Kiszorította Kozák Danutát az olimpiai csapatból, és itt nem áll meg – Fojt Sára olimpikon a Mandinernek

2024. július 23. 05:35

Tavaly még összeroppant a kvótaszerzés súlya alatt, augusztusban két versenyszámban is rajthoz áll Párizsban. Lapunknak elárulta, mi történt a balul sikerült 2023-as világbajnokságon, miként álltak talpra párostársával, hogyan érintette a Kozák – Csipes botrány, és szerinte mi dönthet a női kajaknégyesek versenyében.

2024. július 23. 05:35
FOJT Sára
P. Fülöp Gábor

Nyitókép: MTI/Szigetváry Zsolt

***

Mindössze 20 esztendősen harcolta ki az olimpiai csapata kerülést Fojt Sára. Nem csupán a kora miatt nagy szó, hanem azért is, mert a lehetséges 6 helyett mindössze 4 kvótával rendelkezik Magyarország női kajakban. A hiányzó kettő elmaradásában ludas a Kovács Katalin Nemzeti Kajak-Kenu Akadémia tehetsége is, aki tavaly még a döntőbe sem jutott be – a most szintén csapattag – Pupp Noémivel a kvalifikációs világbajnokságon. Idén bizonyított a válogatókon: egyesben, ami a legfontosabb fokmérő, előbb a második, majd a teljes mezőnyben a harmadik lett, miközben a hatszoros olimpiai bajnok, Kozák Danuta hatodikként ért a célba... Fojt Sára párosban is remekelt, s a négyesbe is bekerült. Párizsban utóbbi két versenyszámban áll majd rajthoz a női kajakcsapat legfiatalabb tagjaként. 

Bár a kajak-kenu versenyeket az olimpia utolsó hetében, augusztus 6. és 10. között rendezik a Párizstól nem messze fekvő pályán, pénteken a megnyitóval hivatalosan is megkezdődnek a játékok. Érzi már magán a terhet?

Még nem teljesen, de azért szerettem volna elmenni a fogadalomtételre, hogy kicsit átérezzem ezt az egész hangulatot. Jobban bele tudjam képzelni magam, hogy én olimpián fogok szerepelni. A súlyát ugyanakkor nem érzem. Szerintem, amikor augusztus elején kiérkezünk és ott leszünk a versenypályán, akkor fog ez megtörténni.

Nyilván célja volt, hogy kijusson Párizsba, de ha valaki azt mondja tavaly vagy az idei év elején, hogy így lesz, az reális lett volna?

Nagyon bíztam benne, valós esélyem lesz arra, hogy ki tudjam vívni a csapattagságot. A válogató és már a tavalyi eredményeim alapján is ki lehetett mondani: ott lehetek, ám elég sok mindenen mentünk keresztül, és muszáj volt idén is a jó szerepelni hazai színtéren és a Világkupán. Boldog vagyok, hogy sikerült.

Sebeket tépek fel, de 2023-ban a kvalifikációs világbajnokságon Németországban csődöt mondtak Pupp Noémivel. A döntőbe sem jutottak be, a középdöntőben a 8. helyen fejezték be tragikus szereplésüket. Van-e már egyértelmű magyarázat a leblokkolásra, illetve ami az olimpiára nézve is lényeges: fel tudták-e dolgozni a történteket?

Sajnos tényleg nem úgy sikerült, ahogy elterveztük. Sokkal több volt bennünk, ezért is esett különösen rosszul. Utána az előolimpián indulhattam Csipes Tamarával párosban, és negyedikek lettünk. Nekem már az segítette a feldolgozását a kudarcnak. 

Összességében is úgy voltam vele, hogy még nagyon fiatal vagyok, jön egy ilyen törés, de nem jelentheti a pályafutásom végét. Menni kell tovább és ebből felállni, tanulni! Sikerült, itt vagyok.

Mondja immár széles mosoly kíséretében. Fejben feladták a versenyt egyébként Duisburgban?

Történt egy baki vagy nem tudom, minek nevezzem. Noncsi (Pupp Noémi – a szerk.) letámasztott, ezért kénytelen voltam én is. Újra kellett rajtolnunk, ami felnőttmezőnyben egy világbajnokságon nem fér bele. Nem feladtuk, mert végig mentünk, az újra rajtolás után is megpróbáltuk kihozni magunkból a legtöbbet, de utána már semmi esélyünk nem volt.

