Veszélyben a helyi vízbázis a debreceni akkumulátorgyár miatt? – a szakértő válaszol

2023. február 25. 20:00

Mindenhol a világon, így Európában is hatalmas verseny folyik az akkuipari beruházásokért, Magyarország pozíciója pedig kifejezetten erős ebben a versengésben – nyilatkozta a Mandinernek Kaderják Péter volt energiaügyi államtitkár, a Magyar Akkumulátor Szövetség elnöke, aki a környezetvédelmi aggályokra reagálva hangsúlyozta: sem a kínai beruházásban megvalósuló debreceni CATL-akkumulátorgyár, sem a hozzá hasonló fejlesztések nem veszélyeztetik a hazai vízbázist.

2023. február 25. 20:00
null
Helmeczi Zoltán

Miközben már a magyar kormánnyal nem épp baráti viszonyt ápoló Frans Timmermans uniós biztos is tömeges európai akkugyártást szorgalmazott a napokban, idehaza

egyes hírkommentátorok egyenesen a bős–nagymarosi vízlépcső körüli botrányt emlegetik a debreceni és a gödi akkumulátorgyár kapcsán.

Azzal kapcsolatban, hogy a heves reakciók mögött politikai hisztériakeltők, gazdasági ellendrukkerek vagy az ott lakók jogos félelmei állnak – vagy mindez egyszerre –, egyelőre inkább csak tippelni lehet.

Az igazsághoz talán az a megközelítés áll a legközelebb, mely szerint a helyiek valóban aggódnak az ilyen óriásberuházások és azok környezeti hatásai miatt, a megfelelő információszolgáltatás hiányát pedig igyekeznek kihasználni az ebből politikai hasznot remélő közéleti szereplők. Lapunk Kaderják Pétert kérdezte a témában, aki amellett, hogy a Magyar Akkumulátor Szövetség elnöke – korábban pedig energiahivatali elnök, majd energiaügyi-klímapolitikai államtitkár volt –, a zöldgondolkodásnak is elkötelezettje: alapítása óta vezeti a Műegyetem Zéró Karbon Központját, ahol azért dolgoznak, hogy tudásközpontként hozzájáruljanak hazánk 2050-re vállalt klímasemlegességéhez.

Kaderják Péter. Fotó: MTI/Kovács Tamás
Kaderják Péter. Fotó: MTI/Kovács Tamás

Miért lesz jó Magyarországnak, ha akkumulátorgyár épül Debrecenben?

„Némileg engem is váratlanul ért az akkumulátor-iparág körül kialakult vita. Azt ugyanis már-már természetesnek vesszük, hogy az akkuszektort húzó ágazattal, a járműgyártással – azon belül pedig az elektromobilitásra való átállással – kapcsolatban nem merülnek fel kérdőjelek. Hiszen gyakorlatilag senki sem vitatta-vitatja, hogy a magyar gazdaság szempontjából kiemelten fontos volt az olyan prémium autógyárak idetelepülése, mint az Audi, a Mercedes vagy éppen most a BMW. Márpedig az akkumulátor-előállítás ezekhez a nagy cégekhez kapcsolódik” – nyilatkozta a Mandinernek Kaderják Péter, aki már egy 2021-es Figyelő-interjúban is arról beszélt, hogy hazánknak akkumulátoripari nagyhatalommá kell válnia, hiszen ez a szegmens a karbonsemleges gazdaságra való átállás egyik kulcstechnológiája.

Az előrejelzések pedig egyértelműen azt mutatják, hogy az új típusú villamosenergia-tároló berendezések iránti kereslet a következő két-három évben, sőt két-három évtizedben – az elektromos autók és buszok, valamint a megújuló áramtermelők integrációját segítő hálózati tárolók terjedésével – robbanásszerűen fog nőni Európában.

A Zéró Karbon Központ vezetője szerint az akkuiparág jövőjéről idehaza kialakult hangos vitában fontos szerepet játszik az, hogy egy vegyipari tevékenységről van szó, ami azt jelenti:

ténylegesen vannak olyan kockázatok e gyárak működésével kapcsolatban, amelyeket kezelni kell.

