Demokráciaexport

2016. április 19. 08:07

Az LMP is mindinkább gyanakodva fogadja a liberális demokráciát mint „idegen” találmányt, amelyet a felvilágosodás kritikai arroganciájával „kényszerítenek” ránk nyugati hatalmak, helyi ügynökeik segítségével.

2016. április 19. 08:07
Babarczy Eszter
Magyar Narancs

„Nehéz elképzelnem, miért nem világos például Schiffer számára, hogy a demokráciaexport – legyen bármilyen hatástalan és naiv – jelentős mértékben eltér a korábbi amerikai »birodalmi« szövetségi rendszertől, amely helyben termett diktátorokra támaszkodott, vagy akár az angol gyarmati birodalomtól, amely egyszerűen kiterjesztette az állami infrastruktúrát a gyarmatokra anélkül, hogy különösebb demokráciát igyekezett volna ott megvalósítani. A demokráciaexporttal nem az a fő gond, hogy a karvalytőkét vagy az anyaország politikai érdekeit szolgálja, hanem az, hogy rendszeresen megbukik egy másfajta szervezettségű társadalomban, amelyben a hatalomért törzsek, vallási közösségek és helyi maffiák küzdenek, és az egyéni választójogot nem tekintik vívmánynak. Mindenütt találni egy kis nyugatos elitet, amely nyilatkozik a BBC-nek, és amelyre aztán hivatkozhatnak a beavatkozáspárti politikai kampányok, de ez a kis nyugatos elit távolról sem jellemző a társadalomra, amelyből jönnek.

Magyarországon ehhez képest a nyugatos elit széles réteg, és fontos társadalmi érdekeket képvisel, még ha nem tudja is politikailag megszervezni magát. Nem értek egyet azokkal, akik szerint Magyarország éretlen a demokráciára, mert túl konzervatívok, elmaradottak a választók. Mint az előző cikkben igyekeztem rámutatni, szerintem nem is azok. Lehet, hogy – mint a posztszovjet államokban általában – Soros György támogatása nélkül e nyugatos elit értelmiségi része nehezebben jutott volna szóhoz vagy levegőhöz, de nagyon  meg kell gondolnunk, állíthatunk-e olyasmit, hogy Magyarországon (vagy Ukrajnában) csak Soros György és az amerikai követség kavarja a szart és erőlteti a liberális demokráciát.

Schiffer megnyilatkozása azonban éppen az indulat miatt érdekes, mert rávilágít az LMP vezetőjének (elnézést kérek Szél Bernadettől) perspektívájára. Ahogy a korábbi írásaimban már többször említett újbalos fiatalok, az LMP is mindinkább gyanakodva fogadja a liberális demokráciát mint »idegen« találmányt, amelyet a felvilágosodás kritikai arroganciájával »kényszerítenek« ránk nyugati hatalmak, helyi ügynökeik segítségével. Meglepő lehet, hogy az ACLU helyi tagozataként működő – és főként Soros-pénzből finanszírozott – TASZ egykori vezetője ilyen gondolatra jut, de mindenkinek joga van megváltoztatnia az elképzeléseit.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 54 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
mucsay
2016. április 19. 21:14
ez most védőbeszéd a libsizmus mellett?, mer nekem inkább vádíratnak tűnik azért jó mancs-t olvasni, meg tilos & klubrádiót hallgatni, mert annyira elvakultak és magabiztosak, hogy egy az egyben elárulják magukat
Morgen
2016. április 19. 21:11
Ez most mi? Mit akar elhitetni azonkívül, hogy Szél Berni a kedvence? Lerágott, unásig ismételt szófosás.
bumburi
2016. április 19. 18:34
Nagyon meggondoltam és határozottan állítom, hogy Magyarországon Soros György és az amerikai követség kavarja a szart.
mustarharmas
2016. április 19. 18:13
Eszter drága, ha maga azt gondolja, hogy az ún. demokrácia export mögött naivitás, de jó szándék áll, akkor ön nagyon, de nagyon buta. A demokrácia export mögött semmi más nincs, mint a hatalmi rendbe be nem illeszkedő hatalmak felforgatása (függetlenül attól, hogy azok demokratikusak, avagy sem). A fedőmaszlag persze ideológia, de az csak eszköz. A cél az ami világrend erősítése. Én okosabbnak gondoltam magát....
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!