Kós Hubert büszke nevelőedzője a Mandinernek: Nagyon elhivatott volt, befogadó volt azokra, amiket tanítottam neki

2024. augusztus 02. 10:31

„Ebben az ugrásban benne van az is, hogy megemberesedett, férfiasodott, megizmosodott. Sokkal céltudatosabb is lett, mint korábban volt” – nyilatkozta Magyarovits Zoltán, aki hosszabb, exkluzív interjút adott lapunknak.

2024. augusztus 02. 10:31
KÓS Hubert; MAGYAROVITS Zoltán
P. Fülöp Gábor

Nyitókép: MTI/Kovács Anikó

***

Taktikus versenyzéssel, nagyszerű hajrával, esélyeshez méltó teljesítménnyel nyerte meg a 200 méteres hátúszás döntőjét a párizsi olimpián Kós Hubert. A 21 esztendős, két éve az Egyesült Államokban tanuló és készülő sportolónak az utolsó lökést a legendás, 23-szoros olimpiai bajnok Michael Phelps edzője, Bob Bowmann adta meg. A munka túlnyomó részét azonban egy magyar szakember, Magyarovits Zoltán végezte(tte) el „Hubival”. A nevelőedző büszke a tanítványára és nem szeretné a saját érdemeit előtérbe helyezni. 

Ezt is ajánljuk a témában

Közvetlenül a nagy siker, az olimpiai bajnoki cím és az éremátadás után értem utol. Lehiggadt már?

Igen, kicsit megnyugodtam. Nagy öröm ez nekem. 

Lehetett biztosra tudni, hogy megcsinálja?

A 100 hát és a 200 elő- és középdöntője után én már erősen hittem, hogy ez meglesz!

Rengeteg felvétel terjed az Interneten. Amikor 14 éves volt, kimondta, kimondták, hogy olimpiai bajnok szeretne lenni, az lehet. Mit látott benne?

Kicsi korában látszott rajta, hogy nagyon tehetséges. Sorra nyerte a korosztályos versenyeket.

 Eleve egy jó alkatú srác, kiváló vízfekvéssel, mozgáskultúrával. Mindezek mellé nagyon elhivatott volt, végig a kilenc és fél év alatt befogadó volt azokra, amiket tanítottam neki. 

Mindig próbálta azokat a legjobban megcsinálni, és ezzel tűnt ki leginkább a társai közül. Ő állandóan a legjobb akart lenni és tökéletesen csinálni a gyakorlatokat. 

Hogyan hozta össze a sors a 11 esztendős Kós Hubertet és Magyarovits Zoltánt?

2012-ben engem kirúgtak a Jövő SC-ből, kollégáimmal megalapítottuk a Vasas úszó-szakosztályát. Ahhoz csatlakozott 2013-ban Hubi, ott voltunk két és fél évig, majd 2016 januárjában mentem át az Újpesti Torna egyletbe, ahová átigazolt velem együtt. Hét esztendőt dolgoztunk együtt az UTE-nél.

Hubert gyerekként is így tudott koncentrálni és ilyen higgadt tudott maradni?

Ez sok évnyi renget gyakorlás eredménye. Jellemző, hogy a párizsi előfutamban nyolcadikként fordult, bejött másodiknak. Ilyeneket csinált még ifjúsági korában világkupákon, féltávnál hatodik volt, a végén megnyerte. Az is előfordult, hogy száz méternél utolsónak érintette a falat, majd második lett. Modelleztük, úsztuk ezt a taktikát számtalanszor. Azért tudja éles helyzetekben is megcsinálni, mert edzéseken és sok kis versenyen az évek alatt begyakorolta. A döntőben is bízott abban, ha megcsinálja a nyugodt kezdést, akkor marad ereje a hajrára. Ez a kulcs ebben.

Azt azért nem mondja, hogy Ön nem izgult a televízió előtt az olimpiai döntő közben?

Én nem szurkoló, hanem  – nagyképűen hangzik – szakember vagyok. Látom azt, hogy ő sokkal kevesebb tempóval, energia-hatékonyabban úszik, mint a többiek. 27 elég neki, míg másoknak 32 kell. Nyilván, akik 32-34 tempóval mennek, nem marad erejük a végére. Ráadásul Hubi a 27 tempó után még fel tudja magát pörgetni a verseny végén. 

Itt már nem is olyan kicsi Kós Hubert (középen), Magyarovits Zoltán tanítványa
Fotó: Facebook/hubikosswimmer

 

Ha már szakmai munka, alapok, kulisszatitkok. Mi az ön szerepe abban, hogy Kós Hubertből olimpiai bajnok lett?

Először is az, hogy megtanítottam jó technikával úszni mind a négy úszásnemben, valamint a fordulókat. Alapvetően egy utánpótlásedzőnek ez kellene, hogy legyen a fő feladata!

 Nem az eredmények hajszolása lenne a lényeg, hanem az, hogy a versenyző mindig az életkorának megfelelő képzést és terhelést kapja. 

