Két éve még egyáltalán nem zavarta a környezetvédelem a baloldalt az akkumulátorgyárak kapcsán

2023. február 09. 11:07

Karácsony Gergely, Gyurcsány Ferenc és Jakab Péter még büntetésként élte meg, hogy nem Dunaújvároshoz tartozik az akkumulátorgyár, és így nem részesül a város az adójából. Környezetvédelmi szempontok akkor – érdekes módon – nem merültek fel.

2023. február 09. 11:07
null

Mint azt a Mandineren körbejártuk, az utóbbi időben igen hangsúlyos kritikákkal illeti a debreceni akkumulátorgyár kérdéskörét az ellenzék. Ezen cikkünkben idéztük például Szabó Tímeát, aki úgy fogalmazott, „újabb akkumulátorgyárat tervez a kormány. Normálisak ezek? Mennyire perverz aljasság, hogy Orbánék az éhbérért dolgozó emberek, az ivóvízkészleteinket elherdáló és a legkörnyezetpusztítóbb országot akarják hazánkból csinálni!”; de megemlítettük Fekete-Győr Andrást is, aki a következőt mondta a beruházással kapcsolatban: „ilyen az, amikor az elnyomó rendszer képviselői nem a gondosan kiválogatott sajátjaikkal, hanem az istenadta néppel találják szembe magukat. Akik tíz, sőt száz év múlva is szeretnének ivóvizet maguknak és unokáiknak, és nem akarnak egy környezetszennyező kínai gigagyárat a szomszédba”.

Két év hosszú idő?

A debreceni akkumulátorgyárral kapcsolatos környezetvédelmi aggodalmakra mindenképp érdekes fényt vet egy két évvel ezelőtti eset, egész pontosan Dunaújváros helyzete.

A Telex erről úgy írt:

Karácsony Gergely, Jakab Péter és Gyurcsány Ferenc is leutazott Dunaújvárosba, hogy Kálló Gergellyel és Pintér Tamással közös sajtótájékoztatót tartsanak,

miután kiszivárgott egy előterjesztés, amely szerint különleges gazdasági övezetet alakítanának ki Iváncsa és Rácalmás közigazgatási területén, Adony és Kulcs bevonásával. Ezzel a lépéssel több milliárd forintos iparűzési adótól esne el Dunaújváros, ami az ellenzéki pártok vezetői szerint a Fidesz bosszúja a 2019-es választási vereség után”.

Bár a cikkben ez csak a legutolsó bekezdésben, egy mondat erejéig merül fel, de fontos részlet, hogy Dunaújváros esetében is egy akkumulátorgyárról van szó, mégpedig a koreai SK Innovation cég beruházásáról. Erről a Népszava úgy ír, hogy „az eddigi legdrágább hazai zöldmezős beruházás 681 milliárd forintból valósul meg, az ennek eredményeként beinduló üzem 2500 embernek ad munkát, és évente 430 ezer autókba szánt akkumulátor készül itt”.

Pénz igen, környezetvédelem nem

Érdekes módon ekkor azonban még nem volt szó környezetvédelmi szempontokról az ellenzék részéről. Az akkori kritikák lényege arról szól, hogy egy előterjesztés értelmében a kormány különleges gazdasági övezetet alakítana ki Iváncsa és Rácalmás közigazgatási területén, Adony és Kulcs bevonásával.

Az ellenzék aggálya ezzel kapcsolatban az volt, hogy – mint a Telex fogalmaz – „ezzel a lépéssel több milliárd forintos iparűzési adótól esne el Dunaújváros”, a Népszava pedig egyenesen azt a kérdést feszegette, hogy 

az viszont felvethető, hogy miért nem Dunaújvárosban épül meg az akkumulátorgyár?”

Ezeket az aggályokat járták körbe egy sajtótájékoztatón az ellenzéki politikusok 2021 nyarán.

Az ellenzéki politikusok dunaújvárosi sajtótájékoztatóját megtekintheti itt:

Nyitókép: Képernyőfotó

Összesen 68 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Hoth
2023. február 10. 14:27
A baloldalt az zavarja,amire épp felkérik őket....ha épp úgy van, a transzneműek házassága gyerekkel..vagy migráns átoperálása pedagogussá,vagy nemváltásra készülő fenntartható akkumlátorgyár..teljesen mindegy..politikai prostituáltak,annak a faszát szopják ahonnan remélnek vmit... kizárólag erre birják hasznalni a politikai tőkéjüket
LancelotDuLac
2023. február 09. 22:07
"Két éve még egyáltalán nem zavarta a környezetvédelem a baloldalt az akkumulátorgyárak kapcsán" Nem hát - a sorozatos kínai biznisz és a közpénz lenyúlás zavarja!!! hogyha kínai biznisz a "szuverenitás" jegyében, - akkor mindig a magyar társadalom és a közpénz kárára - a mérhetetlen lopásra, gazdagodásra ment ki a játék" - Csak néhány igazán nagy lenyúlás (persze letitkosítva) lélegeztetőgépek( horkolás gátlók) milliárdokért, maláj zugkereskedővel, Fudan egyetem, Belgrád vasút..kínai vakcina.. - aztán itt van a másik, hogy nyavalyognak az ukrán kukorica és búza silány minőségén, miközben a legjobb minőségű termőföldeket eladják, kiárusítják a kínaiaknak.
VerdbenekhyKeményFarkas
2023. február 09. 16:26
Nem a baloldalnak van baja a kínai akkumulátor gyárakkal, hanem a helyi lakosoknak, akik az utódaiknak is tiszta vizet, levegőt és termőföldet akarnak! Épüljön Felcsúton! Ott nyilván senkit sem zavarna...
Kristály
2023. február 09. 14:08
Az ellenzék azzal a gyáral befektetéssel kellene hogy ékeskedjen amit ők hoznak az országba. Nem az orbán kormány páva tollával akarjanak ékeskedni és fenyegetőzni. Semmit nem tettek hogy 1db munkahely legyen, ki mit vet azt arat.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!