Hozzátette, az sem tett jót az ágazat körüli közhangulatnak, ahogyan a Samsung gödi akkumulátorgyár-beruházásának a kommunikációja zajlott. Azt azonban mindenképpen meg kell érteni – folytatta –, hogy azok az emberek, akiknek a települése befogad egy ilyen üzemet, szeretnének tisztában lenni azokkal a potenciális kockázatokkal, amelyeket ez a fajta ipari tevékenység jelenthet. Ezért a megfelelő párbeszéd és információáramlás elengedhetetlen.

Debreceni akkumulátorgyár vízigénye: nincs veszélyben az ivóvízkészlet

A bírálók által legtöbbször emlegetett kritika a környezetvédelemmel, a környezetszennyezéssel függ össze, így a vízfelhasználáshoz és az ilyen üzemekben zajló szennyvízkezelés kérdéséhez kapcsolódik. A térképre rápillantva az látszik, hogy az országban már működő két akkugyár, a gödi és a komáromi, egyaránt a Duna mentén fekszik, ahogyan az Iváncsán épülő harmadik is.

„Vízgazdálkodásban, víziközmű-üzemeltetésben dolgozó kollégákkal konzultálva egyértelműen állítható: a Duna mentére települő üzemek vízfelhasználása ugyan nem jelentéktelen, de a vízkészleteket illetően semmiféle problémát nem jelent. A már működő gyárak tapasztalatai alapján pedig az is elmondható, hogy a kikerülő szennyvíz minőségét illetően eddig nem jeleztek olyan rendellenességet, amely szokatlan jelenségre utalna. A Duna menti üzemeknél tehát a vízgazdálkodás területén nem látszik probléma” – fejtette ki Kaderják.

A debreceni akkumulátorgyár helyszínéről

Debrecen – ahol a világ legnagyobb, kínai e-akkumulátor-gyártója építkezik – ugyan nem folyó mellett fekszik, de a napi vízutánpótlása a talaj- és a kisebb felszíni vizeknek köszönhetően 105 ezer köbméter körül alakul. A város déli ipari parkjának vízigénye pedig, ahol az akkuüzem is épül, a mostani ismeretek szerint napi 20 ezer köbméter alatt várható. Ebből a CATL – az első fejlesztési üteméhez kapcsolódó környezetvédelmi engedély szerint – napi 3200 köbméter körüli vizet használ majd, ráadásul e mennyiség jelentős része nem a napi vízutánpótlásból származik majd, hanem a város által egyszer már használt víz megtisztításából – ismertette az adatokat a debreceni akkumulátorgyár vízigénye ügyében a szakember, aki ezek alapján kijelentette:

A másik gyakran felmerülő ellenérv a légszennyezés. Erről az akkuszövetség elnöke azt mondja, bár valóban használnak ezek a gyárak vegyi anyagokat, de a jelenleg hatályos szabályok garantálják ezek megfelelő kezelését, ahogyan azt is, hogy a rendelkezéseket betartva nem kerülhetnek ki a környezetbe. „Egész egyszerűen az előírásoknak megfelelően kell működni, a hatóságoknak pedig be kell tartatniuk a szabályokat” – fogalmazott.

A Hajdú-Bihar Vármegyei Kormányhivatal a debreceni CATL-létesítmény környezethasználati engedélyének kiadásakor azt közölte: a lefolytatott összevont környezeti hatásvizsgálati és egységes környezethasználati engedélyezési eljárás a legalaposabb hatósági engedélyezési eljárások egyike, amely garantálja, hogy a beruházásnak a lehető legszigorúbb környezetvédelmi feltételeknek kell megfelelnie. A kiadott engedélyben a környezeti elemek, így például a talaj-, a levegő-, a természet-, a víz- és a zajvédelem érdekében számos kötelezettséget írt elő a beruházó számára a hivatal.