Ha ez így működik, akkor tudnak folyamatosan fejlődni a fiatalok. Az sem mellékes: jó társaságot teremtettem ott az újpesti csapatban! Amikor világkupát nyert, el is mondta, milyen jó volt, hogy az előző héten úszás helyett elvittem őket vízilabdázni. Voltunk focizni, bográcsozni is. Furán hangzik egy olimpiai arany után, hogy mi köze van ezeknek ehhez, de én azt gondolom, nagyon sok. Ilyen programokkal tudjuk a gyerekek kedvét és motivációját magas szinten fenntartani.

Egy olyan monoton sportnál, mint az úszás érthető is, hogy kiemeli ezeket a közösségépítő, élményt eseményeket. Ugyanakkor számomra továbbra is kérdés: a korábban inkább vegyesen próbálkozó, Tokióban, 18 évesen 20. helyezett Kós Hubert hogy lett hátúszó?

Neki mindig a hát és a pillangó ment a legjobban a négy úszásnem közül, és háton volt a legkiemelkedőbb. Csak a magyar bajnoki rendszerben a két szám mindig ütötte egymást, és Hubinak a vegyes volt mindig a kedvence. Az utolsó közös évünkben, 2022-ben felnőtt magyar bajnok volt 200 háton, amiben korosztályos csúcstartói is. Az egyetlen világkupa-győzelmét is ebben a számban aratta a felnőttek között még ifjúsági korúként. A 2022-es budapesti világbajnokság idején ő volt a leggyorsabb magyar hátúszó, benne volt a pakliban, hogy rajthoz állhat, de ő azt mondta, hagyjuk, vegyesen szeretne jól teljesíteni. 

Az edzések mellett a közösség építés is fontos az olimpiai bajnokot nevelő edző szerint
Fotó: Facebook/hubikosswimmer

Mi vagy ki győzte meg végleg arról, hogy mégis a hátúszást helyezze előtérbe?

Amikor kiment Amerikába, nyilván látta, hogy Léon Marchand mennyire megveri őt edzésen. Háton viszont nagyot fejlődött, ugrott, ezért választották Bob Bowmannékkal ezt a versenyszámot. 

Michael Phelps és a már Párizsban háromszoros olimpiai bajnok Léon Marchand edzője adta tehát meg az utolsó lökést. sós Csaba szövetségi kapitány a 200 háton aratott győzelem után úgy fogalmazott, ez még csak a kezdet Kós Huberttől. Ön is osztja a véleményét?

Azt szokta mondani, 24 éves koruk körül érik el az úszók a csúcsot, és ez így is van, komoly felmérések bizonyítják. Nálam alapvetően serdülő, ifjúsági korú versenyzőként volt. 

Ebben az ugrásban benne van az is, hogy megemberesedett, férfiasodott, megizmosodott.

 Sokkal céltudatosabb is lett, mint korábban volt. Van egy olyan edzője, aki hatalmi szóval, nagy tekintéllyel megmondja, mikor mit kell tennie. Ott nincs más választása, mert egy csapat része. Szerintem ez az, ami leginkább előre viszi. Olyan edzője van, akinek ugyanúgy elhisz mindent és meg is csinál, mint nekem az első nyolc évben. 

Kós Hubert Milák kristóffal egyetemben megcélozza a 100 pillangó dobogóját. Állhatnak mindketten ott, mint az Európa-bajnokságon?

Szerintem igen. Abszolút hiszem, hogy mindketten ott lesznek a döntőben. Aztán, hogy ki mit tud elérni, azt nem tudom. Az eb-n pár század volt köztük, nagyon szoros volt. Én Hubinak drukkolok!

Párizsba Ábrahám Minnát jutatta ki, Tokióba még Kós Huberttel utazott Magyarovits Zoltán
Fotó: Facebook/hubikosswimmer

Ezt is ajánljuk a témában

 

 

Kapcsolódó cikkek a Olimpia 2024 aktában.

Összesen 90 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
gyaloggos
2024. augusztus 02. 12:20
EZ a BOWMANN nagyon tud valamit!
EX_Terminator
2024. augusztus 02. 11:24
És ne éljetek tévedésbe TI MOCSKOS FÉRGEK TI SZUBHUMÁN KORCS KUTYÁK. Azt? Hogy még a létezésetekről se fogok SOHA A BÜDÖS ÉLETBEN TUDOMÁST VENNI magatoknak csináltátok. És folyattátok HOSSZÚ HOSSZÚ ÉVEKEN KERESZTÜL, AMIVEL EZT AZ EREDMÉNY TI MÁR AZ IDŐK VÉGZETÉIG RÖGZÍTETTÉTEK.
survivor
2024. augusztus 02. 11:21
"ugyanúgy megcsinál mindent" Ő megcsinál mindent..... Valamit elkúrtatok Milákkal , kedves MUSZ
EX_Terminator
2024. augusztus 02. 11:14
MINDEN maradt ugyanúgy ahogy 18 évvel ezelőtt volt, és ha még 988 évig folytatjátok? AKKOR SEM LESZ VÁLTOZÁS SEMMIBEN. FÉRGEK VAGYTOK ÉS AKÁRMIT IS TEGYETEK ÚGY LESZTEK KEZELVE.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!