Blama után bravúrérem az olimpián Kozák Danuta nélkül? Az előző három alkalommal Magyarország nyert női kajaknégyesben...

2024. augusztus 05. 05:24

Pupp Noémi 2023-ban elbukott Fojt Sárával. Most mindketten tagjai a Párizsba megérkezett magyar kajak-kenu-válogatottnak. A három éve bajnok egységből a hatszoros olimpiai aranyérmes Kozák Danutát és a tokiói győztes Hadvina Dórát is kiszorították. Párosban és a négyessel is rajthoz állnak – utóbbi vezerévezőse, Pupp Noémi, vele beszélgettünk.

2024. augusztus 05. 05:24
PUPP Noémi; FOJT Sára
P. Fülöp Gábor

Nyitókép: MTI/Kovács Tamás

***

Egy év sem telt el azóta, hogy még a középfutamból sem jutottak tovább a kvalifikációs világbajnokságon. Lemaradtak a kvótákról, amik azóta is hiányoznak, ezért hat helyett mindössze négy tagú a női kajakcsapat. Személyesen mennyit értek, fejlődtek az elmúlt időszakban?

Abban az időszakban nem gondoltam volna, hogy én kijutok az olimpiára. Ahogy tavaly nekünk, idén másnak (Csikós Zsóka és Kőhalmi Emese 6. lett Szegeden, ahol egy indulási jog talált gazdára – a szerk.) sem sikerült, ezáltal a csapatba kerülési esélyek csökkentek. Ezért is nagyon nagy dolog, hogy mi négyen képviselhetjük az országot. Hogy két számban is indulhatunk Fojt Sárával, hatalmas lehetőség, igyekszünk kihozni mindenből a maximumot. Jól sikerült a válogató, majd az Európa-bajnokság, jól is éltem meg azt az időszakot. 

Annak ellenére, hogy a második válogató előtt robbant ki a Kozák Danuta – Csipes Ferenc háború, ami után a trénert előbb rövid időre felfüggesztették, a hatszoros olimpiai bajnok legenda kiszorult a párosból és a négyesből, egyesben pedig csak a 6. lett a válogató versenyen?

Két héttel a válogató előtt az egy nagyon nehéz időszak volt. Kérdőjel alakult ki az egész csapatunk körül, hogy mi lesz? Próbáltunk összefogni, és arra gondolni, nagyon jól is elsülhet. A saját nevemben mondom: én akkor már olyan kiváló állapotban voltam, hogy azt éreztem, semmi nem fog kizökkenteni, egy ilyen ügy sem. 

Azért tényleg nem volt egyszerű helyzet, hogy nem tudod, az edződdel mi lesz, tarthat-e edzést vagy nem. 

Mind a négyen olyan felkészültek voltunk, hogy meg tudtuk csinálni, és ez a sorsdöntő válogatón látszott a legjobban.

Ezt is ajánljuk a témában

KOVÁCS Tamás; KÁRÁSZ Anna; KOZÁK Danuta; CSIPES Tamara; BODONYI Dóra
Tokió, 2021. augusztus 7. Az aranyérmes Kozák Danuta, Csipes Tamara, Kárász Anna és Bodonyi Dóra (b-j) a nõi kajaknégyesek 500 méteres versenyének eredményhirdetése után a világméretû koronavírus-járvány miatt 2021-re halasztott 2020-as tokiói nyári olimpián a Sea Forest Kajak-kenu Pályán 
MTI/Kovács Tamás

Emblematikus, ahogy a négy Honvéd-versenyző a jól sikerült egyes után a párosban aratott dupla elsőség után összeölelkezett még a hajókban. Az közismert, hogy évek óta együtt edzenek, de ez a négyes korábban összeállt?

Nem, a felkészülés egy teljesen más négyessel kezdődött meg (Kozákkal és Hadvinával (lánykori nevén: Bodonyi) Pupp és Fojt helyett – a szerk.). Azért is mondtam, hogy nem tűnt reálisnak, hogy ott lehetek az olimpián. Arra próbáltam fókuszálni, hogy a válogatási elvek szerint kiemelt egyesben jól teljesítsek. 

