Terézvárosban is kirobbant a háború az ellenzéki városvezetők között

2021. március 22. 12:44

Soproni Tamás momentumos polgármester szerint szocialista koalíciós társa, Bálint György bűnt követett el, hiszen meg akarta károsítani a terézvárosi embereket.

2021. március 22. 12:44
null

A Mandiner is beszámolt tegnap a Telex cikke alapján arról, hogy Bálint György, Terézváros egyik MSZP-s önkormányzati képviselője egy gyaníthatóan fiktív 14 millió forintos kölcsönszerződés alapján jegyeztetett be jelzálogjogot Hatvani Csaba egykori szocialista alpolgármester nagy értékű ingatlanára. Hatvanit – az MSZP-s és SZDSZ-es politikustársaival együtt – még évekkel ezelőtt ítélték el a kétezres évek elején nagy port kavart terézvárosi ingatlanpanamákban játszott szerepük alapján. A bíróság nem csak anyag kezelés miatt mondta ki a bűnösségüket, az ítéletben az is benne van, hogy neki, illetve a társainak egyetemlegesen meg kell fizetniük az önkormányzatnak okozott kárt – amely 123 millió forint, plusz a kamatai –, összesen mintegy 220 millió forintot.

Az ügyben megindult a végrehajtási eljárás, de az elítéltek többsége kimenekítette a vagyonát, Hatvani házát azonban sikerült lefoglalni. A végrehajtásba ugyanakkor bejelentkezett az OTP mellett Bálint is, hivatkozva erre a kölcsönügyletre, így az önkormányzat nem jutna hozzá a megítélt kártérítés teljes összegéhez. Bálint és az önkormányzat között polgári per indult az ügyben, amely még mindig folyik.

Az ügyet azonban valaki megszellőztette a sajtóban, így írt róla tegnap a Telex. Erre a cikkre reagálva Soproni Tamás a Facebook-oldalára tett ki egy posztot, amelynek már a címe is sokat mondó: „Csak tiszta kézzel vághatunk neki a kormányváltásnak”.

A hatodik kerületi polgármester leírja, hogy az önkormányzati választás előtt úgy döntöttek, hogy olyan embert nem tud elfogadni képviselőként, aki érintett volt a 2000-es évek terézvárosi ingatlanpanamáiban. Ezért döbbentette meg, amikor tavaly augusztusban a bíróságtól értesült arról, hogy milyen szerepe van a végrehajtási ügyben Bálint Györgynek. Úgy fogalmaz: „Az a nyilvánosság előtt is ismert volt, hogy Hatvani Csaba ellen végrehajtási eljárás van folyamatban, de az, hogy a végrehajtásban egy jelenlegi képviselő, Bálint György, is érintett lehet, és hogy a valószínűsíthetően fiktív kölcsönszerződés Terézváros vagyona ellen irányul, megdöbbentő számomra. Bálint György képviselő és az MSZP terézvárosi elnöke is elhallgatták előlem ezt az ügyet, arról a jogi eljárás során kellett értesülnöm. Az elhallgatás ténye is aláásta a bizalmat, de ennél sokkal súlyosabb most a helyzet: ez a – bíróság szerint is – valószínűsíthetően fiktív kölcsönügylet a terézvárosiak szolgálatára tett eskü megszegése.”

Soproni leírja, hogy azonnal tájékoztatta a kerületi koalíciós pártokat, és szóba került, hogy Bálintnak azonnali hatállyal le kell mondania pozícióiról, így a Tulajdonosi bizottság elnökségéről és a Vagyonkezelő felügyelőbizottsági elnökségéről, de az is, hogy Bálint Györgynek vissza kell adnia a mandátumát.

A polgármester szerint az, „hogy a bíróság vélelmezése szerint egy fiktív szerződéssel próbálta menteni az MSZP kerületi elnökének vagyonát a kerületi emberek kárára, megítélésem szerint nem egyszerű ügyeskedés, sokkal súlyosabb ügy annál, és nem egy meggondolatlan tett, hanem tudatos és szándékos bűn.”

Soproni szerint amíg nem tisztázza magát, Bálint Györgynek le kell mondania az önkormányzati tisztségeiről. Amennyiben Bálint György nem teszi meg ezt a lépést, úgy a veszélyhelyzet elhárultával, amikor a testület először ülésezhet, azonnal képviselőtársaim döntését kérem a tisztségeiből való visszahívásról – fejeződik be Soproni posztja.

(Mandiner)

Fotó: MTI Fotó: Mónus Márton

Összesen 31 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Friedrich Ferdinand von Beust
2021. április 09. 21:18
Ez a Fegyőr csaja?
zakar zoltán béla
2021. március 22. 17:02
ikeábancocacola...
Ninini
2021. március 22. 15:26
"Ezért döbbentette meg, amikor tavaly augusztusban a bíróságtól értesült arról, hogy milyen szerepe van a végrehajtási ügyben Bálint Györgynek." Úgy megdöbbent tavaly augusztusban, hogy csak négy órája tért magához annyira, hogy ezt a posztot megejtse. Hogy a Telex tegnap megszellőztette az csakis a véletlenek összjátéka. Még egy mutyimumus. Kezet foghat Hadházyval.
NeMá
2021. március 22. 14:49
Hol tartanak a tisztasági csomaggal? Hol az operatív törzsük?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!