Feministák, jogvédők, harcra fel? Férfi veri a nőket Párizsban?!

2024. augusztus 02. 20:29

A NOB beszennyezte az olimpiai eszmét, mert nyilvánvalóan nem biztosítja az esélyegyenlőséget a nők számára.

2024. augusztus 02. 20:29
HELIF, Imane; CARINI, Angela
Kovács Gergő

Nyitókép: MTI/EPA/Jajha Arhab

A magyar Hámori Luca szombaton 17:20 perckor száll ringbe az XY-kromoszómás, férfiakra jellemző tesztoszteronszinttel rendelkező algériai Imane Heliffel, akit nőként anyakönyveztek, de később egy genetikai betegség miatt biológiai férfivá vált. Ebből a szempontból 

ő is áldozat, tiszta sor. A baj az, hogy az összes nő is áldozat, aki az ő súlycsoportjában indul. És ők jelentősen többen vannak.

Nézzük inkább azt a szempontot, ami a lehető legáltalánosabb, mert mindenkire vonatkozik. Esélyegyenlőségnek hívják. Ez minden sport alapvetése, különösen az olimpiáé. Tekintsünk el az igazság hangalakjától, az elnevezések évezredes fétisétől: hagyjuk az unalmas kérdést, hogy az algériai Imane Helif férfiként, nőként, teknősbékaként, vagy szemes ostorosként tekint magára. Ha így, ha úgy, a lényegen nem változtat. Az ugyanis biztosan nem jelent egyenlő esélyeket, ha egy olimpián egy férfi ütőerejével, izomzatával, csontozatával, magyarul egy férfi adottságaival női adottságokkal rendelkező versenyzőknek törhetik el az orrcsontját, ugyanabban a súlycsoportban. Ez a gyakorlat az esélyegyenlőség ellenkezőjét jelenti.

Ha valaki, valaha foglalkozott küzdősporttal, harcművészettel, tudja,

a többieknek rögzítsük: nincs olyan, hogy egy nagyjából hasonló technikai szinten lévő, nagyjából hasonló súlyú nő egyenlő esélyekkel indul egy hasonló  férfi ellen. Nincs ilyen, ennyi, hagyjuk az unalmas magyarázatot a semmiről. Véletlen csupán, ha nem a férfi győz, ez biológiai-élettani törvényszerűség – se nem jó, se nem rossz, ahogy az alma íze sem rossz, maximum nem szereted. 

Igen, az algériai Helifet legyőzték már. Azért győzték le, mert nem rendelkezik azzal a tudással, amivel a súlycsoport krémje, az a pár versenyző, akik a fizikai aránytalanság ellenére is képesek voltak ellensúlyozni a brutális ütőerőt más erényekkel, amelyek a tehetségükből fakadtak. De emberek, ettől még az esélyek nem egyenlőek! Az esélyegyenlőség ebben a konkrét esetben egész egyszerűen azt jelenti, hogy férfi test nem küzdhet női test ellen. Pont. Lefordítva: 

a férfi test magasabb súlycsoportot jelent, a férfi test doppingolást jelent a női mezőnyben.

Nincs kecmec. Tiszta, átlátható, mi több, igazságos szabályokra van szükség, amelyek biztosítják az esélyegyenlőséget. Ahol megtörténhet, hogy egy férfi test végiggázoljon a női testeken egy olimpián, amíg valaki a testi épsége, akár az élete veszélyeztetésével megállítsa, ott nincsenek meg ezek a szabályok sem első, sem második ránézésre. A botrányhoz asszisztál a NOB, sőt, büszke a jelenségre. Mi zajlik itt?

Ne higgyük egy tizedmásodpercre sem, hogy az algériai szövetség, és az algériai bokszoló nincsen képben a vázoltakkal, csak azért, mert eljátsszák az áldozatot. Pontosan tudják, hogy ebben az ügyben Imane Helif a betegsége ellenére sem áldozat. 

A könnyebb ellenállás felé haladnak, hiszen egyik ellenfele sem tehet arról, hogy Imane Helif genetikai betegségben szenved.

Senki sem kötelezi arra, hogy gyengébbeket verjen ország-világ előtt. Értem az algériai szempontokat, de nem fogadom el. Szerintem az esélyegyenlőség és a biztonság garantálása a legfontosabb.

Mégis abban hiszek, hogy Luca győzni fog:

 az említett plusz tehetséggel, a bátorsággal, egy országgal, a fél, vagy tán az egész világgal a háta mögött. 

Ezt is ajánljuk a témában

 

Kapcsolódó cikkek a Olimpia 2024 aktában.

Összesen 101 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
vanced
2024. augusztus 05. 08:07
Michael Phelps Merfan-szindrómás lehetett, ami szintén genetikai eredetű rendellenesség. Hány olimpiai aranyat szerzett? 23-at?
vanced
2024. augusztus 05. 08:04
El akarunk tiltani sportolókat a versenyzéstől, akik nem doppingolnak, csupán genetikailag, születésük óta rendellenességgel élnek? Hol húzzuk meg a határokat?
2024. augusztus 05. 08:02 Szerkesztve
Tisztázzuk már, hogy mit jelent az esélyegyenlőség! Azt jelenti, hogy nem alkalmaznak a sportolók tisztességtelen eszközöket, azaz doppingot?
ördöngös pepecselés
2024. augusztus 03. 06:32
azért vegyük észre a finom muszlim felsőbbrendűséget is ebben az internácik által ránk erőltetett történetben MUSZLIM férfi megy át a gyaur nőkön! úgyhogy nem mindenki hülye ebben a világban, csak a nyugat internáci urai
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!