K1 500 méteren eddig nem tartozott a közvetlen hazai elithez, ehhez képest az ötödik lett 48 századmásodperccel megelőzve Kozák Danutát. Mire alapozott?

Az előző évek rutinjára, arra, hogy ezért is edzünk a legtöbbet egyesben. 

Nem feltétlenül fizikálisan léptem előre, nagyon hiszek a munkában! Amit tőlem kértek, megcsináltam. Tudtam, ha ezt az utat folytatom, meglesz az eredménye.

 Próbáltam lazábban kezelni kicsit a helyzetet: ha nem most, akkor összejön majd máskor. Nem is izgultam a válogatón, éreztem, hogy ez így jó lesz, sikerülnie kell.

Végül Lucz Annával szemben szétlövéssel szerezte meg a csapattagságot... A paksi klub kötelekébe tartozik, de mégis miért emlegetik Csipes Ferenc mesteredző tanítványaként?

Csipes Ferenc az edzőm, 2017-ben költöztem Budapestre, azóta a BHSE-s csapattal edzek. Atomerőmű SE-versenyző maradtam, de Paks kis város, kis egyesülettel, úgymond kinőttem. A fejlődés érdekében muszáj volt váltani.   

Augusztus 6-án, kedden bemutatkozik a párizsi játékokon a 26 éves, olimpiai újonc, Pupp Noémi. Most sem izgatott, mint a válogató előtt?

Szerintem a versenydrukk akkor jöhet majd elő, ha ott leszünk élesben. Olyankor az szokott bennem lenni: hűha, itt vagyunk, már nem tudunk hozzá tenni munkát. Ez egy kis félszt okozhat. 

Remegni fog a lapát a kezében, amikor a rajtgépben ül majd a hajóban?

Nem szokott. 

Párosban nem lesz Önökön teher, a négyes tavaly csúfos kudarcot jelentő vb- 7., volt más összetételben, idén az olimpiai egységgel – Pupp Noémi-Fojt Sára-Gazsó Alida Dóra-Csipes Tamara – Európa-bajnoki címet ünnepelhetett. Milyen esélyekkel kalkulál?

Majd a helyzet adja, mit érhetünk el. Attól függ, milyen állapotban leszünk fejben. Szeretném hinni, van esélyünk odaérni a dobogóra mondjuk a négyessel!

PUPP Noémi; CSIPES Tamara; FOJT Sára; Gazsó Alida Dóra
Szeged, 2024. június 15. A győztes Gazsó Alida Dóra, Csipes Tamara, Fojt Sára és Pupp Noémi (b-j) a női kajak négyesek 500 méteres versenyének eredményhirdetésén a szegedi kajak-kenu Európa-bajnokságon
MTI/Kovács Tamás

Ezt is ajánljuk a témában

Ezt is ajánljuk a témában

Ezt is ajánljuk a témában

 

 

Kapcsolódó cikkek a Olimpia 2024 aktában.

Összesen 61 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
EX_Terminator
2024. augusztus 05. 12:03 Szerkesztve
Egy a lecserélt jelszavaimból amit itt egyesek próbálnak hekkelgetni és a jelenlegi? Még hosszabb és semmivel nem egyszerűbb. #a5/ŁérhIj9754w4(sa=AjłßđhzS#{A¤ Ezt aranyapáim, akkor fogjátok tudni megfejteni, ha befagy a pokol. Vagy van egy kvantumszámítógépetek...
Mandiner444hu
2024. augusztus 05. 10:57
A szaros Szajna miatt több versenyző is megbetegedett. Egy svájci és egy belga versenyző is visszalépett.
paracelsus-2
2024. augusztus 05. 10:38
Szegény, drága Danuta! Addig kavarta a szart az aljas patkány, amíg ráfázott. Van ilyen, csak a szívem meg ne szakadjon érte...
eref
2024. augusztus 05. 09:41
Ha a kiválasztás elve az, hogy ki kinek a pártfogoltja, akkor nehéz szurkolni nekik. De azert próbáljuk meg!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!