Az pedig egyáltalán nem újdonság, és érthető is, hogy a lakosságnak kérdései vannak egy akkuipari beruházással kapcsolatban. Kaderják Péter felidézte, hogy korábban a Pest megyei Sóskúton is felmerültek helyi aggályok, de jól sikerült a párbeszéd a civilek és a beruházók között, így minden kérdésre megoldást találtak, az üzem pedig teljesen korrektül működik.

Magyarország mint akkumulátorgyár-nagyhatalom?

A volt energiaügyi államtitkár arra szintén felhívta a figyelmet, hogy világszerte rengeteg olyan beruházás létesül, mint a gödi akkumulátorgyár vagy éppen a debreceni, és mindenhol, így Európa-szerte is hatalmas verseny folyik értük. Megjegyezte, az előny Kínáé, ahol a legtöbb e-autó fut az utakon jelenleg, de az Egyesült Államok ugyancsak jelentős kapacitásokkal rendelkezik már most, s számos újat is tervez: éppen a napokban jelent meg az a hír, amely szerint a Ford a CATL-lel együtt fejleszt, és 3,5 milliárd dolláros beruházással felépíti az USA első, autóipari hátterű, lítium-vasfoszfát akkumulátorokat előállító gyárát a michigani Marshallban, ahol 2026-ban kezdődhet meg a termelés.

A Ford emellett azt vállalta, hogy 2026 végéig 50 milliárd dollárt fektet be globálisan az elektromos autókba, és 2050-ig világszerte megvalósítja a karbonsemlegességet járművei, létesítményei és beszállítói lánca működésében.

A vállalat célja, hogy 2035-re az összes, Európában forgalmazott modellje zéró károsanyag-kibocsátású legyen, és hogy európai létesítményei, logisztikai tevékenységei és beszállítói már ekkortól karbonsemlegesen működjenek.

Az USA egyébként egy tavalyi törvénymódosítás révén becslések szerint 400 milliárd eurónyi kormányzati támogatást csatornáz a zöldtechnológiák amerikai piacra csábításába. Ebben pedig nagyon jelentős tétel az elektromobilitás és a hozzá kapcsolódó akkugyártás.

A beruházási verseny súlyát az is alátámasztja, hogy a Nemzetközi Energiaügynökség hosszú távú előrejelzése szerint a jövőbeni legfontosabb zöldtechnológiák közül a korszerű, nagy teljesítményű akkuknak lesz a legnagyobb piaca, az ezekkel összefüggő befektetések meg fogják haladni a nap- és a szélenergiára, valamint a hidrogénre épülő invesztíciók mértékét is. Ennek oka egyértelmű: az akkugyárak fogják előmozdítani világszerte az elektomobilitásra való átállást – idézte és kommentálta a jelentést az akkuszövetség elnöke.

Fotó: AFP/Loic Venance
Fotó: AFP/Loic Venance

Környezetszennyező járművek kiváltása elektromos autókkal?

Európában a legfontosabb politikai-gazdasági döntések már szintén megszülettek az elektromobilitás ügyében: a napokban az Európai Parlament is rábólintott arra a szabályozási csomagra, amelynek értelmében

2035-től a kontinensen már csak zéró kibocsátású gépjárműveket lehet majd forgalomba hozni.

A nagy európai járműgyártó cégek vezetői pedig már korábban úgy határoztak: erre a területre fókuszálják a jövőbeni fejlesztéseiket.

Lesz elég és megfelelő munkaerő Debrecenben és környékén?

Amellett, hogy a debreceni CATL-gyár kilencezer új munkahelyet ígér, minden bizonnyal a beszállítói hálózatban is komoly folyamatokat generál majd. „Nekünk azon kell dolgoznunk, hogy a hazánkba települő külföldi akkugyártók működésébe minél több hazai vállalkozás tudjon bekapcsolódni beszállítóként, fejlesztőként, kutatóként, és így a magyar hozzáadott érték a lehető legmagasabb legyen. A Magyar Akkumulátor Szövetségnek is az a fő küldetése, hogy ezt a folyamatot erősítse az értékláncon belül” – fejtette ki Kaderják Péter, jelezve, már most nagyon sokan jelentkeztek, hogy szeretnének részt venni ebben a párját ritkító fejlesztésben.

