A kard napja, a vér napja jő Bosznia ellen – a válogatott legfontosabb estéje következik

2024. szeptember 10. 10:29

Aki azt hiszi, a bosnyákok elleni csupán egy meccs a sok közül, az téved.

2024. szeptember 10. 10:29
Kovács Gergő

Szoboszlai nem felejtett el futballozni, Rossi nem felejtett el taktikázni, de mindannyian tudjuk, érezzük: amit Németország ellen és Svájc ellen az első félidőben láttunk, az több kettő félresikerült performansznál, hiszen tendencia kezd körvonalazódni: 

a sötét idők tendenciája, amikor a játékosaink folyamatosan úton voltak a pályán, a magyar szurkolók meg a fotelba süllyedve közlekedtek dühroham és apátia között, 

amit a jó öreg megalázottság érzésével vezettek le a hármas sípszó után. Ne térjünk vissza ezekbe az időkbe! 

Igen, tudom, a csapat egyre több minőségi játékossal rendelkezik, meg kell tanulnunk dominálni, magasabban presszingelni, akár klasszis csapat ellen is, ami veszélyekkel jár: a zsenikkel fölálló Németországgal szemben akár ötgólos veszéllyel, a megnyíló üres területek viszonylatában. Tudom, nincs sok időnk az új stílust gyakorolni, tudom, hogy bátornak kell lenni, tudom, hogy látszólag nem veszítettünk semmit: végső soron mindegy, hogy öt vagy kettő. 

Közben meg nem, dehogyis mindegy! Épp a sötét idők reflexei miatt, mi ezt nem engedhetjük meg magunknak.

Egy dolog nem fér a fejembe, a Mester iránti legmélyebb tiszteletem ellenére: miért nem lehet a magasan kivitelezett, letámadásos játékunkat a szintünkön lévők, avagy nálunk gyengébbek ellen gyakorolni, és 

miért nem tartjuk meg az olajozottan működő, nagycsapat-gyilkos, véresszájú piócataktikánkat a klasszis válogatottak ellen:

betonvédekezés, hősies karakter, megindulások. Így kaptuk el az angolokat, a németeket, a franciákat, meg a többieket. 

Igen, ismerem a szakmai érveket, amellett viszont bizonyosan nem szólhatnak szakmai érvek, hogy lefocizzanak minket azok, akiket más taktikával annyiszor megszorongattunk már: mert rosszabbak nem lettünk, sőt, a németek ellen kiálló válogatott egyéni képességek tekintetében az elmúlt évtizedek talán legkiemelkedőbb csapata volt! A véleményem: az 5:0-hoz taktikai hibák és mentális gyengeség együttese vezetett. Az sem bizonyult jó ötletnek, hogy egy az egyben ráengedtük a világ legjobb támadóhármasát az összeszokatlan Balogh–Dárdai-védelemre az említett presszing miatt – a megnyíló térben szinte lubickoltak a német csatárok.

Aztán összeomlottunk.

De miért omlottunk össze? És miért nem segített a kispad? 

Amikor már egyértelmű volt, hogy átrohannak rajtunk – nagyjából 20 perc után –, miért nem változtattunk, ahogy Svájc ellen sem? 

Miért nincs erre policy? Valaki elüvölti magát: piros fény, és visszaállunk piócába. Vagy ez lehetetlen? Vagy az öltözőben bomlott meg a kémia? Nem tudjuk, de fölösleges tűnődni, most nem is szabad.

A jó hír, hogy azonnal javíthatunk, az összes dühünket átcsatornázhatjuk egy általános robbanásba. Ebbe kell beletenni mindent, mert nem, a bosnyákok elleni nem csak egy meccs lesz a sok közül. Lássuk most azt, amit sokszor láttunk, lássuk újra, amiért beleszerettünk ebbe a csodálatos válogatottba hosszú évekkel ezelőtt. Állítsuk vissza az egységet, küldjük vissza a sötét idők démonait a felejtésbe.

A szurkoló szempontjából csakis így tudom fölfogni: 

a kard napja, a vér napja jő! Az estét várjuk, amikor szikrázik majd a stadion, amikor Szoboszlai harmincról lő kapura,

amikor Sallai megcsinálja a cselt a kapu előtt, Varga a pipába fejel, a hátvédsorunk Terminátort játszik, a középpályásaink meg acéltüdejű patás ördögöt. Nincs menekülőjárat, ez egyirányú út.

A tét a becsület, a bizalom, a szurkolók szeretete, amit nem elég kivívni, meg is kell őrizni. Ezeknél nincsen nagyobb tét.

Amennyiben a bizalom helyreállítása elkezdődik, megakadályozzuk a repedések kialakulását. Szóval ne repedezzünk, miért is tennénk? Adott milliók imádata, adott a játékosaink tehetsége, adott Rossi személye. De újra mondom: most nem gondolkodni kell, hanem fölszántani a Puskás gyepét keresztbe, hosszába, gólokat lőni, kettéharapni a bosnyákokat, aztán elboronálni a földet. Helyre kell állítani a bizalmat, 

nincs másik nap. Ez az a nap!

Ria, ria!

Ezt is ajánljuk a témában

Ezt is ajánljuk a témában

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 70 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
velorex-3
2024. szeptember 10. 23:37
A cikk írójának üzenem. Még szerencse, hogy nem dőltünk saját kardunkba. A fellengzős, önérzetes hablatyolásba , ami ebben a cikkben megfogalnazódott.
manitowoc
2024. szeptember 10. 22:59
"A kard napja, a vér napja jő"... jött és el is ment. Nem volt "másik nap". Ez (lett volna) az a nap! Nem tudtuk "kettéharapni a bosnyákokat", beléjük tört a fogunk... A 2023-as - Év Edzője (Marco Rossi) által irányított - Év Csapata (férfi fociválogatott), benne az - Év Férfi Sportolójával (Szoboszlai D.) megint bebizonyította: szörnyen elfogultan döntöttek a magyar sportújságírók, amikor őket díjazták. (:-(((
pasqual.dorje
2024. szeptember 10. 17:54
Szerintem is elég, ha küzd a csapat, és helyreállítja a saját lelki egyensúlyát (és ezzel együtt a miénket). Nyilván, mindenki szeretné, hogy most "nagyon megmutassuk", de pont az ilyen elvárások tartják életben a tendenciát, hogy eltemessünk mindent, amikor nincsenek eredmények (és felhőkön járjunk, amikor vannak). Érthető a cikk várakozása, de az ilyen jóindulatból (de mégiscsak indulatból) származó elvárások is ágyaznak meg a későbbi nagy lelki megrázkódtatásoknak. Arról nem is beszélve, hogy az ilyen elvárásokra könnyen rágörcsölhet a csapat, ami pont alulteljesítéshez vezet. Vagyunk már a szurkolók között elég sokan szerintem, akik értik, mit jelent a fociban a lassú építkezés, és hogy nem lehet állandóan túlteljesíteni egy korlátozott kerettel. Amellett, hogy mi fejlődtünk, más kisebb csapatok is megtették ugyanezt. Nem reális, hogy a nemzetek ligája A csoportjában vagyunk, miközben Anglia a B-ben, Svédország pedig a C-ben, stb.. Persze jó lenne bennmaradni. Szóval, hajrá fiúk!
mosogato-jozsi
2024. szeptember 10. 16:53
Öreg, aki ezeket a címeket adod...benned valami nagyon el van csúszva...lehet, hogy egy-két kerék is hiányzik.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!