Kemény harcok várhatóak az előválasztásokon az esélyes választókerületekben

2021. március 29. 12:00

A Momentum és a DK több helyen már megnevezte jelöltjeit az előválasztásra, a többiek még kivárnak. A legnagyobb csaták ott várhatók, ahol az ellenzék győzött három évvel ezelőtt. Esélylatolgatás.

2021. március 29. 12:00
null
Almási B. Csaba
Almási B. Csaba

Az országban tizenöt, ebből Budapesten tizenkét egyéni választókerületben (vk.) nyert ellenzéki jelölt a 2018-as parlamenti választáson. A győztesek közül nyolcan az MSZP-Párbeszéd politikusai, hárman DK-sok, valamint egy-egy jobbikos, LMP-s, együttes, illetve független. Ezek után nem meglepő, hogy a szocialisták ragaszkodtak a legjobban ahhoz, hogy ott ne tartsanak előválasztást, ahol ellenzéki jelölt győzött három évvel ezelőtt.

Ezt azonban megtorpedózták a többiek, elsősorban azok, akik három éve nem szereztek mandátumot, vagyis az egyébként is megerősödött Momentum, valamint a DK, amely most az ellenzék vezető ereje, illetve a Jobbik. A baloldali-liberális pártok erőviszonyainak megváltozása, a köztük több helyen kialakult konfliktusok miatt ezeken a helyeken nagyon érdekes küzdelmek alakulhatnak ki az előválasztáson, ahogy a miniszterelnök-jelölt-jelöltek meccse sem ígérkezik unalmasnak. A legtöbb jelöltet a DK, továbbá a Momentum nevezte meg, érdekes, hogy az MSZP eddig csak Komjáthy Imre indítását jelentette be Csepelen, bár több vk-ban ki lehet számítani, ki lesz az emberük.

Vidékről kevés hírt hallani

A pécsi székhelyű Baranya 1. számú vk-ban 2018-ban az egykori MDF-es közgazdász, a KSH volt elnöke, Mellár Tamás nyert – alig több mint két százalékponttal előzte meg a kormánypárti Csizi Pétert – függetlenként, de az ellenzéki pártok támogatottjaként. Később – korábbi ígérete ellenére – beült a Párbeszéd frakciójába, az MSZP-s Burány Sándorral együtt. A Momentum itt 2022-ben a szóvivőjét, Nemes Balázst indítja, a DK a nem túl ismert Auth István önkormányzati képviselőt. Mellárnak kifejezetten jók az esélyei, hiszen népszerű, országos politikus.

A szegedi székhelyű Csongrád 1. számú választókerületében az MSZP-s Szabó Sándor nyolc százalékpontot vert a fideszes Bartók Csabára, de nem lehet még tudni, hogy rajta kívül kik szállnak majd az előválasztási ringbe. Bárkik lesznek is, inkább ismétlés várható.

Dunaújvárosban (Fejér megye 4. számú vk.) a jobbikos Pintér Tamás szerzett mandátumot (négy százalékponttal előzte meg a fideszes Galambos Dénest), de inkább a polgármesterséget választotta, és lemondott. Az időközi országgyűlési választás után Kálló Gergely kapta meg a parlamenti helyet. Minden bizonnyal Kálló részt vesz az előválasztáson, s nem rosszak az esélyei sem, a DK a geográfus, volt képviselőjelölt Huszti Zsoltot állítja csatasorba.

Csárdi Antal, az LMP egyik frakcióvezető-helyettese Keresztes László Lóránt, az LMP új frakcióvezetőjének sajtótájékoztatóján az Országgyűlés Irodaházában 2018. szeptember 4-én. (MTI/Koszticsák Szilárd)

Belvárosi küzdelmek

A fővárosban nagyobb mérkőzések várhatók, ez igaz mindjárt az 1. számú, belvárosi választókerületre. Itt V. Naszályi Márta, Fekete-Győr András és Juhász Péter visszalépésének köszönhetően némi meglepetésre győzni tudott 2018-ban a zöldséges LMP-s Csárdi Antal, aki kissé kilóg a mostanra igencsak leamortizálódott zöld párt környezetvédő, a fenntartható fejlődésért küzdő értelmiségi csapatából. Neki a momentumos Gelencsér Ferenccel (jelenleg budavári alpolgármester), a DK-s Nagypál Anikó önkormányzati képviselővel, s talán a jogász végzettségű szocialista Bárándy Gergellyel – aki parlamenti képviselő is volt, ám 2018-ban visszavonult a politikából – kell megküzdenie majd a jelöltségért. Megjósolhatatlan, ki nyer,

Csárdi egyáltalán nem lehet biztos abban, hogy ismételhet.