„Három-négy éve az akkuszektornak a magyar gazdasághoz való hozzájárulása még minimális volt, de 2021-ben az exportunknak már a 3-4 százalékát adta a villamosberendezés-gyártás, amelyen belül található az akkugyártás. Így ez az ágazat a hosszú távú növekedésünknek is kulcsterülete lehet” – mondta a szakember.

***

Nyitóképünkön talajelőkészítő munkálatokat végeznek a CATL leendő akkumulátorgyára területén a Déli Ipari Parkban, Debrecen közelében. Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Összesen 111 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
manitowoc
2023. február 26. 14:09
1.) Sajnálatos, hogy a Kaderjákkal készített interjúban a Mandiner újságírója (ki tudja miért?) valahogy "elfelejtett" rákérdezni, hogy mi lesz a CATL által gyártott, ELHASZNÁLÓDOTT akkumulátorokkal. Kaderják máshol, egy korábbi interjújában (némileg vonakodva) elmondta, hogy bizony, a magyarországi akkugyárak (így a CATL) felelőssége az általuk gyártott és 5-10 év után elhasználódott akkumulátorok begyűjtése, ártalmatlanítása, újrahasznosítása - függetlenül attól, hogy melyik országba került az a gépkocsi, amiben az akku működött. (Merthogy minden egyes akku saját azonosítóval kerül ki a gyárból.) 2.) A Kaderjákkal készített fenti interjúban szintén nem kerül szóba, hogy mi lesz a minőségi vizsgálat alapján selejtnek minősülő akkukkal, illetve a gyártás során keletkezett hulladékkal. Más helyről viszont azt lehet tudni, hogy ezeket ott, Debrecenben ártalmatlanítanák. Hogy ez milyen tevékenységekkel jár, azt egész pontosan lehet tudni a dél-koreai SungEel Hitech magyar vállalatától, ami a gödi Samsung SDI selejtes akkuit ill. gyártási hulladékát dolgozza fel 2 telephelyén (Szigetszentmiklóson és Bátonyterenyén). Tessék belenézni a bátonyterenyei dokumentációba: https://nmkh.hu/images/KVO/El%C5%91zetes/SungEel/SungEel_Hitech_Hungary_Kft._el%C5%91zetes_vizsg%C3%A1lat_0222_meghat_n%C3%A9lk%C3%BCl_HONLAPRA.pdf 3.) Valószínű, hogy az előző pontban olvasható ipari eljáráshoz hasonlóval kell majd ártalmatlanítani, feldolgozni, újrahasznosítani a magyarországi akkugyárak (köztük a CATL) által gyártott, IRDATLAN MENNYISÉGŰ (!!!) AKKUMULÁTORT - Magyarországon (hacsak nem akad majd más európai ország, ami a területére engedi ezt az ipari tevékenységet)...
masikhozzaszolo
2023. február 26. 12:48
A Duna tulajdonképpen már nem olyan hosszú, mert a Dunaújvárosi Vasmű az összes vizet megissza, és csak a izzadsága megy le tovább Paksra, hogy hűtse egy kicsit Paksot. Azon túl nincs is víz már. Csak a Sziklás Hegység.
Lajoss
2023. február 26. 10:28
Egy nagy,ártalmas összeszerelő-műhely lesz az országból..köszi,fidesz!
Mandolini
2023. február 26. 08:35
Ennyi egyetemi professzort még nem láttam ezen az oldalon, és mind azt mondja, hogy katasztrófa a beruházás. Rászabadították a kommentelőiket az lpm-sek a cikkre és rengeteg sületlenségeket hadoválnak össze. Ettől várják a kormányváltást. Hányingere van már minden logikusan gondolkodó embernek tőlük. Viszont ez az alapja 5. 2/3-nak!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!