Nem véletlenül jött elő a megcsalt feleség – elemzővel vettük át a Borkai-ügyet

2023. szeptember 22. 16:09

Győr polgármesteri székéért egyelőre a szexbotrányba belebukó volt polgármester, a mostani városvezető és egy újságíró szállt ringbe, egyikük sem kíméli a másikat. Elemzőt kérdeztünk.

2023. szeptember 22. 16:09
null
Bokor Gábor
Bokor Gábor

Cikkünk írásakor három biztos induló van a győri polgármesteri székért: Dézsi Csaba András jelenlegi városvezető, aki a Fidesz színeiben, Borkai Zsolt volt polgármester függetlenként indul és Pintér Bence volt mandineres újságíró, akit egy új civil egyesület támogat

Mint ismert, a négy évvel ezelőtti választást megelőző kampány is forró volt a nyugat-magyarországi nagyvárosban, ugyanis akkor kerültek nyilvánosságra azok a felvételek, melyeken Borkai Zsolt akkori polgármester jachton könnyűvérű lányokkal múlatja az időt. 

A bíróság pont egy éve pénzbüntetére ítélte az egyik hölgyet, mivel a megállapításuk alapján személyes adattal éltek vissza, ők készítették anno azokat a felvételeket, melyek, ha egy időre is, de Borkai politikai karrierjébe kerültek. 

Újra a szeren

Dézsi Csaba András a nyár első napjaiban jelentette be, hogy folytatni kívánja megkezdett munkáját a megyeszékhelyen, Lázár János Építési és Közlekedési miniszter tudatta egy győri interjúban, hogy a városvezető számíthat a kormányra és a kormány is számít Dézsire. Borkai Zsolt pedig pár nap különbséggel ismertette, hogy szeretne visszatérni, az ATV-nek adott egyórás interjújában beszélt arról, hogy nem utóda, Dézsi ellen, hanem Győrért akar visszakerülni a város élére.

Ezt is ajánljuk a témában

Dézsi Csaba András lesz a Fidesz győri polgármesterjelöltje

Lázár János szerint jó polgármestere lett Győr városának.

Borkai azóta lapról lapra, tévéről tévére jár, ahol mindenhol próbálja megmagyarázni politikai visszatérését és az ominózus botrányának részleteit. Nem hiába élesedtek azok a hangok, melyek szerint pont azokat a portálokat haknizza végig, amelyek megbuktatták korábban. Az 24.hu-nak adott interjújában például azt mondta

Engem visszasírnak a győriek.”

A korábbi olimpiai bajnok tornászról Kubatov Gábor, a Fidesz pártigazgatója egy friss nagyinterjúban azt mondta, hogy Borkai a baloldal alternatív jelöltje lett, csak még nem vette észre. „Sosem tartottam túl okos embernek. Azt hittem, hogy megtalálta a békéjét, megúszta ezt a botrányt, és talán most már négy év után ki mer menni az utcára, az emberek közé” – vélekedett Borkairól Kubatov.

Ezt is ajánljuk a témában

„Engem visszasírnak a győriek” – magabiztos kijelentést tett Borkai Zsolt

A korábbi polgármester arra is kitért: „mocskos” kampányra számít.

Előjött a megcsalt feleség

Vasárnap Borkai Zsolt után a Heti Naplónak nyilatkozva színre lépett Borkainé Havassy Myrtill is, a volt tornász-polgármester felesége szintén Sváby Andrásnak elmondta, nem volt egyszerű megélnie érje szexbotrányát. Elmondta: harminc év után a házasságuk elfáradt 2019 őszére, egymás mellett voltak, de nem egymásért.

„Az, hogy megtörtént, a mai eszemmel azt mondom, hogy köszönöm szépen” – mondta Borkainé, aki szerint, lehet, hogy ha ez nem történik meg velük, már nincsenek együtt. Szavai szerint a megcsalás rádöbbentette arra, hogy „bármennyire is gyűlöli, utálja a férjét, valahol mélyén akkor is szereti”. Szerinte nem tudták volna ezeket az éveket egymás nélkül kibírni. Hangsúlyozta: „nem gondoltam egy pillanatig sem arra, hogy el szeretnék válni, inkább a megoldást kerestem.”

Ezt is ajánljuk a témában

Kubatov Gábor Borkairól: Sosem tartottam túl okos embernek

A Fidesz alelnöke sajnálná Győrt, ha az egykori polgármestert választanák meg.

De nem véletlen jött elő

Kiszelly Zoltán, a Századvég politikai elemzési igazgatója a Mandinernek elmondta, nem először láthatunk hasonlót a történelemben. ugyanis ez a tankönyv szerinti kárenyhítés, úgy fogalmazott, ha megnézzük a mintát, akkor ez az amerikai pártok elnökjelölő konvenciója adja, ahol először a család a biztosítja a résztvevőket a teljes támogatásáról. 

Az amerikai elnökjelölteknél is először a házastárs mondja azt, hogy támogatja, hogy párja több időt fog a politikával foglalkozni, mint a családjával”

 – jelentette ki.

A politológus lapunkkal közölte, hogy Borkai innentől kezdve az tudja majd mondani, hogy ők már mindent megbeszéltek, túl vannak a botrányon és rövidre akarja zárni a témát. Arra a kérdésre, hogy ilyen múlttal lehet-e valakinek jövője a politikában és szavazatokra tudja-e fordítani az ügyet, Kiszelly Zoltán úgy válaszolt, hogy láttunk már hasonlót a hazai belpolitikában Hunvald György személyében, aki egy más típusú botrány után tért vissza jelöltként. 

Benne van, hogy valaki elindul a és a választóktól várja a feloldozást. Ha megválasztják, akkor azt gondolja, hogy politikailag rehabilitálná. Hunvaldnak ez ‘19-ben például nem sikerült”

– fogalmazott Kiszelly Zoltán.

A Századvég politikai elemzési igazgatója azt mondta, a szavazók érzik, hogy hol van a támogatottság és nagyon sokan a pártembléma alapján szavaznak. „Az, hogy a Borkai a botránya után meg lett választva, az nem csak a személyének, hanem a Fidesz támogatásának is köszönhető” – közölte, majd úgy folytatta, nem automatikus az átszavazás és nem szabad azt gondolni, hogy ha valaki korábban rá szavazott, akkor a jövőben is rá fog.

A szakértő szerint jelenleg az a legnagyobb kérdés, hogy hány jelölt lesz és mennyire ábrándulnak ki a választók a pártok jelöltjeiből. Kiszelly Zoltán szerint Borkainak egyedül akkor van esélye, ha a civil jelölteknek áll a zászló. A hónap elején Dézsi Csaba András polgármester lapunknak arra a kérdésre, mit szól ahhoz, hogy Borkai Zsolt is indul a jövő évi választásokon, azt válaszolta: 

Mindenkinek jogában áll elindulni a polgármester választáson, aki rendelkezik „erkölcsi bizonyítvánnyal.”

***

Ezt is ajánljuk a témában

Dézsi Csaba András a Mandinernek: Borkai teljesen elvesztette a kapcsolatot a valósággal!

A győri polgármester lapunknak reagált elődje, Borkai Zsolt Partizánnak adott több mint öt órás interjújára. Dézsi szerint nem az a fontos, hogy mit mond, hanem hogy ki mondja.

Nyitókép: MTI Fotó: Soós Lajos

Kapcsolódó cikkek

 
 
 
 

Ezek is érdekelhetik