„Luca a mi bajnokunk! Sporttörténelmet írt”

2024. augusztus 04. 15:26

Fürjes Balázs egy terjedelmes interjúban értékelte a párizsi olimpia eddigi történéseit.

2024. augusztus 04. 15:26

Nyitókép: Mehmet Murat Onel / ANADOLU / Anadolu via AFP

Fürjes Balázs, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság magyar tagja exkluzív interjút adott a Nemzeti Sportnak, melyben értékelte a párizsi olimpia eddigi eseményeit. A sportdiplomata többek között elmondta a véleményét a megannyi kritikával illetett olimpiai megnyitóról, a Szajna vízminőségéről, de nem maradhatott ki Hámori Luca szombati, világszerte nagy érdeklődéssel várt boszmeccse sem az interszex algériai versenyzővel.

A riporter, Csisztu Zsuzsa azon kijelentésére, hogy sok kritika éri az olimpia szervezőit, Fürjes azt mondta, hogy „a jó szándékú és jogos észrevételeket el kell fogadni, a tanulságokat le kell vonni. Biztosan lehet ezt sokkal jobban is csinálni”

Majd azzal folytatta, hogy „az olimpiai alapértékek a kiválóság, a kiválóságra törekvés, a kölcsönös megbecsülés és tisztelet és a szolidaritás, a barátság. A bajok akkor jönnek, ha ezt az iránytűt sutba dobják. 

Ha a sport helyett a politikát, az ideológiát tolják”

– húzta alá.

„Fontos a megújulásra való képesség, de fontos az alapok és az alapértékek, az eredeti küldetés észben tartása is. Nem hagyomány vagy progresszió, hanem hagyomány és megújulás. Meg kell találni az egyensúlyt. 

Nekünk, magyaroknak ebben is lehet építő szerepünk az olimpiai mozgalmon belül”

 – tekintett előre Fürjes Balázs.

Ezt is ajánljuk a témában

 

„A megnyitón azt láttuk, kinek tartja ma magát Franciaország”

A megnyitó kapcsán megjegyezte, hogy a ceremónián „azt láttuk, 

kinek tartja magát ma Franciaország, pontosabban a kulturális és politikai elitjük egy része. 

Hogy mit akarnak elmondani 2024-ben saját nemzetükről, történelmükről, kultúrájukról a nagyvilágnak. C’ est la vie, mondhatják egyesek. (...) Egy olimpiai megnyitó nem lehet bántó és nem lehet korhatáros televíziós műsor” – szögezte le Fürjes.

Az interjúban Csisztu Zsuzsa arra is rákérdezett, hogy mit gondol az óriási vihart kavart Hámori Luca és az algériai Iman Helif összecsapásáról. A sportdiplomata erre azt felelte: „Luca a mi bajnokunk! Óriási gratuláció és köszönet neki, amiért 

példásan képviseli Magyarországot. 

Sporttörténelmet írt, hiszen ő az első magyar női ökölvívó olimpikon. Az olimpián fantasztikusan teljesített, kétszer is győzött, nyolc közé jutott, hősiesen harcolt. Negyeddöntője után azt mondtam Gyulay Zsoltnak: ez a lány simán bajnok lehet Los Angelesben. Utolsó meccsén is derekasan küzdött, becsülettel helyt állt – jelentette ki.

A fentiekhez hozzáfűzte, hogy a Magyar Olimpiai Bizottság álláspontja egyértelmű. „Mi a tisztességes versenyben hiszünk, a fair play szellemében járunk el. 

Azt tarjuk egyedül helyesnek, ha minden verseny a küzdőtéren, a pályán dől el.

 (...) A párizsi olimpia ökölvívó versenyeinek megvannak a maga tanulságai. Ezeket a játékok után értékelni kell. A szabályokon érdemes változtatni.”

Ezt is ajánljuk a témában

„Azt éreztem, életemben most szól a leggyönyörűbben a magyar himnusz”

Végül arra a kérdésre, hogy mi volt a legnagyobb élménye eddig a párizsi olimpián, Fürjes Balázs azt válaszolta, „megrendítő volt átélni az első aranyérem átadását Kós Hubertnak. Megtiszteltetés, hogy ott lehettem, kezet rázhattam vele és nyakába akaszthattam az aranyat”.

Felidézte, hogy amikor Kós ott állt a dobogó tetején, nyakában az arannyal, meghatódva, miközben kúszott felfelé a nemzeti lobogó, akkor „azt éreztem, hogy életemben most szól a leggyönyörűbben a magyar himnusz és hogy micsoda fantasztikus dolog magyarnak lenni. Páratlan élmény volt, örökre megmarad, hálás vagyok, hogy részem lehetett benne.”

Ezt is ajánljuk a témában

 

Kapcsolódó cikkek a Olimpia 2024 aktában.

Összesen 60 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Kovács Ubul
2024. augusztus 04. 18:21
Mivel írt sporttörténelmet? 9 nő már legyőzte a pöcsösnénit - akit a magyar sportvezetők (is) hoztak helyzetbe. A fidesZnyik lét alapja a behazudott álgyőzelem.
zsolti123
2024. augusztus 04. 17:39
Egyrészt dicséretes a jutalom, másrészt adkoznék, hogy kiegészüljön aranyra, harmadrészt "A hazai szövetségnek nem sunyítania kellene, hanem "megóvni" az eredményt. Ez ugyanis harc: a sport tisztaságáért és a kategóriákra alkalmazott szabályok egyértelműségéért - végső soron pedig a woke mindent letaroló, erőszakos nyomulása ellen. " Negyedrészt, ha a NOB nem lép, akkor bojkott
MyOp
2024. augusztus 04. 16:24
Innen is látszik, hogy hová jutott a világ. Az objektivitás az értelmezések csapdájaba esett. Ez által mindent manipulálnak. Régebben a sportban az eredmény és persze a részvétel számított. Ma már szószerint azt sem lehet tudni, hogy valaki fiu-e vagy leány mert ez ertelmezés kérdésévé vált, ahogy az is értelmezés kérdése, hogy az 5. helyezés is bronzot ér. Aztán mindenki terjedelmes szövegekkel és magyarázkodással próbalja bizonyítani a maga igazát. A közönség pedig saját ízlése alapjan dönt, hogy kinek ad igazat. Magyarán, ma már nem igazsn létezik olyan, hogy értékrend vagy ha létezik is, nem tud érvényesülni.
Héja
2024. augusztus 04. 16:13
Hajrá Luca!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!