Németország putyinizálná a demokráciát – kint is, bent is

2022. szeptember 04. 18:00

Minden bornírt hülyeségnek akkor lesz súlya az EU-ban, amikor beállnak mögé a németek. A vétó ügyében ez most megtörtént. Sajnos. Kohán Mátyás írása.

2022. szeptember 04. 18:00
null
Kohán Mátyás
Mandiner

A brüsszeli rebesgetőszakkör egy nagy európai Újlipótváros. Van saját lapja (a POLITICO), saját NGO-i, néhány politikusa, aki húsz éve nem mozdult ki az Európai Parlament hátsó padsorából, meg egy hadseregnyi külön bejáratú értelmiségije, akik egész nap azzal foglalkoznak, hogy a Twitteren és nagyjából hat darab online lap címlapjain utópisztikus őrültségeket vitatnak meg, hogy úgy tegyenek, mintha utópisztikus őrültségeik mögött társadalmi támogatottság lenne. Ezeket az utópisztikus őrültségeket rendre felkarolja az Európai Unió két olyan intézménye, amely folyamatos túlmozgással igyekszik titkolni önnön gyakorlati súlytalanságát – az Európai Parlament és az Európai Bizottság. Így születik az európai politika. (A magyar már nem, mert a magyar kormány 2010-ben kikapcsolta a politikai képletből Újlipótvárost, lecsapolta a mocsarat, nyafognak is lakói rendesen.)

A rebesgetőszakkör általában gyorsan átviszi a javaslatait a jogállamisági mechanizmustól a helyreállítási terven át az olajembargóig meg a vízumvasfüggönyig.

Van viszont egy régi álmuk, ami minduntalan elbukik – hogy eltörölnék az egyhangú döntéshozatalt

a közös európai politika legfontosabb területein, magyarul: kinyírnák a vétót.

A vétót természetesen nem lehet kinyírni. Kétjegyű IQ-val rendelkezők egészen pontosan tudják, hogy a vétó jogos ellenszolgáltatás az uniós tagállamok részben feladott szuverenitásáért cserébe: miután az európai polgárok odatették szeretett Lettországuk, Portugáliájuk meg Magyarországuk sorsát papírnehezéknek a német-francia tengelyre, a vétó maradt az utolsó lehetőségük arra, hogy az utolsó pillanatban behúzzák a vészféket a számukra káros döntésekre. Az Európai Parlamentben feloldódnak a kormánytöbbségek, sokkal nagyobb súlya van egy húszszázalékos német pártnak, mint bárkinek, aki Litvániában nyerne kétharmadot. Az Európai Bizottságba delegált biztosokat felesketik a tizenkét csillagra, hogy Isten bizony, nem a hazájuk érdekét képviselik majd a Berlaymontban – így ők ilyet legfeljebb suttyomban tehetnek. Marad a Tanács, ahol kicsinek-nagynak egy a súlya. Javaslatot nem vihet át bárki, de

attól legalább megóvhatja népét, hogy nyakát törje a német-francia úthenger.

Ha tetszik: a vétó a demokrácia végső mentsvára – ha nem is lehet az Unióban az, amit az észtek, a szlovákok vagy a lengyelek akarnak, azt legalább megakadályozhatják, amit nem akarnak.

A gond csak az, hogy minden bornírt hülyeségnek akkor lesz súlya az Európai Unióban, amikor beállnak mögé a németek. A vétóval ez most megtörtént. Sajnos. Így lett valóság az olajembargóból is – és az orosz-európai gázháború sem kapcsolt turbófokozatra addig, amíg a németek el nem döntötték, hogy életük és vérük árán is beleállnak. A német-orosz energiatengely akkor veszett el, amikor a németek feladták iránta való elkötelezettségüket – és ez az elkötelezettség most megszűnt az európai demokrácia irányába is.

Még nagyobb gond, hogy a németek szemmel láthatóan már semmiféle demokráciában nem hisznek. Mert az még hagyján, hogy Olaf Scholz a héten (egyébként vezető német lapok haragját kiváltva) prágai beszédében a vétó eltörlését szabta az EU bővítésének feltételéül, azaz kimondta, hogy megszüntetné az európai szintű demokráciát – de Annalena Baerbock külügyminiszter ugyanakkor és ugyanott a németországi demokrácia végét is bejelentette, világossá téve, hogy Ukrajna-politikáját nem hajlandó megváltoztatni holmi népakarat hatására, Greczula kolléga értő fordításában „nó metör vat máj Dzsörmön vótörsz szink”. Így, hogy

Németország otthon és külföldön is hitet tett a demokrácia felszámolása mellett,

azt hiszem, európai szinten is kissé veszélyes vizekre eveztünk.

Mert persze vannak a demokráciában nagyon fontos dolgok. Fontos, hogy amikor a baloldali sajtó úgy szeretné értelmezni Orbán Viktor Mihail Gorbacsov temetésén való részvételre irányuló moszkvai látogatását, hogy „Vlagyimir Putyin nem fogadja Orbán Viktort”, akkor ezt szabadon megtehesse. Fontos, hogy amikor az ELTE genderelméletet szeretne oktatni, erre lehetőség nyíljék. És az is fontos, hogy amikor a CIA finanszírozni szeretne egy kormányváltó mozgalmat, ennek ne legyenek törvényi akadályai, sőt: lehetőleg bevallani se kelljen.

