Követeljük a nyílt cenzúrát!

2021. augusztus 14. 15:13

Cenzúra már van, kezdhetünk befóliázni mindent a Bibliától Radnótiig, de ki mondja meg, hogy mi mit jelent, és miért, azaz ki legyen a főcenzor?

2021. augusztus 14. 15:13
Krusovszky Dénes
Magyar Narancs

„Nekünk erre is van már ötletünk. 

Amikor 2009-ben megjelent magyarul a francia új regény mesterének, Alain Robbe-Grillet-nek kései, tabudöntögető műve, az Érzelmes regény, jópofa kiadói reklámstratégiának tűnt, hogy a könyvet felvágatlanul, befóliázva, baljóslatú vörös matricán elhelyezett figyelmeztető felirattal dobták piacra. Ez a »felnőtteknek szóló »tündérmese««, mint írták, »könnyen sértheti egyes olvasók érzékenységét«, a lapok felvágásához pedig inkább egy éles vágószerszámot ajánlottak, semmint a kedves olvasó tömpe ujjacskáit.

Most, bő egy évtizeddel később lehet, hogy Robbe-Grillet amúgy nem olyan egetrengetően radikális, sem nem olyan nagyon jó regénye az egyetlen könyv, amely máris megfelel a legújabb törvényi elvárásoknak. Ennek az újracsomagolására mindenesetre nem kell költenie a kiadónak vagy a kereskedőknek, és hát a kirakatokból sem igen kell visszavenni, hiszen már aligha van kint bárhol is – ha egyáltalán lehet még kapni.

Mindebben ugyanakkor semmi humoros nincs, itt tartunk 2021-ben, Európa közepén, ahogy mondani szokás, bár az, hogy minek is vagyunk valójában a közepén, erősen kérdéses ma már. Horizontálisan még csak-csak lehet a földrajzi közép mellett érvelni, de hogy vertikálisan már kellemetlenebb a lokáció, az nem nagyon vitatható. Mondhatni a béka segge alatt vagyunk jó pár emelettel, már ami a kulturális színvonalunkat, a politikai eszközöket, a társadalmi szolidaritást, a jóízlést és egyáltalán a józan vagy bármilyen észt jelenti.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 82 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akrabu17
2021. augusztus 15. 15:53
felajánlok krusovszkynak 15 méter fóliát amibe be tudja majd tekerni magát. de kikötésem, hogy nem jöhet ki belőle vagy 50 évig.
VeJoLa
2021. augusztus 15. 10:11
Ezek után nem csodálkoznék, ha "véletlenül arrajáró" globsevik firkászok valamelyik szövetséges könyvesboltotoban "megtapasztalnák", hogy már meg is valósult, amit követelsz!
B_kanya
2021. augusztus 15. 07:54
Melyik bibliai passzusokért jár letiltás a fészen?
Esvány
2021. augusztus 15. 07:22
A gyerekek szellemi megrontása, az LMBTQWERTY indoktrináció nem kulturális színvonal. Muszáj mindig hazudnotok?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!