Terézvárosban és Erzsébetvárosban (5. számú vk.) a DK-s Oláh Lajos már két választást is nyert, a harmadikat azonban nem biztos, hogy meg fogja. A két kerületben erős Momentum ugyanis harcba szólította az egyik alapítóját, a korrupcióvadász Tompos Mártont. Tompos mellett szól, hogy a momentumos hatodik kerületi polgármester, Soproni Tamás a legutóbbi napokig csendben tette a dolgát (a Fidesz szerint úgy, hogy gyakorlatilag nem csinál semmit), ám a napokban robbant a bomba: összetűzésbe került a koalíciójának egyik szocialista tagjával. Kiderült ugyanis, hogy Bálint György állítólag a szintén szocialista volt alpolgármesternek, a kétszeres elítélt Hatvani Csabának egy fiktív kölcsönszerződéssel segített abban, hogy ne tudja behajtani az önkormányzat az ingatlanmutyik miatt indított büntetőperben megítélt kártérítés egy részét.

A szomszédos hetedik kerület azonban már sokkal régebb óta hangos a botrányoktól.

A teljesség igénye nélkül: bitcoin-vásárló DK-s képviselő, a 100 tagú cigányzenekar és a Heti tv kiebrudalása, politikai leszámolás egy fideszes politikussal szemben, a zeneiskolától elvett épület. S mindezekért Oláh párttársa, Niedermüller Péter polgármester tehető felelőssé. A Mindenki Magyarországért Mozgalom Almási-Kecskés Gusztáv jogász-közgazdász lokálpatriótának szavaz bizalmat, aki húsz éven keresztül a KDNP tagja volt. Oláh mindent bevet, de az ilyen belvárosi kerületekben sokkal inkább pártokra, mint személyekre szavaznak még az egyéni választókerületekben is, így akár Tompos is befuthat.

Ahol az lenne a meglepetés, ha meglepetés lenne

Meglepő, hogy a 13. kerületben a DK (Keszthelyi Dorottya önkormányzati képviselőt) és a Momentum (Naszádos Zsófiát) is indít jelöltet, hiszen itt Tóth József MSZP-s polgármester emberei verhetetlennek tűnnek. Hiszékeny Dezső az MSZP és a Párbeszéd színeiben 2018-ban csaknem kétszer annyi szavazatot kapott a parlamenti választáson, mint legfőbb riválisa, a fideszes-KDNP-s Harrach Tamás. (Itt indult egyébként Hajnal Miklós, a Momentum elnökségi tagja, de a szavazatok mindössze 2,6 százalékát szerezte meg. Hajnal az előválasztáson a Hegyvidéken, a 12. kerületben méreti meg magát, ahol komoly esélye van.) Naszádi, illetve Keszthelyi – vagy akik még indulnak – nem valószínű, hogy labdába tudnak majd rúgni a jelenlegi parlamenti képviselő, Hiszékeny Dezső mellett.

Szél Bernadett és Hadházy Ákos gratulálnak a Momentum Mozgalom mandátumot szerzett képviselőinek, Cseh Katalin EP-listavezetőnek és Donáth Annának, valamint a párt elnökének, Fekete-Győr Andrásnak a Dürer Rendezvényházban  2019. május 26-án (MTI/Illyés Tibor)

Zugló az egyik legérdekesebb, legizgalmasabb előválasztás helyszíne lesz – erről már írtunk korábban. Pár héttel ezelőttig halál nyugodt lehetett a Szombathelyről ide emigrált szocialista Tóth Csaba, hiszen 2014 után 2018-ban annak ellenére is simán (12 százalékponttal) verte Jelen Csabát (Fidesz-KDNP), hogy volt jobbikos, LMP-s, momentumos, munkáspárt és kutyapárti ellenfele is. Ám most a Momentum rászervezte az ellenzék egyik legagilisebb politikusát, Hadházy Ákost, aki magára mint a korrupció elleni harc felkent védőszentjére tekint, ráadásul a Mindenki Magyarországa Mozgalom és a kerületben jelentős erőt felmutató CivilZugló Egyesület is támogatja.

Tóthtal persze nem lesz könnyű dolga, hiszen nem szívbajos politikus, Szombathely után Zuglóban is meglehetősen szokatlan módszerekkel növelte a pártszervezet taglétszámát, aminek következtében ő lett a 14. kerület erős embere az MSZP-ben. De Tóth módszereiről Karácsony Gergely is tudna mesélni, egy hangfelvétel tanúsága szerint még a megválasztása előtt azt mondta a főpolgármester, hogy az MSZP-s politikus többször megfenyegette a családját, majd azt is: „Ha én visszamegyek Zuglóba, akkor engem elásnak (...) tudnék mesélni néhány sztorit”. Az más lapra tartozik, hogy utána demonstratívan ölelgették egymást egy közös fotón, mintha mi sem történt volna, ám ezeken a mondatokon nehéz túllépni, még akkor is, ha Tóth szerint összevágott felvétel volt. Ennek megfelelően

Hadházy jelölt-jelöltségének bejelentése után azonnal megkezdődött a Hadházy-Tóth-csörte.

