Itt a tíz neves pszichiáter és pszichológus, akik nekimentek a gyermekvédelmi törvényt elítélő „szakmai” állásfoglalásnak

2022. március 21. 12:52

Közzétette kritikáját a gyermekvédelmi törvényt elítélő „szakmai” állásfoglalásról tíz neves pszichiáter és pszichológus. Felidézzük a történetet, mutatjuk a neveket, s hogy mi várható.

2022. március 21. 12:52
null

Tíz neves pszichiáter és pszichológus tett közzé kritikát az Értékközpontú Pszichológusok Munkacsoportja honlapján a Magyar Pszichiátriai és a Magyar Pszichológiai Társaság gyermekvédelmi törvényt kritizáló, januári „szakmai” állásfoglalása kapcsán. 

Mint arról cikksorozatban beszámoltunk: politikai viták középpontjába került a pszichiáter és pszichológus szakma, miután a Magyar Pszichológiai Társaság és a Magyar Pszichiátriai Társaság, kiegészülve a Magyar Szexuális Medicina Társasággal közzétett egy, a gyermekvédelmi törvénnyel kapcsolatos „szakmai állásfoglalást”. A január 22-én, Balázs Judit addigi elnök leköszönése előtt pár nappal kelt dokumentum mindenféle tudományos alátámasztás nélkül, a szakmai tekintély felhasználásával kijelenti: a szexuális orientáció és a nemi identitás nem változtatható meg sem neveléssel, sem másmilyen „környezeti hatással”, ezzel utalva az lmbtq-propaganda iskolai betiltására. 

Érdekes fejlemény, hogy azóta az Egyesült Államokban a magyarra kísértetiesen hasonló törvényt hozott Florida, és készül hozni Georgia, az amerikaiak kétharmadának egyetértésével, mivel egyre gyakrabban fordul elő, hogy az iskolák egyrészt egyetlen igazságként tanítják az LMBTQ-és gender-ideológiát, másrészt eltitkolják a szülők elől, ha fiuk lánynak, lányuk fiúnak képzeli magát. (A kamasz lányok között dúló „transzjárványról” itt olvashat.)

Az állásfoglalással egyet nem értő tíz szakember:
Prof. Dr. Bánki M. Csaba, az MTA doktora, c. egyetemi tanár,
Prof. Dr. Fekete Sándor, PhD, ny. tanszékvezető egyetemi tanár,
Dr. Frecska Ede, PhD, tanszékvezető egyetemi docens,
Dr. Herold Róbert, PhD, egyetemi docens,
Prof. Dr. Janka Zoltán, az MTA doktora, ny. tanszékvezető egyetemi tanár,
Prof. Dr. Kálmán János, az MTA doktora, tanszékvezető egyetemi tanár,
Dr. Kelemen Oguz, PhD, Tanszékvezető egyetemi docens,
Prof. Dr. Perczel-Forintos Dóra, PhD, Intézetvezető egyetemi tanár,
Prof. Dr. Rihmer Zoltán, az MTA doktora, Széchenyi-díjas c. egyetemi tanár az Európai Tudományos és Művészeti Akadémia tagja és
Prof. Dr. Tényi Tamás, az MTA doktora, tanszékvezető egyetemi tanár.

Prof. Dr. Bánki M. Csaba, az MTA doktora, c. egyetemi tanár, Prof. Dr. Fekete Sándor, PhD, ny. tanszékvezető egyetemi tanár, Dr. Frecska Ede, PhD, tanszékvezető egyetemi docens, Dr. Herold Róbert, PhD, egyetemi docens, Prof. Dr. Janka Zoltán, az MTA doktora, ny. tanszékvezető egyetemi tanár, Prof. Dr. Kálmán János, az MTA doktora, tanszékvezető egyetemi tanár, Dr. Kelemen Oguz, PhD, Tanszékvezető egyetemi docens, Prof. Dr. Perczel-Forintos Dóra, PhD, Intézetvezető egyetemi tanár, Prof. Dr. Rihmer Zoltán, az MTA doktora, Széchenyi-díjas c. egyetemi tanár az Európai Tudományos és Művészeti Akadémia tagja és Prof. Dr. Tényi Tamás, az MTA doktora, tanszékvezető egyetemi tanár.

Mindkét szervezet felső vezetése veszélyes játékot játszva megkerülte a szélesebb vezetőséget és a tagságot. (Bővebben minderről itt.) Közleményben tiltakozott Császár-Nagy Noémi, aki mindkét szervezetnek a tagja, a Pszichológiai Társaság klinikai szakpszichológiai szekciójának a vezetője. Ugyancsak megkeresésünkre tiltakozott Kosza Ida főorvos-pszichiáter, a Pszichiátriai Társaság vezetőségi tagja. A közleményről vita alakult ki az utóbbi szervezetben. Amikor megkerestük Balázs Juditot, a pszichiátertársaságnak az állásfoglalás után pár nappal távozott elnökét, illetve F. Lassú Zsuzsát, a pszichológustársaság LMBTQ-szekciójának vezetőjét, Balázs Judit nem reagált, F. Lassú pedig sértődött levéllel válaszolt.

