Két magyar bíróval találkozott az amerikai nagykövet

2022. október 29. 19:15

Vasvári Csabának és Matusik Tamásnak tisztában kell lennie azzal, hogy a mindenkori nagykövet az Egyesült Államok érdekeit és politikáját képviseli – állítja a Tűzfalcsoport.

2022. október 29. 19:15
null

Twitter üzenetben számolt be David Presmann amerikai nagykövet arról, hogy találkozott két magyar bíróval, Matusik Tamással és Vasvári Csabával, akik az Országos Bírósági Tanács (OBT) tagjai is – írja a Tűzfalcsoport. A blog információja szerint az ügy bírósági körökben megütközést keltett, van, aki szerint ez durva beavatkozást jelent a magyar igazságszolgáltatásba. Fordított eset nehezen képviselhető el, nagy botrányt okozna, ha a washingtoni magyar nagykövet bekéretné egy állami legfelsőbb bíróság néhány bíráját – írja a portál.

Azzal nem biztos, hogy tisztában van az amerikai diplomata – jelenti ki a Tűzfalcsoport –, hogy maga az OBT egyik állásfoglalásában is rögzítette, hogy a bírói Etikai Kódex az 1. cikke alapján, „a bíró az ítélkező tevékenysége során minden befolyástól mentesen jár el, érvényesítve a felekkel való egyenlő bánásmód elvét.

hogy bárkinek kedvez, eljárása és döntése pártos vagy előítéleten alapul. (…) A bírónak tartózkodnia kell a törvényhozó és végrehajtó hatalomhoz fűződő szükségtelen kapcsolatoktól és befolyásolástól oly módon, hogy ez kívülállók számára is nyilvánvaló legyen”.

Azzal viszont a magyarországi bíráknak kell tisztában lenniük, hogy az amerikai külügy leirata szerint a mindenkori nagykövet az Egyesült Államok érdekeit és politikáját képviseli – állítja a blog.

Nyitókép: Twitter

Összesen 276 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Varga László és akkor mi a picsa van
2022. október 31. 10:38
Nem lemondásra várni, hanem kirúgni! Mindkettőt.
sorivo4
2022. október 31. 02:49
Szóval nálunk nem kell karót nyelni. Amit nem szabad, az a belügyeinkbe való avatkozás. Amit folyamatosan elkövet.
sorivo4
2022. október 31. 02:42
Eleve politizálni csak részegen kezdünk el. Hülyék is lennénk józanan.
sorivo4
2022. október 31. 02:41
Ott kell kezdeni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!