Ha Fekete-Győr András momentumos elnök és Hadházy nem is mondta ki egyértelműen, hogy Zuglóban az MSZP és vele együtt Tóth is korrupt, teljesen egyértelműen utaltak erre. Tóth azzal vágott vissza, hogy Hadházynak fogalma sincs a zuglói ügyekről, és a Facebook-oldalán megosztott egy videót, amelyben Ludas fideszes polgármestere nekitámadt a független képviselőnek, miután azt állította, a helyi piacra kapott 25 millió forintos támogatásból csak négy fából készült bódét helyeztek el és letérkövezték a területet. A napokban pedig Tóth a Költészet világnapján feltehetően Hadházynak üzent Radnóti Nem tudhatom című versével, utalva arra, hogy a független politikusnak nem sok köze van Zuglóhoz. Mellesleg Tóth is csak pár éve kötődik a 14. kerülethez, élete nagy részét vidéken töltötte, Zalaegerszegen született, Miskolcon járt egyetemre, Szombathelyen kezdte a politikai pályafutását. A következő hónapokban további, még érdekesebb, izgalmasabb csörtéknek lehetünk tanúi.

Burány Sándor, a Párbeszéd képviselője védőmaszkot visel a koronavírus-járvány miatt az Országgyűlés plenáris ülésén 2020. október 12-én (MTI/Kovács Tamás)

Kőbánya csendes, Kispest forrong

A 9. választókerület két kerület egy-egy részéből áll, nagyrészt a 10.-ből (Kőbánya), illetve a 19. kerület (Kispest) egy kisebb hányada tartozik oda. Három évvel ezelőtt a szocialista Burány Sándor másfél százalékponttal nyert György István korábbi 10. kerületi polgármesterrel szemben, aki most államtitkárként dolgozik, majd a Párbeszéd frakciójába ült be. Burány – bár még nem jelölték hivatalosan – biztos elindul újra, hiszen régi motoros, már az MSZMP-nek is tagja volt a nyolcvanas években, a rendszerváltás után Kispesten többször nyert egyéni választókerületben.

Úgy tudjuk, a DK Arató Gergellyel száll ringbe. A párt oktatáspolitikusa Kőbányán kezdte szocialista színekben a politikai pályafutását, a Gyurcsány-kormányban egészen az államtitkári rangig vitte. Új pártjában egyre aktívabb az utóbbi időszakban, gyakorlatilag minden politikai kérdésben megnyilvánul. A Momentum Paróczai Anikóval képviselteti magát az előválasztáson. Ő a kispesti önkormányzatban képviselő,

ez a kerület pedig hírhedtté vált az elmúlt hónapokban a Lackner-Gajda-Kránitz-trió működése nyomán.

Mint ismeretes, a most már független, korábban MSZP-s önkormányzati képviselő, Lackner Csaba arról dicsekedett egy nyilvánosságra került videófelvétel tanúsága szerint, hogyan nyúlják le a kispesti önkormányzat pénzét, és hosszasan beszélt arról, hogy ebben milyen szerepe van ebben Kránitz Krisztiánnak, a helyi vagyonkezelő vezérigazgatójának, illetve Gajda Péter polgármesternek.

Paróczai részt vett egy vizsgálóbizottság munkájában, amelynek fel kellett volna deríteni, hogy valóban történt-e korrupció Kispesten, de ez a kezdeményezés az ellenérdekű szocialista képviselők és különösen Gajda Péter polgármester közreműködése nyomán – a koronavírus-járvány is úgy hiányzott nekik, mint egy falat kenyér –, elég gyorsan elhalt. Az ügy egyetlen értékelhető „eredménye”, hogy Paróczait becsületsértés és személyes adatokkal történő visszaélés miatt rabosították, mert a momentumos képviselő nem volt rest és kiderítette, hogy Kránitznak olyan spanyolországi ingatlana van, amelyet „elfelejtett” feltüntetni a vagyonnyilatkozatában.

Nagy kérdés, hogy ebben a választókerületben kinek szavaznak bizalmat: „jól bevált” MSZP-s kádernek, azaz Buránynak, akinek azonban a kispesti párttársai nem javították a renoméját vagy a legerősebb formációvá vált DK aktív politikusának, Aratónak, netán az újhullámos, a korrupció ellen – talán nem csak látszólag – fellépő momentumos Paróczainak.

(Folytatjuk)

Nyitókép: Horváth Csaba, az MSZP és Karácsony Gergely, a Párbeszéd jelöltje a baloldali főpolgármester-jelölti előválasztás keretében tartott vitán a budapesti Danubius Hotel Flamencóban 2019. január 20-án. Középen Szöllősi Györgyi műsorvezető. (MTI/Bruzák Noémi)

Összesen 101 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Friedrich Ferdinand von Beust
2021. március 29. 19:37
#PPforP
nempolitizálok
2021. március 29. 19:15
Ballibsi értelmiségi "átgondolja" a dolgot: Én arra fogok szavazni, amelyik soha nem lopott, becsületes és demokrata. Gyurcsány, vagy Gyurcsányné.
states
2021. március 29. 18:17
A moslékot akárhogy keverik, abból csak moslék kerül ki.
Szerintem
2021. március 29. 18:14
"A legnagyobb csaták ott várhatók, ahol az ellenzék győzött három évvel ezelőtt." Az nem sok. Az ellenzéki pártok összesen 15 helyet szereztek meg, a 106-ból, 2018-ban.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!