FAZ-kommentár: Németország rosszul teszi, ha megfúrja az uniós vétójogot

2022. szeptember 03. 20:30

„Magyarország és Lengyelország ugyanis változatlanul nehéz partner marad, de erre nem az a megoldás, hogy ezután simán leszavazzák őket” – olvasható a véleménycikkben.

2022. szeptember 03. 20:30
null

„A német vezetők nemzedékek óta vallják, hogy erősíteni kell az integrációt és az EU többre képes, ha kevesebb hatalom marad a nemzeti kormányoknál. Ez vitatható, de ebből a szempontból a kül- és biztonságpolitika különösen kényes területnek számít. Magyarország és Lengyelország ellenállását pedig másképp is lehet kezelni” – fejti ki véleményében a lap külpolitikai rovatvezetője.

„A Scholz-kormány téves következtetést vont le a háborúból, amikor e héten elhangzott irányadó beszédében a kancellár ismét elővette az ötletet, hogy el kell törölni az egyhangú döntéshozatal elvét a közös külpolitikában. Így értékeli Nikolas Busse, a konzervatív lap külpolitikai rovatvezetője, hozzátéve, hogy itt elsősorban a keleti tagállamokat ellenállását próbálják meg kikapcsolni, de rossz a módszer” – írja a HVG360.

„Mert ha Berlin a jövőben is az EU vezető hatalma szeretne maradni, ez csak úgy lehetséges, ha együttműködik a többiekkel. És nemcsak Kelet-Európában. Az elemzés kiábrándítónak nevezi, hogy 70 évvel az európai egység megteremtése után ez még mindig nem magától értetődő.”

A  Frankfurter Allgemeine szerint nem a szavazás módján múlt, hogy az Unió rendre tudomásul vette Putyin revizionizmusát, és hogy a kontinens végzetes függő viszonyba került az orosz gáztól: „Az ok az volt, hogy a németek keményen keresztülvitték vélt gazdasági érdekeiket a keleti tagokkal szemben. A német vezetők persze nemzedékek óta vallják, hogy erősíteni kell az integrációt és az EU többre képes, ha kevesebb hatalom marad a nemzeti kormányoknál és több jogkör kerül át a brüsszeli intézményekhez. Csak éppen az sikkad el, hogy ezúttal a külpolitika kényes területéről lenne szó” – olvasható az elemzésben.

A FAZ-kommentár kitér arra is, hogy az bebizonyosodott már 2015-ben, hogy kiélezett helyzetben mi történik, amikor a migránsválság csúcsán megszavazták a menekültek elosztását, ám több kelet-európai partner sikeresen bojkottálta az intézkedést. „Hasonló helyzetben valószínűleg ugyanez lenne a külpolitikában is. A kár pedig ily módon bizonyosan nagyobb lenne, mint jelenleg, amikor Brüsszelben az érdekeltek időnként kénytelenek nem kielégítő kompromisszumot kötni.”

„Mellesleg adott esetben keresztezhetnék a német szándékokat is, bár a többségi szabályok a nagyobb tagoknak kedveznek, mivel a lakosság lélekszámán alapulnak.”

– mutat rá a Frankfurter Allgemeine elemzése.

Nyitókép: Michael Kappeler / POOL / AFP

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 181 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Dezsőke
2022. szeptember 05. 07:09
a vétójog megfúrhatatlan megkerülhetetlen- egyes nemzetek kizárása
Dezsőke
2022. szeptember 05. 07:03
békét
drax
2022. szeptember 05. 06:18
Vétó az nem kell, persze. Aztán elvtársak, hol marad az EU értékek mentén működő fékek és ellensúlyok rendszere? Jó lenne ha észrevennétek, ti vagytok a kapkodó, ostoba tanuló vezető a közös buszon, Orbán meg a vezetésoktató, aki tapossa a féket, ha idiótán a szakadékba akarok száguldani a közös járművel.
pipa89
2022. szeptember 04. 17:00
A FAZ rosszul lőtte be a problémát. 1. Jenkik kitakarítása Németországból és Brüsszelből. 2. Európa érdeke az első, a jenkik a sor végére Ukrajnával együtt. 3. Kiegyezés az oroszokkal, cserébe azonnali tűzszünet és béketárgyalás. 4. Brüsszel felelősségre vonása. 5. Az EP megszüntetése, EB szerződésőri szerephez visszaterelése. 6. Soros NGO, bírói és egyéb befolyásának kipucolása, kizárása. 7. Új kihívásokra egyetértéses döntések.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!