Bánki M. Csaba, a Magyar Pszichiátriai Társaság egyik alapító tagja, pszichofarmakológus kutató, a Magyar Tudományos Akadémia doktora, az MPT Biológiai Pszichiátriai Egyesületének elnöke interjút adott a Mandinernek február 18-án, amelyben kifejtette: az állásfoglalás nem tekinthető tudományosnak, mivel dokumentálatlan, nem érvel és nem következtet. Emellett az abban foglaltak nem váltak a magyar pszichiáterek többsége által támogatott és közösen képviselt véleménnyé. Hozzátette: vele együtt tíz vezető pszichiáter nyílt levélben jelezte, hogy az állásfoglalással ilyen formában nem értenek egyet és annak visszavonását javasolják. Többségük egyetemi tanár, MTA-doktor, tanszékvezető, de akad köztük Széchenyi-díjas professzor is. (A névsort lásd feljebb.) Interjút adott közülük lapunknak Perczel-Forintos Dóra tanszékvezető egyetemi tanár, klinikai szakpszichológus, pszichoterapeuta is.

A társaság először rugalmatlansággal és kompromisszumképtelenséggel vádolta a tízeket, a velük való online egyeztetést pedig azzal kezdték, hogy szakmai vitát nem nyitnak. Eközben valójában a társaság állította kész tények elé a tagságot, és zárkózott el a vita elől. Megígérték a tízek nyilatkozatának közzétételét is, de azt csak a honlapon regisztrált tagok olvashatják. Erről 30 napos vitát rendeztek, maximum 150 szavas hozzászólásokkal. 

A tíz pszichiáter most felvállalva nevét közzétette kritikája összefoglalóját az Értékközpontú Pszichológusok Munkacsoportjának honlapján, s azt mi is szemléztük. A szöveg rámutat, hogy tévedés a két MPT januári állásfoglalásának legtöbb állítása, például a szexuális orientáció egyáltalán nem pusztán biológiailag meghatározott,  a nemi identitás kialakulásában sem csupán a genetika és a biológiai játszik közre, hanem a pszichoszociális fejlődés és a környezeti tényezők is; hogy szemben az állásfoglalás megjegyzésével vannak olyan kutatások, amelyek szerint a meleg párok által nevelt gyermekek közt arányaiban magasabb a homoszexuálisok aránya. 

A tíz pszichiáter kritikájának összefoglalója azzal zárul: „Összefoglalva: az állásfoglalás kiegyensúlyozatlan és számos tudományosan alá nem támasztott állítást tartalmaz. Egyoldalú nézőpontot képvisel, miszerint »a nemi identitás és a szexuális orientáció kialakulása környezeti hatással (pl. neveléssel, „propagandával”) nem befolyásolható«, és ez a nemzetközi és a hazai szakirodalommal is ellentétben áll. A megcélzott törvénnyel szemben megfogalmazott kritikája nem mondja meg, hogy a törvény melyik paragrafusa veszélyeztet, pontosan kiket veszélyeztet, és miért csak egy részt veszélyeztet, illetve kiket stigmatizál és kitől zár el bármiféle információt.”

Értesüléseink szerint a társaság vezetése arra készül, hogy a választások előtt egy nappal, április 2-án, szombaton kompromisszumosnak nevezett új közleményt tesz közzé, ám annak megszövegezését rábízták egy olyasvalakire, aki a januári állásfoglalást teljes mellszélességgel támogatta. 

Összesen 111 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
samuka
2022. március 21. 17:08
Elnézést kérek, de külön tiszteletem Prof. Dr. Rihmer Zoltán felé.
budapesti
2022. március 21. 16:40
Csak tájékoztatásul - a népszavazáshoz is -, hogy a ballibek mit értenek azon, hogy "a gyereknek joga van hozzá"... Kanadában már egy lépéssel előbbre járnak, így lehet látni, merre vezeti az USA-t meg a világot és benne minket Biden és az ő Demokrata Pártja. A kanadai Vancouver városában 2018-ban Robert Hooglandnek a 13 éves lányát az apja háta mögött belemanipulálta egy iskolapszichológus (bizonyos Wallace Wong) abba, hogy képzelje magát fiúnak. Tehát mesterségesen transzszexuálissá tette, illetve „transzneművé”. Mire az apja megtudta, már késő volt. Mikor kiderült, hogy tiltakozik ez ellen, a gyámügy elvette tőle a gyermekét. Majd az ügyész beperelte és egy bíró börtönbüntetésre ítélte őt, amiért nem volt hajlandó a lányára mint a fiára utalni, sőt, a bírói tilalom ellenére nyilvánosan tiltakozni mert az egész ellen ahelyett, hogy síri csöndben hallgatott volna róla.
Reszelő Aladár
2022. március 21. 16:36
Nekünk kell megmutatni, hogy ezzel az lmbtq szarsággal sem megvezetni sem megszivatni nem fognak minket. Kijöhetnek április 2-án szinte bármivel, az másnapra nem fog befolyásolni érdemben sokmindent. Szavazzon mindneki, aki választani megy és legyen meg a többség. De ha csak relatív többség lesz meg, akkor is törvényt hozhat az Országgyűlés.
nempolitizálok
2022. március 21. 15:57
Akik viszont előterjesztették, azok nevei hol vannak? Szégyenlik?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!