De azért az egész kócerájnak mégiscsak az volna az alapja, hogy a lehetőségeken belül a nép dönthesse el, hogy mit akar. Hogy ha már az 50 eurós gáz nem opció,

legalább a gazdasági háború nélküli 150 eurós meg a gazdasági háborúval számolt 400 eurós gáz között lehessen demokratikusan választani.

Hogy az Ukrajna szent ügye iránt hozandó áldozatot a választó maga dobhassa be az urnába, és ne a számlájáról húzza le az állam minden hónapban kötelezően, praktikus módon direktben az szja-val együtt.

Érdemes lenne legalább a demokrácia alapjára – vö. népakarat – ügyelni. Mert ha ez az alap nincs, akkor bizony nincs mire felépíteni a demokrácia további elengedhetetlen alkotórészeit, például a mindenszarista sajtót, a genderelméletet meg az amerikai választási beavatkozást. Ha kihúzzuk a demokrácia nagy Jenga-tornyából a népakaratot, annak bizony a putyinizmus lesz a vége, ha nem halnak halomra az oligarchák, akkor is.

Aki nem kérdezi meg a népét arról, hogy akar-e háborút, az épp azt csinálja, mint Putyin.

Jó lenne, ha a németek a Putyin elleni küzdelem közben járulékos veszteségként nem putyinizálnák Európát.

Nyitókép: MTI/EPA

Összesen 233 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
airmax
2022. szeptember 05. 11:43
Összevissza hazudozik mindenki, pedig a képlet egyszerű: Ha az amerikaiak megengedik a németeknek (vagy a németeknek hirtelen megnő a borsónyi golyójuk) hogy megnyitják az északi áramlat 2 -t, és mondjuk ebben az esetben még esetleg a szankciózást is el lehetne felejteni...akkor a válság két pillanat alatt megoldódna (ukrajna tönkremegy, de ukrajna már tönkre van menve....) Az oroszok ebben az esetben tolnák a gázt ezerrel... és persze vinnék kelet ukrajnát... Amit különben is vinni fognak, mert kizárt, hogy visszadják a krímet, és most már a donyecket sem... - A háborút tolni fogják, és nem az az elsődleges cél most már hogy ukrajnából mennyi területet vigyenek, hanem az északi áramlat 2 megnyitása, és a szankciók minimum enyhítése. EZ AZ OROSZOK CÉLJA SEMMI MÁS. Meg kellett volna érteni az oroszok szándékát, amikor északról és délről is jó drágán elkerülő vezetékeket építettek. Abból látszott, hogyx ukrajnát minden áron ki fogják kerülni, mert elegük volt abból, hogy a gázt egyrészt kilopják a vezetékből, másrészt a milliárd dollár nagyságrendű tranzitdíjakból ellenük fegyverkezzenek, és az usanak átjátszák a vagyont is a poziciót is... A vicc az egészben az, hogy tavaly még elég lett volna aláírni a papírt, hogy ukrajna nem lesz NATO tag... A helyzet változott Putyint rádöbbentették, hogy még annál is erősebb, mint korábban gondolta.. Nos ezen fog múlni hogy európában tízmilliók lesznek-e munkanélküliek, és a rezsiszámlák elviszik-e az európai emberek teljes jövedelmét. Azt az ócska szar dumát felejtsük már el, hogy az oroszok meg akarnak támadni hadsereggel európai országokat... Ez egy olyan hazugság ami távolabb viszi az embereket a probléma megértésétől, a valódi megoldás kitalálásától, és annak megvalósításától... Ez a hazugság sorosék hazugsága, amit az ukrán megvett embereik terjesztenek a sorosék médiáján keresztül, és csakis teljesen hülyék hiszik el.
Hazafi Teddymackó
2022. szeptember 05. 07:40
" Így születik az európai politika. (A magyar már nem, mert a magyar kormány 2010-ben kikapcsolta a politikai képletből Újlipótvárost, lecsapolta a mocsarat, nyafognak is lakói rendesen.)" Szubkulturális résközönségnek érthető mondatok. Ha nem akar a szerző népet nevelni, mellőzze az ilyen allegóriákat! Továbbá, az egész magyar sajtó évekkel van lemaradva a német közállapotok tekintetében, talán mert a személyesen nem ismert olvasók által évek óta a német témában hangoztatott figyelmeztetéseket arrogánsan, zsigerből ignorálják. Talán mert a németországi módszerek és a magyarországi módszerek összehasonlítása nyilvánvalóvá tenné, hogy a német és a magyar kormány is mintha egy kvázi franchise ügyfélként kapná a "rendszert", hogy hogyan kormányozzanak. A magyar harmónia addig fog tartani, amíg a választók felismerik hogy ez sajnos így van.
Carcess
2022. szeptember 05. 06:55
A "vétó" eltörléséhez módosítani kell az alapszerződést amit egyhangúan lehet megtenni. Vagyis szeretnék megtenni de nem fog menni szabályok betartásával.
pipa89
2022. szeptember 05. 06:42
A cikk nagyon jó, kószönöm szépen. A szófordulatok pazarok, humoros, olykor joggal cinikus. Miért kell eltörölni a vétót? Hogy megépíthessék a falansztert! Hogy eltörölhessék a magántulajdont! Hogy megszüntessék az emberi közösségeket, az emberi identitást, hogy elszigetelt, gyökértelen egyének arctalan tömegét állítsák elő Ajánlom mindenki szíves figyelmébe, hogy Ursula von der Leyen és társai ebben utaznak, ezt a jól kidolgozott forgatókönyvet valósítják meg lépésről Schwab hajmeresztő utópiáját.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!