PUPP Noémi; CSIPES Tamara; FOJT Sára; Gazsó Alida Dóra
Szeged, 2024. június 15. A győztes Gazsó Alida Dóra, Csipes Tamara, Fojt Sára és Pupp Noémi (b-j) a női kajak négyesek 500 méteres versenyének eredményhirdetésén a szegedi kajak-kenu Európa-bajnokságon 
MTI/Kovács Tamás

Most viszont párosban és négyesben is rajthoz állhat Párizsban. A magyar női négyes megnyerte az előző három olimpiát. Az utóbbi kettőn csapattag, Csipes Tamara inkább egyesben érzi a nagy esélyt, az Európa-bajnokságot ellenben megnyerték. Ön hogy látja az esélyeket?

Nagyon nehéz megítélni. Kevés tapasztalatom van csapathajóban a felnőttek között. Tény, hogy erőteljesen fejlődik a nemzetközi mezőny. Az lesz a kérdés, mi az előnyösebb: évek óta együtt készülnek egységek vagy mint mi, mind a négyen egyéniben jó időket tudunk produkálni. Kiderül, melyik a jobb kombináció.

Hallani, hogy nem mindig közeli barátnők alkották a sikeres négyeseket, mégis eredményesek tudtak lenni. Ön kis túlzással – ha nem is vezérevezős – a hatszoros olimpiai bajnok, Kozák Danuta helyét vette el. Ezzel hogy birkózik meg?

Nem gondolom, hogy a helyén szerepelek. Ő is teljesíthetett a válogatón, az alapján nem tudott bekerülni a négyesbe. Maradjunk annyiban, ez a négyes van most.

Megkerülhetetlen a Kozák Danuta – Csipes Ferenc ügy, amelyben a kajakos többszörösen megvádolta a mesteredzőt. Végül a tréner felfüggesztését visszavonták, a lánya pedig nem ült egy hajóba az így páros és négyes nélkül maradt, az olimpiáról lemaradt legendával. Önt hogy érintették a történtek?

Eleve nagyon rossz, hogy nem tudtunk a négy mellé újabb két kvótát szerezni. Én nagyon szerettem volna idén is megpróbálni, ám úgy alakult, hogy a válogatón nem indultam, így nem is vehettem részt a pótkvalifikációs versenyen Szegeden.

 Amik történtek, arra azt mondtam: vagy csapatként összetartunk, megmutatjuk, mire vagyunk képesek vagy összetörünk. 

Szerencsére a jobb forgatókönyv valósult meg. Örülök, hogy négyen az edzőkkel közösen meg tudtuk ezt oldani.

 A Csipes Ferenc vezette honvédos csoport tagjai, Pupp Noémi, Fojt Sára, Gazsó Alida Dóra és Csipes Tamara utaznak az olimpiára, miközben Kozák és Hadvina Dóra és Lucz Anna itthon marad. Önök versenyeztek már korábban is együtt, azonban csupán június elején vált biztossá az olimpiai indulásuk. Hol tartanak?

Elég későn derült ki, hogy mi indulhatunk. Maradt még azért egy kis időnk, próbáljuk is a lehető legtöbbet kihozni magunkból. Könnyebb persze úgy edzeni, hogy tudjuk, mire készülünk, míg a válogatók előtt minden bizonytalan. Van egyfajta megnyugvás bennünk, hogy nem újabb válogató, esetleg szétlövés következik. Tudjuk a végső célt, arra koncentrálunk.

Ezt is ajánljuk a témában

 

 

Kapcsolódó cikkek a Olimpia 2024 aktában.

Összesen 149 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-5000061
2024. szeptember 06. 15:31
🍓 ️ ­­­É­­r­t­é­­­k­e­­­l­d­­­ ­a­­­ ­­s­­­z­e­­­x­­i­­­ ­­­p­­­u­­n­­­c­i­­­m­­­a­t­­­ 👉 𝐖­­𝐖­𝐖­­­.­­𝐗­­𝟏­𝟖­­­.­­𝐅­­­𝐔­𝐍
pollip
2024. július 23. 16:20
Szerintem K4-ben Kozák a legjobb vezérevezős. Akkor is, ha egyéniben nem ment neki.
paracelsus-2
2024. július 23. 13:23
A sunyi, aljas Kozák hiába kavarta a szart, hoppon maradt. Sok Olimpián szurkoltam neki, imádtam. De álmomban nem gondoltam, hogy ekkora féreg. Nagy csalódás.
konyvtaros-0
2024. július 23. 12:08
“Kiszoritottak” ? P.fulop gabor ha mar cikket ir elotte ellenorizhette volna a kvalifikacios idoeredmenyeit kozak danutanak..segitek,pocsekok.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!