Kelet-európai véralgebra

2017. november 22. 15:16

Elszomorító, hogy térségünk vérgőzös, bonyolult történelme mennyire érdektelen a Nyugat számára.

2017. november 22. 15:16
Szathmáry István Pál
Magyar Nemzet

„Elszomorító, hogy térségünk vérgőzös, bonyolult, mindmáig számos elvarratlan szálat, feldolgozatlan témát kínáló történelme mennyire érdektelen a Nyugat számára. Az ukrán most inkább maradjon áldozat, a nácik legyenek a legkegyetlenebbek. A lengyel karakter akkor megragadható, ha zsidókra gyújtja rá a pajtát valahol vidéken, a Waffen SS tisztjeinek elismerő tekintete előtt. A magyarok pedig már akkor a fasizmussal kacérkodtak, amikor erről még ők maguk sem tudtak. Ezeket az ideológiai kódokat szereti kiosztani mifelénk a Nyugat, és nehezményezi, ha bonyolultabb képleteket kell értelmeznie. Nem erőltették meg magukat ezúttal sem: a filmfesztivál harmadik díját Angelina Jolie nemsokára látható filmje, a First they killed my father kapta, amely szintén a népirtást állítja középpontjába – a kambodzsai Vörös Khmer mozgalom által elkövetett rémtetteket –, csak szépen előcsomagolt vizualitással, szirupos szenvelgéssel, kiszámított, hatásvadász jelenetekkel. Fogyasztható múltfeldolgozás – és a popcornos zacskó sem remeg meg tőle a néző kezében.

Smarzowski áldozatos munkája ugyanakkor jó példa lehet számunkra. Minden erőforrás és lehetőség adott ahhoz – már ha fennmarad a mostani filmtámogatási rendszer –, hogy belátható időn belül saját, eddig ritkán ábrázolt traumáinkról, Trianonról, Don-kanyarról, a csehszlovákiai magyarok meghurcolásáról (a sort lehetne folytatni) nemzetközileg is vállalható színvonalú műveken keresztül kommunikáljunk. Megvannak a kiváló szakemberek, és ha mást nem, annyit megmutattak az elmúlt évek olyan Vajna-szuperprodukciói, amilyen a Kincsem, hogy rég nem arról van szó: képesek vagyunk-e nagy költségvetésű, komoly szakmai apparátust, gondos utómunkát igénylő filmeket a nézők elé vinni. Lehet, hogy ezek sem teszik érzékenyebbé a Nyugatot a magyar, a lengyel vagy bármilyen kelet-európai fájdalom feldolgozása iránt. De abban biztos vagyok, hogy ha nem készül el annak idején Andrzej Wajda Katynja, az a téma sem feltétlenül lépte volna át a szaktörténészek és az őket olvasó megszállottak ingerküszöbét. Szóval próbálkozni mégiscsak érdemes lenne – mert más nem teszi meg helyettünk.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 8 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Sörgyári megálló
2017. november 23. 08:41
Sajnos a félművelt hurráoptimizmus megint hülyeséget szült. Wajda Katynja ugyanis rögtön elfedte a dolog másik oldalát: az AB akció nevű német népirtó műveletet. Ez jól jött az akkori lengyel vezetésnek, a legjobban Németországnak, csak a történelmi igazságnak nem.
Box Hill
2017. november 22. 22:10
Az EU halálos értékeire példa: Az 1480 és 1940 között európaiak által vívott 278 háborúban a következő volt a fő résztvevők aránya: Angolok 28 (EU) Franciák 26 (EU) Spanyolok 23 (EU) Oroszok 22 Osztrákok 19 (EU) Törökök 15 Lengyelek 11 (EU) Olaszok 9 (EU) Svédek 9 (EU) Németek 8 (EU) Hollandok 8 (EU) (Forrás: Keeling: Gruesome Harvest (Borzalmas betakarítás), 1992, 131.old.)
SilentBob
2017. november 22. 19:11
A nyugat történelme ugyanis legalább olyan vérgőzös, mint a miénk.
zakar zoltán béla
2017. november 22. 17:13
"MN"
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!