Borkai valóban nem lehet túl okos ember, ha azt hiszi, hogy ő nyerhet. Ebben az esetben azonban két alternatíva van. 1. A győri jobboldali szavazók alapvetően elégedettek Dézsivel és rá szavaznak, Borkai alig kap szavazatot és a Fidesz nyer. 2. A kormánypárti szavazók nem igazán elégedettek Dézsivel és elég sokan átszavaznak Borkaira ahhoz, hogy az ellenzéki közös jelölt megelőzze a Fideszt. Az utóbbi választások győri eredményeit nézve az ellenzéknek csak ilyen trükkel van esélye győzni. Ennek a taktikának a sikere vagy bukása tehát azon múlik, mit gondolnak a győri kormánypárti szavazók Dézsiről. Lázár már egyszer mellé nyúlt Hódmezővásárhelyen, ha ő támogatja Dézsit, az a nem győri kormánypártiak számára nem hangzik túl megnyugtatóan.
macskusz-4
2023. szeptember 22. 17:42
Nem lenghetett mindig a lovon. ( szexológus)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!