Szóváltások Szijjártóval, tweetek Orbánnak – így szól bele David Pressman a magyar belpolitikába

2023. június 17. 15:01

Az amerikai nagykövet megbízatásának kezdete óta igencsak aktivista szerepet visz, és a diplomácia hagyományos eszközein túl formabontó módszerekhez is folyamodik.

2023. június 17. 15:01
null

Ahogy arról beszámoltunk, a  péntek esti Budapest Pride megnyitóján felszólalt David Pressman amerikai nagykövet. A beszédét azzal kezdte, hogy épp a napokban ünnepelték 22. évfordulójukat partnerével, amelyre a közönség hatalmas tapssal reagált. A beszédben a magyar belpolitikai helyzettel és a kormány politikai álláspontjával is foglalkozott az amerikai nagykövet.

Most a teljesség igénye nélkül összegyűjtöttük David Pressman korábbi nyilatkozatait, megszólalásait, amikben a magyar belpolitikai helyzetet kommentálta és értékelte az amerikai nagykövet.

Sorost is védelmébe vette Orbánnal szemben

Ahogy korábban a Mandiner is beszámolt róla, Orbán Viktor miniszterelnök egy, a Keresztapából vett giffel reagált a hírre, hogy Soros György nyugdíjba vonul, és fia, Alexander Soros veszi át a helyét.

Pressman ezt nem hagyta szó nélkül, és

Twitter-bejegyzésben állt bele egyszerre Orbánba és a Keresztapa-filmekbe,

amikor azt írta:  „Az ilyen kutyafitty összeesküvés-elméletek pont olyanok, mint A keresztapa III. Kiszámíthatóak és aggasztóak.”

A magyar külpolitikát is az amerikai nagykövet akarná meghatározni

„Magyarország makacsul fenntartja, sőt tovább erősíti összekapcsoltságát Oroszországgal. (…) Helytelen továbbra is Oroszországra támaszkodni, miközben az megpróbálja lefejezni demokratikus szomszédját, Ukrajnát” – többek között erről is beszélt David Pressman amerikai nagykövet az amerikai-magyar tudományos együttműködés tiszteletére tartott fogadáson nemrég.

Az amerikai nagykövet korábban azt is nehezményezte, hogy a magyar kormány az Európai Unióban él a szerződések adta jogával, és ha a nemzeti érdekeivel ellentétes döntést akarnak tető alá hozni, akkor él a vétójogával. „Nehezen látjuk, hogy az emberi jogok orosz megsértői és az orosz háborús gépezethez hozzájáruló kínai vállalatok elleni szankciók blokkolása hogyan szolgálja Magyarország érdekeit” – fogalmazott Pressman.

Arról is beszélt már korábban, hogy a mihamarabbi béketárgyalás sürgetése nem jó megközelítés. Az ukrajnai magyar kisebbségek ügyét illetően pedig azt mondta, az USA hajlandó foglalkozni ezzel és segíteni, amennyiben „ez egy komoly probléma”.

Szijjártó vs David Pressman

Pressman és Szijjártó között hosszú hónapokon át szájkarate dúlt, a diplomáciában szokatlan módon

a nyilvánosság előtt, oda-vissza üzengettek egymásnak a felek.

A nagykövet többször is arról beszélt, hogy Magyarország továbbra is a Putyin által támogatott nézeteket hangoztatja. Ezt persze  Szijjártó Péter sem hagyta szó nélkül. „Kéretik nem gyarmatként tekinteni ránk senkinek a világon, hanem országként. Az ebből fakadó tiszteletet igenis elvárjuk mindenkitől, függetlenül a gazdasági erejétől, az elhelyezkedésétől vagy az adott ország méretétől” – reagált a külügyminiszter.

A magyar igazságszolgáltatással is voltak összetűzései

Még 2022-ben hatalmas hullámokat vert az ügy, amikor az USA budapesti nagykövetségén megtartott találkozón David Pressman az Országos Bírói Tanács (OBT) tagjaival, Vasvári Csabával és Matusik Tamással találkozott. 

A Kúria és az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke nagyon nem értett egyet a megbeszéléssel, Varga Zs. András például közfelháborodásra okot adó viselkedésként minősítette a bírók látogatását az amerikai követségen. Schiffer András ügyvéd, egykori politikus szerint sem elfogadható, hogy a két bíró felkereste a nagykövetet, ugyanakkor azt is botrányosnak tartja, hogy a sajtó egy része megtámadta és lemondásra szólította fel a két bírót.

Nem csak Magyarországon verte ki a biztosítékot a David Pressman által folytatott politikai aktivizmus

A tengerentúlon is ellenszenvet váltott ki a nagykövet gyakorlata. Tom Cotton republikánus politikus korábban védelmébe vette hazánkat, és úgy fogalmazott: „Nagykövetünk feladata Amerika érdekeinek előmozdítása és a NATO-szövetséges Magyarországgal való kapcsolat erősítése, és nem pedig az, hogy a vezetőire mutogasson, csak mert azok nem osztják az ő liberális érzékenységét. Amerika ennél jobbat érdemel a diplomatáitól” – közölte a szenátor.

***

Fotó: Facebook

Összesen 60 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
optimiska
2023. június 18. 11:53
A nyomósembernek már soha nem jön meg az esze. Tevékenysége méltó demens főnökéhez.
Lajoss
2023. június 17. 17:56
Elmondja a véleményét...ez miért baj?
Kétes
2023. június 17. 17:43
Egy provokátor prájdhónapja! A gond az hogy a Présember minden hónapban provokál. Milyen érdekes! Van ez a trió, mármint Pressman, Freund és a luxemburgi miniszterelnök (plusz Verhofstadt) akik ha kell, ha nem, beleszállnak Orbánba. Közös bennük, hogy valódi vitákban nem méretik meg magukat. Még igazi kérdésekre sem válaszolnak! Ja! És hazudnak!
Palatin
2023. június 17. 17:30
Én tulajdonképpen azt várom már, hogy mikor lesz Pankotai Lili az amerikai követség díszvendége. Gyöngyösi után ez több mint egy logikus lépés lenne. Pressman már biztosan dédelgeti ezt a gondolatot. Lilike nagyon bele passzol, a nagykövet úr ideológiai kacat-gyüjteményébe.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!